Kan havne i Hall of Fame

Motorpsycho er blant de nominerte til Rockheim Hall of Fame.

Mer heder i vente? Motorpsycho har tidligere vært «offer» for regelen om at nominerte må ha debutert minst 25 år før innlemmelsesåret. Men nå kan de ende opp med både utstilling og plass i Rockheims Hall of Fame. 

Saken oppdateres.

I august 2016 innlemmes ytterligere tre navn i Rockheim Hall of Fame, i tillegg til de 20 som allerede har fått plass siden 2011.

En nominasjonskomité har kommet fram til en liste på ni artister og band, Denne sendes nå ut til en jury bestående av musikere, musikkvitere og bransjemennesker, som skal plukke ut tre.

Blant de nominerte finner vi for første gang Motorpsycho, som for tiden er gjenstand for den omfattende retrospektive utstillingen «Supersonic Scientists» på nettopp Rockheim. Bandet albumdebuterte med «Lobotomizer» i 1991, og fikk sitt gjennombrudd med doble «Demon Box» to år senere. Har i dag en enestående posisjon i norsk rock, og en dedikert fanskare i utlandet.

LES ANMELDELSE (PLUSS): «Rockheims Motorpsycho-utstilling er kompromissløs, detaljfokusert og den belønner tålmodighet og innsats. Akkurat som bandet selv»

På nominasjonslista får de følge av disse åtte andre navnene:

Karin Krog (f. 1937) – Norsk jazz' «grand old lady» har mottatt en rekke priser i sin lange karriere, og gitt ut nærmere 40 album og samarbeidet med en rekke av jazzens internasjonale storheter. Krog er ikke tidligere nominert.

The Aller Værste! – Nylig hyllet av gammel og ung fra trøndersk musikkliv på Byscenen, dette bergensbaserte bandet som hadde en kort men viktig levetid mellom 1979 og 1981. Regnet for å være blant de store norske new wave-bandene i kjølvannet av punken, og leverte en av norsk rocks ubestridte klassikere med «Materialtretthet» i 1980. Bassist Sverre Knudsen har også markert seg som forfatter, sist i høst med sin selvbiografi «Sverre Knudsen, 1979». Bandet var også nominert i 2012.

LES PÅ PLUSS: Rockveteraner hyllet av de unge

Svein Finjarn (f. 1946) – En ekte norsk gitarhelt, som har vært innom en rekke band og stilarter siden helt tilbake til Shadows-perioden. Startet The Beatniks i 1961, og har vært med i band som New Jordal Swingers, The Blue Secrets, The Cannons og Fresh Air. Han slapp sitt foreløpig siste album i 2008. Ikke tidligere nominert.

Bjørn Eidsvåg (f. 1954) – Den fire ganger spellemann-vinnende artisten trenger neppe noen nærmere introduksjon. Få i Norge har solgt flere plater i Norge enn Bjørn Eidsvåg, og det er blitt 25 av dem siden debuten i 1976. Han har også hatt mange fremtredende verv i norsk musikks interesseorganisasjoner. Eidsvåg var også nominert i 2011.

Kari Bremnes (f. 1956) – Til tross for at hun synger på norsk, har Kari Bremnes nådd ut til et betydelig utenlandsk publikum. Hun har siden 1987 gitt ut 15 soloalbum, i tillegg til en rekke samarbeidsprosjekter med andre artister. Hun har fått Spellemannprisen tre ganger, og var nominert til Hall of Fame også i fjor.

Jens Book-Jenssen (f. 1910, død 1999) – Årets eneste posthume nominasjon går til revystjernen og entertaineren Jens Book-Jensen. Han har solgt over to millioner plater gjennom 60 år, og er dermed den som har solgt flest plater i Norge gjennom tidene. Dette er tredje år på rad Book-Jensen nomineres.

Finn Kalvik (f. 1947) – En av de fremste representantene for visebølgen i Norge på 70-tallet, etter gjennombruddet med «Finne meg sjæl» i 1969. Kalvik er også kjent for sine populære oversettelser av utenlandske sanger, som da Harry Chapins «Cats in the Cradle» ble til «Ride ranke». Han har også gitt ut visebøker og samarbeidet med Abba, Elton John og Bert Jansch. Dette er hans første nominasjon.

Sissel Kyrkjebø (f. 1969) - «Sangfuglen fra Bergen» ble først kjent som en del av kor-programmet «Syng med oss» midt på 80-tallet, og fikk eventyrlig suksess med debuten «Sissel» i 1986 (da tidenes mest solgte norske plate, men slått av hennes egen «Glade jul» året etter). Har senere fått et stort navn også i utlandet, og samarbeidet med navn som Warren G, Plácido Domingo og Diana Krall. Kyrkjebø er ikke tidligere nominert.

LES OGSÅ: «Man kan spørre seg hva de har i tobakken under jurymøtene»

Nominasjonskomiteen har bestått av artistene Jan Eggum (komitéleder), Lars Vaular og Bertine Zetlitz, Rockheim-direktør Sissel Guttormsen, Larry Bringsjord (styreleder i FONO), musikkviter Arvid Skancke-Knudsen

Ifølge statuttene skal Rockheim Hall of Fame «hedre personer mer stor betydning for norsk populærmusikks utvikling og utbredelse». Artister kan bli nominert tidligst 25 år etter at de slapp sin første utgivelse.

Fra før er følgende artister og band innlemmet i Hall of Fame:

2011: Åge Aleksandersen, Wenche Myhre, Jokke og Valentinerne, Alf Prøysen, a-ha.

2012: DumDum Boys, Pussycats, Jahn Teigen, Jan Eggum, Terje Rypdal.

2013: Lillebjørn Nilsen, Nora Brockstedt, Anne Grete Preus.

2014: Knutsen og Ludvigsen, Øystein Sunde, deLillos.

2015: Anger Lise Rypdal, Ole Paus, Jan Garbarek, Mari Boine.

Nominert:  Kari Krog 

Nominert: Kari Krog 

Nominert:  The Aller Værste! 

Nominert: The Aller Værste! 

Nominert:  Svein Finjarn 

Nominert: Svein Finjarn 

Nominert:  Bjørn Eidsvåg 

Nominert: Bjørn Eidsvåg 

Nominert:  Kari Bremnes 

Nominert: Kari Bremnes 

Nominert:  Jens Book-Jensen 

Nominert: Jens Book-Jensen 

Nominert:  Finn Kalvik 

Nominert: Finn Kalvik 

Nominert:  Sissel Kyrkjebø 

Nominert: Sissel Kyrkjebø 

På forsiden nå