Mandag ble neste års budsjett og økonomiplanen for de neste fire årene lagt frem under kommunestyremøtet i Namsos.

Under rådmann Gunnar Liens presentasjon kom det frem at Rock City har blitt en stor økonomisk utfordring for kommunen på grunn av manglende økonomisk støtte fra statlig hold.

Lien la frem budsjettforslag hvor man fortsetter med et tilskudd på to millioner kroner, med forutsetning om at staten og fylkeskommunen også opprettholder sin del av støtten. Men regjeringen har fra før konkludert med at det ikke vil bli gitt økonomisk støtte til ressurs- og opplevelsessenteret via statsbudsjettet.

Les også: - Rock City hører ikke hjemme på statsbudsjettet

Dersom fylkeskommunen konkluderer med det samme, må kommunen, som har gitt garanti for husleien, selv finne en økonomisk løsning for de 15 kommende årene.

Har snakket om å flytte samlingen

Dersom det ikke blir en økonomisk ordning, kan det åpne for at deler eller hele samlingen i Rock City, deriblant Verdensrommet til Åge Aleksandersen, blir flyttet. Og direktør i Rockheim, Sissel Guttormsen, forteller til Adresseavisen at nettopp dét har vært tema også tidligere.

Les også: Rock City stenges i løpet av 2015

- I starten av Rock Citys historie, så var det samtaler om hva som skulle skje dersom det ikke ville gå an å drive det videre. Da ble det blant annet sagt at man skulle henvende seg til Rockheim eller Ringve, da dette er de mest naturlige alternativene, sier Guttormsen.

Hele Verdensrommet eller ingenting

Direktøren tror ikke det vil være andre aktuelle alternativer enn Namsos for utstillingen i Nord-Trøndelag. Likevel vil hun ikke forskuttere hva som vil skje før det konkluderes med Rock Citys framtid.

- Vi tenker ikke så mye på hva som vil skje, før vi eventuelt får en henvendelse om saken. Vi har ikke uten videre ledig plass til å flytte hele Verdensrommet, men kommer tilbudet, så skal vi ikke avvise det uten å bidra til en god løsning, sier hun.

Les også: - Dette betyr ikke at man stenger Rock City

Likevel er det ingen tvil om at direktøren anser ressurs- og opplevelsessenteret sin samling av historiske gjenstander som svært attraktiv. Selv beskriver hun Aleksandersens Verdensrommet som perlen i Rock City.

- Får vi tilbudet om å få overflyttet deler eller hele rommet, så må vi sette oss ned og planlegge. Det er helheten som er det spesielle med Verdensrommet. For publikum å se inn i skrivestua til en slik artist, vil være svært bra. Men det er ikke sånn at man vil ha en eller to ting. Man må ha hele, for å bevare det unike innblikket, sier Guttormsen.

Ordføreren: Har ikke store forhåpninger

Ordfører i Namsos, Arnhild Holstad (Ap), sier at kommunen vet at det realistiske er at det verken kommer økonomisk støtte fra staten eller fylket.

Hun er enig med rådmannen om hvordan man må tenke for å løse den økonomiske utfordringen, og at det forutsetter at all drift av Rock City Namsos AS blir tatt ned.

- Jeg har ikke store forhåpninger om at vi skal komme i havn med en økonomisk løsning som sikrer at Rock City kan fortsette som i dag. Men bygget ligger der, og vi må sørge for at det skapes liv og aktivitet i det, men også inntekter, sier Holstad.

Hun legger til at som ordfører er hennes mål å minimere kommunens utgifter.

- Derfor må vi også se på mulighetene for å få inn husleie som kan dekke deler av husleiekostnadene vi vil ha på bygget. Vi kommer også til å utfordre staten på å begrunne bedre hvorfor de aborterer det nasjonale oppdraget før Rock City Namsos AS kunne ha klart å levere - og med det lar Namsos kommune sitte igjen med regninga for satsinga, sier ordføreren.