Sammen vil de lage Norges største festival

Med landets største festival håper flere av de hovedaktørene i kulturlivet i Trondheim å eksportere opplevelser og importere besøkende.

Samarbeid vil stå sentralt, hvis hele august skal bli en eneste stor festival i Trondheim. Fra venstre: Stian Wallum (Adresseavisen), Aslaug Rustad (Oi! Trøndersk Mat og Drikke), Gøril Forbord (Trondheim Playground), Sissel Guttormsen (Rockheim), Petter Myhr (Olavsfestdagene), Kjell Bjarne Helland (Norges Idrettsforbund), Ole Jacob Hoel (Adresseavisen), Bård Flikke (Pstereo) og Julie Indstad Hole (Ap).  Foto: Kristian Helgesen

Saken oppdateres.

– Det vil være bra å bringe verden til Trondheim, og Trondheim til verden, sier direktør for Olavsfestdagene, Petter Myhr.

Onsdag kveld var han blant representantene for kultur- og idrettslivet i Trondheim som var samlet til debatt på Byscenen. Der ble det diskutert muligheten for å gjøre hele august til en stor festival i byen.

LES OGSÅ: La hele august være festival

Allerede neste år vil store deler av den siste sommermåneden bli preget av kulturliv i byen. Nå ser flere av både de store og små arrangørene på en løsning med felles markedsføring og langt større samarbeid enn i dag.

Ideen stammer fra Edinburgh og Festival Fringe, et arrangement med nær 50000 årlige utøvere og over to millioner solgte billetter i 2014. Og arrangørene i Trondheim stiller seg i all hovedsak positive til ideen.

LES OGSÅ (Pluss): Tror på augustfestival i Trondheim

Fokus på publikum

– Dette vil gjøre oss synlig i og utenfor Norge. Trondheim må være raskt frempå og sikre seg dette. Men vi må sørge for å samarbeide, både store og små, mener Myhr, som allerede onsdag trakk frem navnet Trondheim internasjonale kulturfestival som et aktuelt navn.

LES OGSÅ: Kulturtopper er positive til augustfestival

Festivalsjef for Pstereo, Bård Flikke, var den eneste i panelet som viste antydninger til kritiske holdninger til samarbeidet. Han mener det er viktig at man hele tiden holder fokus på hva publikum skal få, fremfor hvordan det byråkratiske bak arrangementet skal foregå.

– Et slikt arrangement kan gi oss mange muligheter, men jeg er også skeptisk. Vi må ha fokus på innholdet, ikke måten dette skal koordineres på. For publikum og byens del er det viktig å få med mangfoldet, mener festivalsjefen, som fikk støtte fra direktør ved Rockheim, Sissel Guttormsen.

– Det er veldig viktig at vi med dette ikke setter etablerte institusjoner opp mot hverandre. Her må vi verne om mangfoldet, sier Guttormsen.

Vil ikke bytte navn

Finansieringen av arrangementet ble lite diskutert under paneldebatten. Men Julie Indstad Hole i Arbeiderpartiet sier kommunen vil være med på laget som det hun karakteriserer som en forutsigbar støttespiller.

LES OGSÅ (Pluss): Kulturtoppene positive til kjempefestival

– Det vil være lurt å tenke helhetlig og dra lasset sammen. Ap mener dette er en positiv idé, men kulturlivet må selv sette seg ned og bli enige om hvilke rammer dette skal skje under, sier Hole.

Navnedebatten vil trolig bli et sentralt tema under samarbeidsplanene som venter for å få en eventuelt festival på plass. Og selv om Myhr kom med forslaget om Trondheim internasjonale kulturfestival onsdag kveld, er han klar på at det ikke er aktuelt å legge Olavsfestdagene på hylla.

– Olavsfestdagene vil markedsføre seg med dét navnet uansett, slår direktøren fast.

På forsiden nå