Dermed får dokumentaren om Joralf Gjerstad sin verdenspremiere i Tromsø mandag 18. januar 2016.

Dokumentar om Snåsamennen har fått navnet «Mannen fra Snåsa» og er laget av Margreth Olin. Filmskaperen står bak flere filmer om mennesker som på forskjellige måter står utenfor samfunnet, blant andre «Ungdommens Råskap» og «Dei mjuke hendene».

Under Olavsfestdagene fortalte filmskaperen om sitt arbeid med Snåsamann-dokumentaren. Hva vil skje hvis vi begynner å dokumentere det gode, spurte hun seg. En tanken førte Olin til Snåsamannen.

- Vi er veldig fornøyd med å kunne åpne TIFF med verdenspremiere på «Mannen fra Snåsa». Margreth har gjestet festivalen ved flere anledninger tidligere, men først nå med film i programmet. Det kler oss godt å ha en åpningsfilm fra en regissør med en tydelig kunstnerisk stemme og et sterkt samfunnsengasjement, sier festivalsjef Martha Otte i en pressemelding.

Filmet i Snåsamannens hjem

I store deler av sitt liv har Gjerstad åpnet dørene og tatt imot folk hjemme i sin egen stue. Olin har filmet 22 ulike møter mellom Snåsamannen og mennesker som lider av vonde, kroniske lidelser.

- Det er mye å si om Joralfs formidable gave. Jeg tenker at alle mennesker har forskjellige gaver. Vi er flinke på forskjellige ting og Joralf har sin begavelse. Joralf sa en gang til meg at han har blitt gitt en mektig gave om å hjelpe, sa Olin til adressa.no i sommer da hun og Gjerstad deltok i samtale om dokumentaren under Olavsfestdagene.

Jorald Gjerstad er ikke bare aktuell med dokumentarfilm. I oktober ga han ut boka «Det siste brevet». - Det har ikke vært vanskelig å skrive om dette. Det er veldig fint å skrive om nære ting hvis det er ærlig skrevet, sa han til adressa.no rett før bokslippet.

Til Snåsa for å finne håp

«Mannen fra Snåsa» er en film om betydningen av håp.

– I 18 år har jeg laget film om mennesker i utsatte livssituasjoner, jeg har møtt mange som har mistet livshåpet. Dette tok meg til Snåsa, jeg hadde behov for å se noe annet, for å ta min historiefortelling videre, sier Olin i pressemeldingen.

- Jeg satt der med blødende hjerte og kjempet mot tårene, sa Joralf Gjerstad da han fikk høre sine egne tekster tonesatt på Rockheim i oktober.

Filmen skal vise publikum hva som skjer når Snåsamannen får besøk av mennesker som ønsker hjelp.

– Jeg har jobbet med et observerende kamera, vi grep aldri inn i møtene vi filmet, og Joralf visste ikke hvem han skulle møte før den enkelte sto i rommet med ham, sier Olin.

Margreth Olins dokumentar om Snåsamannen får verdenspremiere i Tromsø. Bilder er fra Olavsfestdagene i sommer da Olin og Jorald Gjerstad møttes for å snakke om filmen. Foto: Vegard Eggen
I 18 år har Margreth Olin laget film om mennesker i utsatte livssituasjoner. Hun måtte til Snåsa for å finne håp. Foto: Stina Grønbech/Tromsø Internasjonale Filmfestival