Kulturkollisjon i MGP jr.

Sjarmerende, fin, om litt skjematisk om kulturkollisjon, fordommer og integrering rundt MGP jr. i Danmark.

Fordomsfri venner: Sylvester Espersen Byder som Karl og Malika Sia Paul som Sawsan, på vei mot MGP jr.finale. 

Saken oppdateres.

Denne familiefilmen skapte diskusjon i Danmark. Historien handler om en 12-årig gutt som flytter fra Jylland til København og blir venn med ei jente på Nørrebro av tyrkisk herkomst. Uten farens tillatelse har hun meldt seg på MGP jr. Med sin nye, bondske venn prøver hun å få opptre i konkurransen, uten foreldrenes viten og tilltatelse.

Årsaken til at filmen skapte diskusjon i Danmark, var at det i avslaget til filmstøtte het at: «film med et cast med anden etnisk baggrund har ikke vist sig at være specielt salgbare i provinsen». Det vil si at film med skuespillere som ikke ser danske ut vurderes vanskelig å nå publikum med utenfor danske storbyer.

Uten offentlig støtte trakk filmen over 100 000 på kino i Danmark og ble tatt ut til ungdomsfilmprogrammet i Berlin. Filmen kan beskyldes for å være politisk korrekt og pedagogisk riktig, men den er også en spennende historie om fornuft, fordommer og integrering, med to 12-åringer som tar sakene i egne hender.

De to 12-åringene, Karl og Sawsan, er filmens sterkeste kort. Hennes besteforeldre innvandret til Danmark fra Tyrkia. På multietniske Nørrebro tar jenta ansvar for å prøve å integrere den musikkinteresserte 12-åringen fra Jylland i storbyen.

Med MGP jr. som musikalsk motor og drivkraft for 12-åringenes opprør mot foreldrene, blir filmen et sjarmerende drama om kulturkollisjon, tradisjon og fordommer. Spillet i voksenrollene er ujevnt og historien er skjematisk, men filmen gjør severdig, aktuelt drama av kombinasjonen kulturkollisjon og MPG jr. Det er ganske godt gjort.

På forsiden nå