Poetisk mesterverk

Tidløse temaer i sjeldent vakker animasjonsfilm.

Saken oppdateres.

Av og til dukker det opp unike tegnede animasjonsfilmer med både et helt eget formspråk og en særegen historie i tillegg. I 2003 ble eksempelvis tegnefilmelskere i alle aldre sjarmert i senk av erkefranske «Trillingene fra Belleville», godt hjulpet av et herlig lydspor. Fra fredag har du mulighet til å se en ny, tegnet perle på kino som befinner seg i samme kategori. For også «Sangen fra havet» demonstrerer på sin måte en befriende originalitet, og filmen er intet mindre enn et poetisk mesterverk, som helt fortjent oppnådde å bli Oscar-nominert.

«Sangen fra havet» har solide forbindelser til Irland, både på produksjons- og innholdssiden. Fortellingen om Ben og lillesøsteren Saoirse tar utgangspunkt i keltiske myter, ikke minst den som handler om de mystiske selkiene. For lillesøster er ikke helt som alle andre, og har en merkelig dragning mot havet. Magien vekkes og sagn blir virkelighet, etter hvert som barnas funksjon i en større, magisk helhet avsløres.

Den vakre fortellingen innhylles hele veien i betagende musikk med umiskjennelig irsk preg, i tillegg til mange andre innslag av irsk språk og kultur. Søskengnisninger, en hengiven hund, en gretten farmor og andre bifigurer fremstilles med både humor og varme. Det som likevel løfter denne filmen høyt over gjengs underholdning, er den utsøkte skjønnheten i de ulike elementene som til sammen nærmest går opp i en høyere enhet. Dette er filmatisk poesi, som makter å berøre på en fundamental måte. Kanskje skjer dette fordi allmennmenneskelige temaer som savn, sorg og forløsning behandles med både respekt og fantasi, noe som i seg selv er mer kraftfullt enn det meste.

Underfundige personligheter og stemninger, samt en bevisst bruk av stillhet gjør stort inntrykk. Bare det nødvendige sies i replikkform, for det denne filmen kommuniserer overgår det rent verbale. Det visuelle uttrykket preges av bevisst fargebruk og en enkel friskhet, fra bakgrunnsmotivene i vannfarger til innslag av kubistiske perspektiver. Dette er likevel ikke gjort på bekostning av gjenkjennelighet, for noe av det fremste ved «Sangen fra havet» er nettopp at den er dypt gjenkjennelig, på flere nivåer og både for barn og voksne.

Her er ingen påtrengende symbolikk for å overforklare; karakterene er stiliserte men likevel flerdimensjonale. «Sangen fra havet» er en unik filmopplevelse, og gir en magisk tolkning av virkeligheten som alle kan ha godt av å ta del i.

Anmeldt av Marte Thingstad

Magisk: «Sangen fra havet» har nydelig integrert musikk og et fullkomment estetisk uttrykk. 

Magisk: «Sangen fra havet» har nydelig integrert musikk og et fullkomment estetisk uttrykk. 

På forsiden nå