Flåklypa funker fortsatt

Oppfølgeren til «Jul i Flåklypa» er minst like god, om osteløp og artig bygdestrid mellom Flåklypa og Slidre

Saken oppdateres.

For to år siden trakk Rasmus A. Sivertsens «Solan og Ludvig – Jul i Flåklypa» over 850 000 nordmenn til kino, til årets mest sette film i Norge i 2013. Først 1. juledag er det kinopremiere på oppfølgeren, «Solan og Ludvig – Herfra til Flåklypa», men vi kan alt melde at den holder godt mål.

«Jul i Flåklypa» klarte på imponerende vis å tre ut av glansen fra Ivo Caprinos «Flåklypa Grand Prix» fra 1975, en av tidenes beste og mest sette norske filmer. Animasjon og action var ikke like særpreget og detaljrik som i Caprino-klassikeren, men filmen spilte godt på humor, typer og Kjell Aukrust univers, tilsatt en fornøyelig dose aktuell mediesatire.

Les også anmeldelsen av «Jul i Flåklypa»

«Herfra til Flåklypa» er mest naturlig å måle mot «Jul i Flåklypa». Sånn sett står den seg svært godt. Animasjon, miljø og persongalleri har fått større format og flere detaljer. Historien har ikke den samme julevinklingen (heldigvis), men noe av det beste og morsomste fra sist, nemlig scenene rundt Flåklypa Tidende og redaktør Pløsens journalistrobot, er fint videreført.

Selve motoren i filmen kan minne om en billigvariant av «Flåklypa Grand Prix», med gjenoppliving av et osteløp mellom de rivaliserende bygdene Flåklypa og Slidre. Solan Gundersens ukritiske konkurranseinstinkt får ham til å vedde Reodor Felgens verksted og grunn på at de vil slå Slidres lag, med meieribestyrer Kleppvold, Emmanuel Desperados og vitsemaker Olram Slåpen, i osteløp fra bygd til bygd.

Som forgjengeren er filmen bedre på typer, humor og univers enn action. Morsom satire over moderne sportsjournalistikk er lekent bakt inn, sammen med en søt moralisering over baksiden av medaljen i konkurransedyrking med vinnere og tapere.

Filmen vinner dessuten på å spille mer på de beste bifigurene fra sist, samtidig som den gir morsom plass til noen nye, hvorav særlig den umorsomme bergenseren Slåpen, i Bjarte Hjelmelands tapning og meieribestyrer Kleppvold (Fridtjov Såheim) er morsomme filmtilskudd til Flåklypa-universet.

Det er imponerende gjort av Rasmus A. Sivertsen både å ha regi på denne og «Knutsen & Ludvigsen og den fæle Rasputin» i samme sesong. De er svært forskjellige, i teknikk og univers. Humor, fortellerglede og kjærlighet til typene er fellestrekk. Det hadde vært interessant å se Sivertsen med animasjonsfilm med enda mer tid og ressurser til rådighet. I mellomtiden er det bare å glede seg til jul og mer Flåklypa, for små som store.

Nytt race: Reodor Felgen, Ludvig og Solan risikerer gård og grunn i et osteløp mellom Slidre og Flåklypa i «Solan og Ludvig - Herfra til Flåklypa» som får kinopremiere 1.juledag. 

Nytt race: Reodor Felgen, Ludvig og Solan risikerer gård og grunn i et osteløp mellom Slidre og Flåklypa i «Solan og Ludvig - Herfra til Flåklypa» som får kinopremiere 1.juledag. 

Konkurrenter: Meieribestyrer Kleppvold, Emanuel Desperados og muntrasjonsråd Olram Slåpen utfordrer våre venner fra Flåklypa i osteløp. 

Konkurrenter: Meieribestyrer Kleppvold, Emanuel Desperados og muntrasjonsråd Olram Slåpen utfordrer våre venner fra Flåklypa i osteløp. 

På forsiden nå