– Dessverre har nok beslaget gjort uopprettelig skade. Jeg er usikker på om alle kildene nå vil stille opp likevel, men denne seieren gjør det betydelig lettere, sier Rolfsen til NTB etter at Høyesterett i dag fastslo at Politiets sikkerhetstjenestes (PST) beslag i filmopptakene oppheves. Filmskaperen gleder seg over at han nå kan fortsette å lage filmen, og trolig blir hans film om det norske ekstremistmiljøet blir trolig vist på NRK i januar.

LES OGSÅ: Rolfsen kritisk til at PST får se filmopptak

- En gledens dag

8. juli i år beslagla PST mellom seks og åtte timer med opptak som filmskaperen skulle bruke i en kommende dokumentar om islamisten Ubaydullah Hussain og det norske ekstremistmiljøet. Høyesterett er enig med Rolfsen i at råmaterialet og flere personer som kan identifiseres i det, er omfattet av lovens vern av kilder. Dermed får ikke PST bruke filmopptaket som de beslagla hjemme hos Rolfsen.

– Dette er en gledens dag. Høyesterett har fulgt opp en stolt tradisjon ved å være tydelig i kildevernsaker, sier generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening til NTB etter avgjørelsen.

Til Kosmorama

Saken har fått stor oppmerksomhet i media, og når Kosmorama, Trondheim internasjonale filmfestival, arrangeres i mars neste år, står Rolfsen på programmet. Det opplyser programmedarbeider Svein Inge Sæther i Kosmorama i en pressemelding.

Filmskaperen skal delta i samtaler om journalistisk ytringsfrihet, rettssaken mot PST og om sitt arbeid med å dokumentere ekstremistiske miljøer.

LES OGSÅ: Mener razzia minner om Snowden-saken

Viktig kildevernavgjørelse

Kildevernavgjørelsen i Høyesterett er særlig viktig en uke etter terrorangrepet i Paris, mener filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsens advokat Kim Gerdts.

– Det er vakkert å oppleve resultatet en uke etter det vi opplevde i Paris, når kanskje frykten for terror og ønsket om å skjerpe alt kommer tydelig fram. Så kommer vi til norsk Høyesterett som står i kampen og er tydelig og prinsipiell. Det får en billedlig betydning på ukedagen etter angrepet i Paris, sier Gerdts til NTB. Han mener avgjørelsen er en styrking av kildevernet og et utvidet vern av upublisert materiale.