- Jeg har ikke blitt vant til den døgnrytmen flyene har, de går så tidlig om morgenen, sier Anders Jektvik.

Tirsdag kveld spilte han konsert i Bergen. Når Adresseavisen snakker med ham har han kommet seg til Stavanger flyplass, en mellomlanding på veien hjem mot Trondheim.

- Det praktiske med turnélivet kan være litt slitsomt, bager og gitarkasser ut og inn av lukene på flyet. Nå visste jeg at jeg skulle fly med Widerøe, og derfor har jeg bare med meg en liten gitar. Jeg kan ikke ha med den store, da hadde det blitt mange blikk. Man må «travel light», forklarer artisten som slipper sitt tredje album, «Sei det igjæn», på fredag.

Nysgjerrig på hvordan det er i studio når Jektvik spiller inn plate? Bli med som flue på veggen under innspillingen av plata «No som ailt e bra».

Drivkraften

Han debuterte med albumet «Aill kjeinne aill» i 2013 og fulgte opp med «No som ailt e bra» året etter. Artisten fra Hitra har gitt ut tre album på tre år. Til tross for tidlige flyavganger, er han svært glad i turnélivet. Dette han bruker han som en forklaring på hans tette produksjon av plater; er du glad i å spille live er det et pluss å ha en stor låtbank og plukke fra.

- Det handler også om en indre drivkraft. Jeg blir lei meg med en gang jeg er ferdig i studio, det er fordi jeg synes selve skapelsesprosessen er så artig. Når jeg er ferdig med et album og sender det fra meg, tenker jeg «hva skal jeg finne på nå?», sier Jektivk, som alltid finner ny inspirasjon når han jobber med et nytt album.

- Jeg får alltid nye ideer når jeg er i studio.

- Det betyr at du sitter igjen med flere ideer etter å ha spilt inn tredjeplata?

- Ja, det gjør jeg. Jeg er i gang, sier Jektvik.

En personlig plate

På hans tredje album tar han utgangspunkt i både egne og andres erfaringer, i opplevelser og tanker han kan kjenne seg igjen i. Inspirasjonen er fortsatt hverdagsliv og menneskelighet.

- Jeg vil si at sangene på albumet er tettere på livet og mer private enn på tidligere album. De er litt mer ærlige, forteller Jektvik. Han har også turt å være mer poetisk på sitt tredje album. Låtskriveren foretrekker å uttrykke seg på en måte som ikke blir for direkte.

- Jeg liker det billedlige språk med lignelser og metaforer. Jeg har også jobbet en del med rarere rim, sier låtskriveren.

- Har du noen eksempler på rare rim?

- «Primus» og «friluft». Ordene rimer egentlig ikke, men så gjør de det likevel. Rimet «ni volt» og «Tyholt» tror jeg heller ikke har vært brukt før, sier Jektvik. Han konkluderer med at det også er flere «love songs» på «Sei det igjæn».

Du har sikkert hørt sangen «Rampa (Cola'n her)» som handler om den gangen da Anders sølte brus på Åges gitarbag? Les historien og se musikkvideoen her.

Panelet har talt

For et år siden fylte han Olavshallen, og lørdag 31. oktober holder han sin andre konsert i samme konserthus. Igjen ser det ut til at det går mot utsolgt.

- Det skal bli artig, men det er klart at man blir litt nervøs når man skal presentere et nytt album. Jeg vet ikke hvordan det vil bli tatt imot, sier Jektvik. Men albumet har vært oppe til vurdering hos Jektviks private panel. Både mor, far og samboer har alle gitt tommel opp.

- Det virker som mitt faste panel er enig med meg; dette er den flotteste plata jeg har laget hittil, sier Jektvik og peker ut sin mor som den strengeste kritikeren.

- Det er spennende å se min mors reaksjoner når jeg spiller nye sanger for henne. Hun sier det rett ut dersom det er noe hun reagerer på.

Ved tidligere tilfeller har mor endt opp med å foretrekke demoen framfor det endelig resultatet etter studioinnspilling, derfor kvier Jektvik seg litt for å «spre om seg med demoer». Men å prøvespille låter for venner som ramler innom på besøk, dét gjør han mer enn gjerne.

- De som kommer på besøk hos meg, rekker ikke sette seg ned i stolen før jeg har satt på ei låt.