- Vi kommer ikke i mål nå, erkjenner Namsos-ordfører Arnhild Holstad overfor Namdalsavisa.

Det har gått bare fire dager siden trioen Arnhild Holstad (Ap), varaordfører Amund Lein (H) og styreleder Gunnar Robert Sellæg i Rock City kom fra Oslo der de hadde vært i møter med politikere fra nesten alle parti. Formålet med turen var å snakke Rock Citys sak, i et siste desperat forsøk på å få prosjektet inn på statsbudsjettet for 2016, til tross for at regjeringa i budsjettframlegget sa nei.

Lojal mot egen regjering

Men under Oslobesøket kom beskjeden som var dårlig nytt:

- Leder Svein Harberg (H) i familie- og kulturkomiteen som har snakket Rock Citys sak tidligere, sa at tida nå var inne til å være lojal mot egen regjering. Han gjorde det klart at han ikke ville anbefale at Rock City fikk penger over neste års statsbudsjett, sier Holstad til Namdalsavisa.

Harberg mener prosjektet er mer av lokal og regional karakter enn nasjonal. Dermed var det bare et halmstrå igjen: Å påvirke mellompartiene Venstre og KrF. Namsos-politikerne snakket blant annet med stortingsrepresentant Andre Skjelstad i Venstre som lovet å ta opp saken.

Nei fra Namsos Venstre

I Namsos har imidlertid partiet bestemt at de ønsker å prioritere en stilling som museumspedagog fremfor penger til Rock City.

- Vi sier for så vidt ikke nei, vi ønsker å prioritere noe annet for å skaffe kulturmidler til Namsos, sier Venstre-leder i Namsos, Geir Olav Knappe.

- Og med det slår Namsos Venstre føttene unna Rock City?

- Nei, det toget gikk i april. Det er ikke vits i å stå på ei uke før avgjørelsen fattes. Jeg er overrasket over at vi ikke er kontaktet før, verken av styret i Rock City eller av den politiske administrasjonen i kommunen. Selv om det er ny ledelse, er det vel andre i kommunens største parti (Ap red.anm.) som har jobbet med Rock City-saken? Jeg vil kalle det naivt at Ap ikke har vært på oss tidligere. Det vitner om at de ikke er på ballen, sier Knappe.

Redd for å skusle bort muligheten

Venstre-lederen minner om at verken Høyre eller Ap har Rock City inne på sine alternative budsjetter.

- Det er ingen hemmelighet at KrF og Venstre er i vippeposisjon, men jeg tviler likevel på at Venstre hadde fått støtte til Rock City hvis vi hadde prioritert det. Da hadde vi skuslet bort muligheten til å få kulturmidler til Namsos. Vi har stått på for Rock City hele vegen, men ikke fått gehør. Det er regjeringspartiet Høyre som har slått i hjel Rock City, ikke vi, hevder Geir Olav Knappe.

- Skuffet

- Fredag kveld fikk jeg beskjed om at Namsos Venstre ikke vil prioritere Rock City på topp på si liste. KrF har ikke sjanse alene, sier Holstad, som med det mener løpet er kjørt.

- Hva synes dere om det?

- Det er skuffende at de ikke vil prøve, sier Holstad.

- Det oppleves som veldig frustrerende at vi ikke kom i mål. Jeg har fått signaler fra medlemmer i regjeringa om at dersom samarbeidspartiene hadde trykt på, hadde det sannsynligvis vært en mulighet til å få penger over neste års statsbudsjett, sier Amund Lein.

- Det er ikke noe annet å gjøre enn å ta det til etterretning og se på om det finnes alternative muligheter å finansiere prosjektet på. Hvis vi ikke klarer det, er nedleggelse av prosjektet eneste mulighet, sier styreleder Gunnar Robert Sellæg, som synes det er synd at Rock City ikke fikk det lille dyttet de trengte for å komme seg videre.

- I 2014 fikk vi beskjed om at det var slutt på statlige overføringer i 2016. Vi har prøvd å snu. Nå står vi på terskelen til å få et kompetent selskap. Dette var en dårlig premie, sier Sellæg, som tilføyer at det vil ha negativ innvirkning på kommuneøkonomien i Namsos at Rock City ikke får støtte over statsbudsjettet.

Tøffe tider i vente

- Hva nå?

- Nå må vi tenke kjerneoppgaver og at Namsos kommune skal tape minst mulig penger. Vi står foran tøffe prioriteringer framover, varsler den nye namsosordføreren som innser at løpet er kjørt for Rock City.

- Vi bør ikke slå selskapet konkurs, men heller legge det i dvale. Da kan kanskje de nasjonale prosjektene de er så godt i gang med gå videre, mener Lein, som ikke legger skjul på at det oppleves frustrerende at det hele stoppes nå når selskapet endelig har kommet på riktig kurs.

- Ja, det er synd, kjempesynd. Til tross for all uro rundt Rock City er det ro i selskapet. Det vil bli ei utfordring å ta vare på infrastrukturen som er bygget opp rundt prosjektet.

- Hva med samarbeidsklimaet i det nye kommunestyret etter dette?

- Jeg synes Namsos Venstre kunne ha prøvd. Men vi må ha respekt for at folk lander på ting vi er uenig i selv om vi ikke liker begrunnelsen deres. Vi får bare jobbe videre, sier Holstad og Lein.