- Det blir spesielt å opptre med denne gjengen i Frimurerlogen, sier orkesterets leder for anledningen, Elise Båtnes.

Det Norske Kammerorkester er et prosjektorkester med løselig tilknyttede musikere. I denne aktuelle runden er mange av musikerne fra Trondheim, og fra samme generasjon. Denne gjengen var blant de første som nøt godt av etableringen av Trondheim kommunale musikkskole i 1973, og av ideene til den første lederen av skolen, den nyslåtte ridder Kåre Opdal.

- Jeg har spilt i kammergrupper med flere av disse fra jeg var 11 år, min søster Henninge begynte å spille med Cecilia Götestam da de var fire og fem år. Så denne gjengen har spilt sammen lenge, fastslår Elise Båtnes når vi treffer henne på telefonen mens hun er midt inne i en plateinnspilling med Filharmonien der hun til daglig er 1. konsertmester.

LES OGSÅ: Skulker med god samvittighet

Musikkskolens betydning

- Vi lærte ikke bare å spille, vi lærte spilleglede. Hovedideen til Kåre Opdal var at vi skulle spille sammen. Vi lærte oss å kommunisere. Denne tankegangen ble ekstra viktig gjennom den såkalte lørdagsskolen. Jeg var med på lørdagsskolen før den fikk det navnet, vi var en gjeng som møttes på lørdager i regi av Musikkskolen og spilte sammen, lærte teori sammen, eller rett og slett bare var sammen.

- Jeg hadde neppe spilt fiolin i dag om det ikke var for Musikkskolen, sier Elise Båtnes.

LES OGSÅ: Søstre i praktfull formidling

Inspirert av Italia

Konserten med Det Norske Kammerorkester søndag er den andre i Trondheim på 20 år, så en kan vel trygt kalle dette en begivenhet. I Frimurerlogen søndag, og i Universitetets aula i Oslo i neste uke, skal orkesteret fremføre et program med italiensk tema. Ikke italiensk musikk, men musikk inspirert av italiensk kultur. Mendelssohns Symfoni nr. 4, Den Italienske og Tsjaikovskys Souvenir de Florence er blant verkene som fremføres.

- Dette er et program fullt av høydepunkter. Musikk det er en fryd å spille og som i aller høyeste grad kan karakteriseres som publikumsvennlig, sier Elise Båtnes.

LES OGSÅ: Prisdryss til trøndere