Urørtfinalen, flaggskipet til NRK P3s musikktjeneste for uetablerte, norske band, flytter fra Trondheim til Oslo. Den tv-sendte finalen er blitt en tradisjon i Storsalen i Studentersamfundet, vanligvis i slutten av januar. I 2016 skal arrangementet for første gang siden 2007 foregå utenfor Trondheim, nemlig som en del av Bylarm i Oslo, lørdag 5. mars.

- En unik sjanse

- Dette er det mest spennende som har skjedd for norske artister på Bylarm på mange år. Vi ser på dette som en unik sjanse for Urørt-artistene til å møte internasjonal musikkbransje og kickstarte sin vei ut i verden, sier Joakim Haugland, programansvarlig for Bylarm, til P3 Musikk.

P3s musikksjef Mats Borch Bugge mener også flyttingen vil kunne gi den uetablerte norske musikken den plassen den fortjener.

- Gjennom å legge finalen til Bylarm, vil vi kunne synliggjøre finalistene for viktige internasjonale aktører og et stort, musikkinteressert publikum, sier Borch Bugge til P3s nettsider.

- Klarer oss fint uten

- Urørtfinalen virker ikke å ha hatt så stor prioritet innad i P3 de siste årene, så effekten av arrangementet har blitt mindre enn den var, mener Thomas Ryjord, festivalsjef for den regionale bransjefestivalen og -konferansen Trondheim Calling. Han trekker fram at de mindre byene i Norge, inkludert Trondheim, har hatt et stort oppsving i miljø og fått ulike strenger å spille på for unge musikere som vil opp og fram.

- Så vi klarer oss nok helt fint uten. Men det er selvsagt synd at de flytter den til Oslo, jeg ville heller oppfordret P3 til å fornye seg i Trondheim eller en annen by i Norge, sier Ryjord.

LES PÅ PLUSS: Trondheim Calling inntar Brattøra

Folk flest bor ikke i Oslo

Han mener finalen har behov for fornying, og har forståelse for at det isolert sett er sunt med forbrødring med en annen sterk aktør.

- Men P3 og Bylarm virker å glemme at folk flest bor ikke i Oslo, samt at norske musikere flest har sitt marked i hjemlandet, sier Ryjord.

Urørt-finalen er blitt arrangert siden 2000, og de fire første årene ble den avholdt nettopp under Bylarm. Mellom 2005 og 2007 fant den sted på John Dee i Oslo, før den flyttet til Trondheim og Samfundet i 2008. Siden har den vært et årlig innslag i Storsalen, de siste årene i innstrammet og tv-sendt utgave.