- Vi skjønner ikke hvor stort det er

To trønderske album er nominert til Grammy.

Nidarosdomens jentekor og Trondheimsolistenes album «Magnificat» er nominert til Gramm. Også Trondheimskoret Cantus sitt album «Spes» er nominert . 

Saken oppdateres.

De siste årene har flere utøvere fra musikkmiljøet i Trondheim blitt nominert til Grammy, musikkens svar på Oscar-utdelingen. Da årets Grammy-nominasjoner ble offentliggjort mandag, kunne både Nidarosdomens Jentekor, Trondheimsolistene og koret Cantus glede seg over nominasjoner.

Tove Ramlo-Ystad, dirigent for Cantus, hadde akkurat fått vite om nominasjonen da adressa.no ringte for å gratulere.

LES OGSÅ: – Trondheim har fått et kvalitetsstempel

- Det er utrolig artig. Det er fantastisk å bli vurdert i denne sammenhengen, for en Grammy henger høyt. Vi skjønner egentlig ikke hvor stort dette er, sier Ramlo-Ystad.

Fruktbart samarbeid

Nidarosdomens Jentekor og Trondheimsolistenes album «Magnificat» og Cantus album «Spes» er nominert i kategorien «Best Surround Sound Album». Begge albumene er produsert av Morten Lindberg og plateselskapet 2L. Trondheimsolistene har samarbeidet med Lindberg i over ti år, og kunstneriske leder Øyvind Gimse i Trondheimsolistene beskriver det som et «lykkelig samarbeid».

- Vi har gjort mange innspillinger sammen. Uten 2L hadde ikke Trondheimsolistene harr Grammy-nominasjoner, men det tror jeg er litt gjensidig også, sier Gimse om plateselskapet som siden 2006 har hanket inn 20 Grammy-nominasjoner for sine produksjoner.

LES OGSÅ (PLUSS): Gir ut plate med Grammy-grossistene

Stor betydning for Trondheim

Trondheimsolistene har vært nominert til Grammy seks ganger tidligere, fordelt på tre ulike produksjoner. At trønderske musikkutøvere gjør seg bemerket med Grammy-nominasjoner har mye å si både for Trondheim som by og for byens musikkmiljø, mener Gimse.

- Flere trønderske aktører har vært med på innspillingene som nå er nominert og det gir stor inspirasjon internt. Oppmerksomheten er også ekstremt positivt for Trondheim som by, sier Gimse, som har vært til stede under prisutdelingen i Los Angeles flere ganger.

Håper på seier

- Det er selvfølgelig veldig spennende når navnene på de nominerte leses opp. Jeg har vært til stede helt uten forventninger, men man ønsker jo å vinne. Nå har jeg blitt skuffet noen ganger, så i år håper jeg virkelig at vi vinner, sier Gimse.

Det er fem nominerte i kategorien «Best Surround Sound Album», og Lindberg og 2L har hele tre av de fem nominasjonene.

- Med tre av fem nominasjoner har Morten Lindberg gode sjanser, og jeg vil uansett glede meg med ham dersom han vinner. Ekstra stas vil det selvfølgelig være om det blir med vårt album, sier Gimse.

Disney-drøm for Cantus

Cantus har også smakt på Grammy-spenningen tidligere. I fjor var filmmusikken til Disneys animasjonsfilm «Frost» nominert i to kategorier. Åpningssangen er komponert av Frode Fjellheim og fremført av Cantus. Koret har fått en internasjonalt karriere, mye på grunn av den populære animasjonsfilmen.

LES OGSÅ: Trøndersk joik åpner Disney-film

- Vi oppdaget hvor populært koret har blitt da vi besøkte USA og Canada. Å se folk bli «starstruck» av et kor, det er sprøtt, sier Ramlo-Ystad og ler.

På forsiden nå