I 2013 testet TNT-trommis Morten «Diesel» Dahl seg for kreft i blærehalskjertelen. Hans 15 år eldre bror ble rammet av prostatakreft da han var på musikerens alder, derfor ba Dahl legen sin om å ta en blodprøve. Prøvene avdekket kreft.

Movember-kampanjen er allerede i gang og i år skal man ikke bare la barten gro.

Berg- og dalbane

- Det er en mental berg- og dalbane å få beskjed om at du har kreft, sier Morten «Diesel» Dahl.

Kort tid før operasjonen spilte han konsert med TNT i Borggården i Trondheim, og en måned etter operasjonen var han tilbake bak trommestativet.

- Det var en enorm lettelese å sitte bak trommene igjen, vite at operasjonen hadde gått bra og at jeg hadde blitt kvitt kreften, sier Dahl, som velger å dele sin historie for å få flere voksne menn til å gå til legen og sjekke seg. Han oppdaget kreftsvulsten på et tidlig stadium, men usikkerheten og redselen for å dø, fikk han føle på.

- Du kjenner jo folk som har dødd av kreft, du vet det er en dødelig sykdom. Det er viktig å oppdage den på et tidlig stadium, og nå føler jeg at jeg har en liten visjon om å få folk til å komme seg til legen og sjekke seg årlig, sier Dahl.

Prostatakreft rammer 5.000 nordmenn hvert år, og er en av de kreftsykdommene som tar flest liv. Les mer om Movember, kampanjen som får menn til å la barten gro i kreftforskningens tjeneste.

Sa ingenting til familien

Rockmusikeren valgte å ikke fortelle sine tre barna om operasjonen før etter den var utført, han ville ikke bekymre dem mer enn nødvendig. Dahl er far til artisten Carina Dahl, og i ettertid har Carina forstått farens avgjørelse.

- Nå skjønner jeg hvorfor han ikke fortalte om kreften, og jeg hadde nok gjort det samme selv. Jeg hadde blitt livredd og ordet «kreft» er veldig skremmende, sier hun til  VG-TV, som først omtalte Dahls engasjement for kreftsaken.

Engasjerer seg i kreftsaken

Nå engasjerer både Diesel og Carina seg i Movember, den årlige kampanjen for bevisstgjøring om menns helse og pengeinnsamling til forskning med fokus på prostatakreft, testikkelkreft og psykisk helse. Sammen har de gått i studio og spilt inn en egen versjon av «Somethin' Stupid», låta som Frank Sinatra og datteren Nancy gjorde til en klassiker. For anledningen har Dahl tatt steget fra trommesettet og fram til mikrofonstativet.

- Når vi først skal samle inn penger til kreftforeningen er det artig å gjøre noe spesielt og dette ble min debut som vokalist. Det er litt som da Ringo sang i The Beatles, han var ikke verdens beste vokalist han heller, ler Dahl, som ikke vil bedømme resultatet selv, men forteller at han har fått en del klapp på skuldra for låta. Nå håper far og datter at deres bidrag kan bidra til mer oppmerksomhet rundt menns helse.

- Jeg håper folk vil kjøpe låta fordi de synes den er bra, men også for å støtte kreftsaken. Dette er også min måte å prikke menn på skuldra for å få dem til å sjekke seg, sier Dahl.

Se videoen til Somethin' Stupid øverst i saken. Låta ble spilt inn i studioet til Ulf Risnes, men Risnes som produsent og Hardcore Trubadours som band.

Inntektene til Diesel og Carina sin låt Somethin' Stupid går direkte til Kreftforeningen.

Morten «Diesel» Dahl og hans datter Carina Dahl har spilt inn låta «Somethin' Stupid» til inntekt for kreftsaken. Foto: Youtube
Morten «Diesel» Dahl holdt kreften skjult for familien. Musikeren er i dag frisk og engasjerer seg nå i Movember-kampanjen. Foto: Jens Petter Søraa