Utstillingen med navnet «Capture the blue» åpnet 1. søndag i advent, og har allerede blitt lagt merke til av mange forbipasserende. Folk stopper gjerne opp for å ta en titt på den lyssatte kunsten.

Stoppeffekt

- Jeg hoppet av bussen da jeg så dette. Det er mange spennende og flotte skulpturer som jeg synes er en fin kontrast til Domkirken, sier Johanne Sofie Husø, mens hun ivrig foreviger kunsten med kameraet sitt.

Og det er dette byplankontoret i Trondheim kommune ønsker å oppnå med slike kunstprosjekt. Margrethe Aas er prosjektleder for kommunens byromstrategi og har laget en rapport der utfordringene med byrom i sentrum blir beskrevet. Tanken med slike utstillinger er å få flere til å bruke byrommene.

Kunnskap om trivsel

- Folk stopper lite opp i byrommene i Trondheim, derfor ønsket vi å utforske hva en plass kan være. Vi har blitt inspirert av København som har jobbet jevnlig med å registrere opphold i byrom og testet ut tiltak for å fremme trivsel, forteller Aas som har samarbeidet med Midtbyen management og næringslivet i byen for å få til noe som kan øke attraksjonen i ulike områder i sentrum.

- Vi hadde lyst til å teste ut midlertidige tiltak for å finne ut om det gjør at folk bruker byrommet mer, sier Aas som takket ja til forespørselen fra kunstneren Torild Storvik Malmedal om det var ønskelig å låne hennes kunstprosjekt, en vandreutstilling med store marmorskulpturer.

Kunst og lys

- Det vi ser er at folk stopper opp og undrer seg litt. Skulpturene gir en variasjon, det skjer noe nytt, og det er en form for belysning, noe som er viktig på denne tiden av året.

Lisbeth Wangsmo og Merete Haugan Hansen er på bytur, men tok seg tid til en stopp for å kikke nærmere på skulpturene som har dukket opp i Ytre Kongsgård.

- Dette er kjempeartig, det er spennende. Vi kjørte forbi i går og la merke til det med en gang. Veldig flott, sier Haugan Hansen.

- Det er godt å kunne stoppe opp litt, først bare se, og så få tid til å tenke. Det er viktig å ikke ha det for travelt i hverdagen. Og dette handler om å se på noe som gir mening, noe skapende, og alle ser jo noe forskjellig her, supplerer Wangsmo, før de trasker videre inn mot sentrum.

Vandreutstilling

Utstillingen er en vandreutstilling som til nå har vært i Longyearbyen og i Alta, før den kom til Trondheim i helgen. Her blir den stående til 15. januar og trolig går ferden sørover, også utenfor Norge. Kunstneren har benyttet italiensk marmor, glass, og stein fra Eide i Romsdal i dette verket.

- Det er veldig artig å få stille ut så nær Nidarosdomen med den historiske rammen dette gir, sier Storvik Malmedal, som har latt seg inspirere av isformasjoner i breene, snø, blomster og vann i disse skulpturene.

- Dette er en hyllest til den kraftfulle nordiske naturen som jeg har et nært forhold til, og det er noe fascinerende med rommet og lyset mellom de skulpturelle formene.

På kveldstid går lyset i «Capture the blue» over til å bli mer og mer blått, og blir en inngang til vinterbelyste Midtbyen, noe mange har fått med seg.

Synlig hele døgnet

Ellen Enge hadde hørt om utstillingen, men er usikker på hva som er tema.

- Jeg tror det handler om en slags kommunikasjon, en samtale eller en slags samhørighet. Det er fint satt opp, og ser sikkert enda flottere ut når det blir mørkere og Trondheim virkelig får det blå lyset, sier Enge.

- Jeg får verken aha-følelsen eller nei-nei-følelsen, men det er jo stilig. Ellers har jeg ingen oppfatning av hva dette er for noe. Jeg håper de som har laget dette hadde det moro, smiler Olaf Mikkelsen, før han rusler videre.

Lot seg fascinere: Lisbeth Wangsmo og og Merete Haugan Hansen tok seg tid til å dvele litt ved skulpturene som nå er utstilt ved Ytre Kongsgård. Foto: Annemona Grann
Vil ta i bruk byrommene: Margethe Aas er prosjektleder for et høringsutkast om byrom der målet er å få flere til å stoppe opp og benytte seg av de åpne rommene i sentrum av Trondheim. Foto: Annemona Grann
Forbipasserende Ellen Enge mener skulpturene formidler kommunikasjon og samhørighet. Foto: Frank Lervik
Johanne Sofie Husø er hobbyfotograf og foreviget vandreutstillingen i Ytre Kongsgård. Foto: Frank Lervik
Olaf Mikkelsen fikk ingen aha-opplevelse av kunsten. Foto: Frank Lervik