Ola Kvernberg blir «Artist in residence» under Moldejazz i juli. Dermed ligger det an til at publikum får se ham på scenen hver dag under hele festivalen.

- Dritartig, sier fiolinisten selv. Han ble både overrasket og begeistret da han allerede sist sommer ble spurt om å påta seg oppdraget under neste års festival.

Fram til jul er han opptatt med å gjøre ferdig filmmusikken til «Welcome To Norway».

Moldejazz har hatt en Artist in residence-ordning siden tidlig på 2000-tallet. Noen av jazzens aller største stjerner, som Chick Corea, Pat Metheny, Michael Brecker og Joshua Redman, har hatt denne formen for festivaloppdrag.

Det ultimate oppdraget

Flere toneangivende norske musikere, blant dem Arild Andersen, Terje Rypdal og Sidsel Endresen, er også blant Kvernbergs forgjengere.

- For meg er dette det ultimate oppdraget og en stor utfordring. Jeg gleder meg veldig, sier Ola Kvernberg, som har vokst opp i Fræna og som dermed hadde jazzfestivalen som nær nabo.

Kvernberg er også aktuell med nytt album sammen med Kirsti Huke og Erik Nylander.

Som tenåring spilte han fele på gata under festivalen. I 2001, da han var 20 år gammel, ble han engasjert til sin første spillejobb på selve festivalprogrammet.

Nå er det allerede bestemt at han skal stå i spissen for åpningskonserten 18. juli. Den blir en stor, utvidet versjon av det allerede kritikerroste verket «Mechanical Fair», som ble utgitt som album i en annen versjon i fjor.

Spiller i «porkotta»

Han skal også holde avslutningskonserten sammen med Kirsti Huke og Erik Nylander i Molde domkirke 23. juli. Samme dag skal han grytidlig oppp om morgenen og opptre sammen med sin søster Jorun Marie.

- Hun og jeg var som erteris i oppveksten, men skilte senere lag, musikalsk sett, siden hun satset på folkemusikk. Vi har gjort noen mindre duokonserter sammen, men ikke noe så stort som opptredenen i Molde. Konserten blir klokka sju om morgenen, i «porkotta», som vi sier i Fræna. Det begrepet er visstnok en beskrivelse på når på døgnet det er gunstigst å slakte gris, forteller Ola Kvernberg.

Klubbprosjekt på Jazzfest

Han blir også å høre sammen med bandet Gammalgras og i andre sammenhenger i Molde. Et helt nytt prosjekt med tittelen «Steamdome» vil sannsynligvis også finne veien til festivalen. Prosjektet skal urframføres under Jazzfest i Trondheim i mai.

- «Steamdome» blir et klubbkonsept som skal framføres sent på kvelden. Det blir dansbart, livsbejaende og perkusivt, sier Ola Kvernberg.

Festivalartist: Ole Kvernberg blir gjennomgangsfigur under årets Moldejazz. Foto: Rune Petter Ness