En halv million til Vanessa Baird

Torsdag kveld ble vinneren av Lorck Schive kunstpris 2015 kunngjort.

- Jeg har ikke noe bestemt plan for eller ett formål med pengene, men de kommer svært godt med, sier Vanessa Baird.  Foto: Kristian Helgesen

Saken oppdateres.

- Jeg har ikke noe bestemt plan for eller ett formål med pengene, men de kommer svært godt med. En kommende separatutstilling på Kunstnernes Hus og en planlagt serie med bøker, utgitt på mitt og Mette Hellenes’ forlag Brunt Hull, blir det definitivt lettere å jobbe mot nå, sier vinneren.

Baird bidro på høstens prisutstilling med arbeidet «I don’t want to be anywhere, but here I am», en monumental veggtegning som strekker seg over tre vegger, rundt Gustav Vigelands relieff «Helvete». Foruten Baird var det Ane Hjort Guttu, Jana Winderen og Snorre Ytterstad som var nominert til prisen denne gang.

Spesiell intensitet

- Det er en helt spesiell intensitet i Vanessa Bairds arbeid. Det er et ektefølt uttrykk for hvordan kunstneren befinner seg i en meget spesiell situasjon, nemlig det å være et menneske i verden i dag – noe vi alle kjenner oss igjen i. Arbeidet er både personlig og politisk på samme tid, og er et forfriskende alternativ til avmålthet, heter det i juryens uttalelse.

Sist gang prisen ble delt ut i 2013 bestemte juryen at prispengene på 500.000,- kroner skulle deles mellom Marianne Heier og Lene Berg. Baird er dermed den første som mottar hele prissummen alene. Juryen består denne gang av kurator Raimundas Malasauskas, galleridirektør ved Ikon Gallery i Birmingham Jonathan Watkins og kunstner Eline Mugaas.

En synlig kunstner

Baird, som bor og arbeider i Oslo, har med sitt særegne tegneuttrykk gjort seg bemerket over flere år og har mange ganger vært i mediebildet. Hun er kanskje mest kjent etter at hennes monumentale bildeserie «Lyset forsvinner – bare vi lukker øynene», bestilt som utsmykning til et av regjeringskvartalets bygg i 2010, ble bestemt fjernet i etterkant av 22.juli. Grunnen skal ha vært at ansatte følte at det var ubehagelig og skapte assosiasjoner til angrepene. Debatten som fulgte skapte store overskrifter og tok opp kunstens frihet og rollen den spiller som stemme i et samfunn.

Hun står også bak en rekke illustrerte bokutgivelser. I år er hun blant annet involvert i Karl Ove Knausgårds personlige encyklopediserie oppkalt etter årets årstider, der hun har illustrert seriens første bind, «Om høsten».

På forsiden nå