Nå kan du høre «The Last Waltz» igjen

Hele fjorårets artistmønstring til inntekt for Sorgenfri er onsdag å finne på dobbel cd.

Artistmønstring: Nær 60 musikere stilte opp for gatemagasinet Sorgenfri under trondheimsversjonen av den klassiske «The Last Waltz»-konserten. Nå kommer hele konserten på cd. Morten Skaget og kapellmester Skalg Raaen til venstre på bildet. 

Saken oppdateres.

16. november i fjor stilte rundt 60 musikere fra Midt-Norge opp for gatemagasinet Sorgenfri da de gjenskapte legendariske «The Last Waltz» på Clarion Hotel Brattøra. En konsert som opprinnelig fant sted i San Francisco i 1976, der The Band samlet venner som Neil Young, Bob Dylan, Joni Mitchell, Van Morrison, Dr. John, Eric Clapton til det som var ment å være bandets siste konsertopptreden.

Kun fysisk format

Konserten ble utsolgt, 639 000 kroner ble samlet inn til Sorgenfri, og Adresseavisen ga konserten terningkast seks og kalte den «en maktdemonstrasjon fra det trønderske musikkmiljøet». Blant de som deltok var Anders Jektvik, Ulf Risnes, Kari Tueslåtten, Charlotte Audestad, Elg, Børge Pedersen, Dr. Bekken, Hans Bollandsås, Difference og TrondheimSolistene.

Fra og med onsdag foreligger konserten også på dobbel cd der alle låtene er med.

-Dette skal være et eksklusivt produkt, sier Morten Skaget, som både var blant initiativtagerne til og musikerne under konserten.

Det betyr i klartekst at plata ikke vil bli tilgjengelig i strømmetjenester eller i digitale musikkbutikker, i alle fall ikke i sin helhet. For å unngå fordyrende mellomledd vil den i tillegg kun bli solgt direkte fra lokalene til Skagets artistformidlingsselskap Intro Music i Fossegrenda 3.

LES OGSÅ: Utsolgt hus for The Last Waltz

- Dette er noe jeg er kjempestolt over å ha vært med på, det mest givende var at konserten bidro til å gi Sorgenfri-selgerne, smarte og modige folk, en identitet, sier Skaget, som mener plata er ment både for publikum, for Sorgenfri-selgerne og samtidig som en takk tilbake til alle de trønderske artistene som stilte opp gratis.

Den doble cd-en med et 24-siders hefte med bilder av alle involverte, vil koste 250 kroner - der alle inntekter etter at trykkekostnader er dekt går direkte til Sorgenfri.

Bedriftsjulegave?

I første omgang er det bestilt et førsteopplag på 1000 eksemplarer, men Skaget håper det ikke blir med det.

-Vi ønsker jo med dette også å fri til større bedrifter, og oppfordre dem til å gi plata i julegave til sine ansatte og dermed støtte både trøndersk kulturliv og Sorgenfri, reklamerer Skaget.

Fram mot jul vil Sorgenfri-selgerne være opptatt med å selge sitt tradisjonsrike og ekstra omfattende julenummer, men Skaget forteller at det er gode muligheter for at cd-ene også vil bli solgt gjennom Sorgenfri på nyåret.

LES PÅ PLUSS: Skjalgs klare valg

Skaget og hans selskap sto for den praktiske gjennomføringen av konserten, Bård Smith sto som arrangør, mens Skagets Sambandet-kollega Skjalg Raaen var kapellmester. Raaen har også bidratt med opprydding i lydbildet før opptaket nå er klart for utgivelse.

Også film

LES OGSÅ: Fulle hos for Sorgenfri-film

LES FILMANMELDELSEN: «De som ser «Engler til bords», vil heretter ikke gå forbi Sorgenfri-selgerne uten å bry seg»

I 1978 kom dokumentaren om den opprinnelige «The Last Waltz», regissert av Martin Scorcese og av mange regnet som tidenes konsertfilm. Trondheimsversjonen på Rockheim ble også utgangspunkt for en film, Lasse Berres «Engler til bords», som viser deler av konserten samt intervjuer både med artister og Sorgenfri-selgere. Filmen, også den til inntekt for Sorgenfri, solgte ut sine to premiereforestillinger under Kosmorama, og er senere vist både under Olavsfestdagene og i Stjørdals nye kulturhus Kimen.

På forsiden nå