Adresseavisen møtte forfatterne Erlend Loe og Simon Stranger før de gikk på scenen i Dokkhuset for å diskutere politikk og litteratur. Møtet hadde blitt uhyggelig aktuelt i løpet av natten.

- Jeg er bekymret for polariseringen og forråingen av Europa. Særlig Frankrike virker å ha spesielle problemer med et multietnisk samfunn der de ikke har klart å få en stor arabisk befolkning inkludert. Og det er jo det vi også frykter at kan skje her.

LES ALT OM PARIS-TERROREN

FØLG UTVIKLINGEN I PARIS HER

Loe er urolig for reaksjonen i de europeiske hovedstedene og håper historien har lært lederne hva som virker og ikke virker etter slike tragedier.

- Hele «vitsen» med felleskapet Europa etter andre verdenskrig er at vi har lært av vår egen galskap. Vi har drept millioner av oss selv og vet hvilke konsekvenser krig kan få. Hele det moderne europeiske fellesskapet er tuftet på samhold. Vi greide det etter Oslo 22. juli og vi må greie det nå. Om vi starter krig etter slike terroraksjoner forråder vi de ideene som ligger til grunn for vårt demokrati og identitet.

LES OGSÅ: Loe: Retten til å tegne karikaturer av Muhamed er soleklar i vårt samfunn.

Det vi vil, vi mennesker, er å leve og ha hverdager.

Simon Stranger har skrevet politiske bøker til ungdom, blant annet om båtflyktninger. Han er sterkt preget av terroraksjonen.

- Det er umulig å ikke bli berørt av dette. Jeg la ut en appell i dag morges: De kan ikke vinne. Det vi vil, vi mennesker, er å leve og ha hverdager. Når gatene er kostet rene igjen og likene ryddet bort kommer hverdagen igjen. Og de kan aldri vinne.

- Hva blir viktig for statslederne nå?

- Det blir viktigere enn noensinne å stå for de fundamentale menneskerettighetene. Og nettopp ikke sette regler til side i ekstreme situasjoner.

- Kan forfattere spille en rolle?

- Vi kan det hvis vi vil. Forfattere jobber med ord og ord kan spre meninger raskt, så det føles naturlig for meg å si min mening på en dag da vi våkner opp med slike nyheter.

- Overveldende og kaotisk

Ventrepolitiker og leder for Litteraturhuset i Trondheim, Trond Åm hadd invitert forfatterne til Trondheim.

- Det meste blekner mot det som skjedde i Paris i går – også dette arrangementet, men det gjør det også uhyggelig aktuelt. Samtalen vil selvfølgelig bære preg av terroren.

- Du er også politiker – hva tenker om atmosfæren i Europa nå?

- Overveldende og kaotisk. Det er ikke lenge siden Charlie Hebdo og vi har en stor flyktningkrise. Og så kommer dette angrepet som er enda større enn det vi har sett før. Nå trenger vi tid til å forstå og fordøye.

FÅ EN OVERSIKT OVER TERRORNATTEN I PARIS

- Er du engstelig?

- Ja helt klart. Selv om Frankrike sliter med spesielle utfordringer innen inegrering, er de samme spørsmålene aktuelle i Norge.

- Hva tror du det gjør med asyldebatten i Norge?

- Jeg frykter at den blir enda vanskeligere enn den har vært. Nå må vi holde hodet kalt og stå fast ved de verdiene som demokratiet er tuftet på. Det er jo der løsningen ligger - på lang sikt.

Erlend Loe tar ordet.

- Jeg vil skyte inn: De som kommer hit fra Syria flykter jo fra de folka som angrep Paris i går kveld. Det kan være greit å ha med seg inn i debatten.