Humoristen og programlederen i NRK, Rune Nilson fra Egersund, lot tøys bli til alvor under onsdagens sending av Lønsj i NRK P1, skriver Aftenbladet.

Han har fått nok av nordmenns rasisme og fremmedhat, som også kommentator Sven Egil Omdal er innom i kommentaren sin sist lørdag.

OBS: Dette er en artikkel fra desember 2015. 11. april 2016 har artikkelen blitt mye delt på Facebook. Adresseavisen har i den forbindelse kontaktet Rune Nilson, som ikke ønsker å kommentere saken ytterligere.

Her er et utdrag fra Rune Nilsons alvorsprat:

Hva holder vi på med?

«Men jeg må også innrømme at jeg rett som det er spør meg sjøl hva det egentlig er vi holder på med her. Når det innimellom føles som om verden holder på å gå opp i liminga bare rett utenfor studiodøra her. Hvor folk løper rundt og tenner på bygninger, fordi de skal brukes til å huse foreldreløse barn som med nød og neppe har klart å unnslippe krigens grusomheter med livet i behold.

Det finnes altså folk der ute som heller vil se hus brenne, enn at barn skal få søke tilflukt der. Folk som står klar når krigsofrene kommer, for å be dem dra til helvete. Det høres ut som scener fra en post-apokalyptisk katastrofefilm, hvor mennesket er redusert til desperate dyr som slåss for sin overlevelse og blotte eksistens – men neida - dette gjør de altså fra sine lune, varme og trygge hjem, med kjøleskapet fullt av mat, boden full av ved og kontoen full av penger. De sitter på toppen av fjellet, og sparker folk ned igjen etter hvert som de får en albue over kanten. Fy faen!

- Gått fra vettet

Det virker som om en betydelig del av Norges befolkning har gått fullstendig fra vettet, og blitt besatt av en tanke om at vi som bor her – som er oppvokst her på det store, overdådige luksusgodset Norge – liksom skal ha rett på mer enn alle andre i verden. At vi er så spesielle og verdifulle at vi ikke trenger å dele. At vår egen overflod er viktigere enn at andre mennesker overlever!? Vi har blitt så opptatt av å bevare vår egen luksus, at vi er villige til å la andre, uskyldige mennesker betale prisen for det! La DEM lide, for VÅR velstand.

Jeg er så skamfull og så flau over det som skjer i landet mitt nå, at det er nesten ikke til å holde ut! Og når jeg ser at en 17 år gammel asylsøker har druknet i en ulykke, og en norsk kvinne skriver i kommentarfeltet: «Ja ja, en utlending mindre å betale penger på. Mer til det Norske folk.»

- Skamfull og flau

Da kjenner jeg nok en liten flik av trua på menneskeheten visne hen og dø et sted inni hjertet der… «Mer til det Norske folk». Mye vil ha mer, faen vil ha fler.

En gjeng med ufordragelige og motbydelige egoister, som tror vi er berettiget et bedre liv enn alle andre i verden. For dette har blitt vanlig, folkens!

Ting som dette ytres så å si daglig her i landet nå.

Og samtidig sitter altså vi her i radioen og ringer påståtte samer og tvilsomme skarvehattprodusenter som om ingenting hadde skjedd.

På en måte er det kanskje akkurat det som trengs. Kanskje behøver vi en slags frisone, hvor ingen verken hater eller frykter for noe. Hvor alt bare er moro og gøy. Og Lønsj kommer til å fortsette å være den frisonen – NESTEN hele tiden.

- Føltes nødvendig

Men en gang innimellom er det bare helt nødvendig for meg å minne om hvem vi i Lønsj er, og hva vi faktisk står for, ikke bare som humorister, men som mennesker! Og det tror jeg er veldig viktig akkurat nå, på dette tidspunktet i historien. For når vi alle sammen en gang skal stå til ansvar for det vi gjorde den gangen verden stod i brann og mennesker døde rundt oss – så vil jeg gjerne kunne stå oppreist med rak rygg å se hvem som helst i øynene. Så hvis du vil ha alt tullet mitt, må du ta med litt av alvoret mitt også. Der har du fått nå, og jeg håper det blir lenge til neste gang det føles så nødvendig som det gjorde i dag».

Takker for tilbakemeldinger

På programmets Facebook-side takker Nilson på alle fine tilbakemeldinger han har fått:

«Det blir dessverre helt umulig å svare på alle, men det gleder meg virkelig å se at så mange av oss fortsatt holder hodet kaldt og hjertet varmt.»

Vi greide ikke å få tak i Nilson onsdag kveld.