Festlighetene står i kø frem til jul, anledningene er mange og krav til antrekk likeså. Butikkene bugner av klær, og kanskje har du klesskapet fullt allerede. Det viktigste er å knekke koden for de gode kombinasjonsløsningene, altså finne antrekk du er bekvem med og som passer til anledningen, i følge Hege Regine Lunnan som er stylist og fagleder på Makeup&Styling ved Norsk Fotofagskole. Uformelle selskap, krever uformelle selskapsklær. Det er ingen grunn til å overdrive pyntinga, men elegansen bør du satse på.

– Det går an å tone antrekket litt ned med et skjørt og en bluse, eller ha en dress med en fin silketopp inni som kanskje har litt glitter i seg, eller er i en fin farge. Og pene sko til. Blonder er det mye av. Det er for eksempel fint å kombinere et ullskjørt eller en ullbukse med en fin paljett-topp eller en blondebluse. Trikset er å kombinere det matte og det blanke, sier Lunnan. Hun er opptatt av kombinasjonen mellom det som glitrer og det som er matt eller dempet. Dette er spesielt viktig i sammenhenger der pyntefaktoren er litt lavere enn for eksempel på et tradisjonelt julebord.

Få flere tips til årets julebordmote her.

Høy hals

– Uttrykket er 60-tallets eleganse med en bluse eller topp som er tett i halsen, gjerne med en blondekrage. Blondetoppene kan ha høy hals, og gjerne i gjennombrutt stoff slik at hud vises under. Til et smalt skjørt får du en følelse av kjole, men i en mer kledd utgave, sier Lunnan som tror det er lurt å satse på en fin bluse i kombinasjon med skjørt eller bukse, og variere antrekket med støvletter, skoletter eller pumps.

Etter flere sesonger med lange, store strikkejakker og varme gensere, er gensertoppen mer aktuell i år. Gjerne varianter med struktur, mønster og paljetter.

– Enkelte av disse toppene er foret slik at den blir litt varmere. Og dette er topper der du vil føle deg pyntet fordi det er mye detaljer i selve blusen. Til dette er det fint å velge litt enkle smykker, gjerne noen nette, små øredobber. Du trenger egentlig ikke ha smykker i halsen dersom blusen har mye detaljer. Enklere bluser og skjorter kan gjerne pyntes med tynne lenker med litt lengde, sier Lunnan.

Frem med blusen, bort med smykkene

Smykkene er langt mindre i år. Store, kraftige smykker er helt borte fra motebildet. Klærne har kommet mer i fokus, og smykkene skal være små og diskret. Topper med bare skuldre kan gjerne ha tunge øredobber, eller noen enkle, tynne lenker som går nedenfor bluseskjæringen.

– Partyøredobber i strass er fint til enkle antrekk. Da handler det jo om å pynte opp det enkle, forsiktige antrekket med hår, makeup og tilbehør. Det er en hårfin balansegang dette, så det er viktig å prøve seg frem slik at resultatet blir delikat og lekkert, ikke tungt og overlesset, sier Lunnan.

Pen og pyntelig

Stilen er typisk «pen i tøyet» og langt mer «ordentlig» denne sesongen, ifølge stylist og daglig leder for Shine, Charlotte de Stäel.

– Klærne blir laget i stadig bedre og bedre kvaliteter. Folk vil ha en renere, enklere stil som gjør at det blir mer tidløst. Tynne ullbukser, og gode kvaliteter som myk fløyel og flanell er nytt i år, gjerne i en litt maskulin silhuett. Vi skal være litt Greta Garbo, det skal være pent, men litt androgynt. Ikke oversexy.

Enkel eleganse for mannen

For menn er det også en noe enklere stil i år, men du kan også velge lag på lag med skjorte, genser og blazer. Og du kan gjerne bytte ut skjorten med en høyhalset genser, i følge Lunnan.

– Det skal være enkelt, pent og elegant med en twist av 70-tallet. Fargepaletten er også litt 70-talls med rust, brunt, grått, olivengrønt og sennepsgult.