«En ekte kulturpersonlighet»

Eldens far får Sør Trøndelag fylkeskommunes kulturpris.

Saken oppdateres.

Arnfinn Strømmevold er initiativtaker til og forfatter av musikkteatret «Elden» på Røros. Forestillingen har fått en solid posisjon blant de mange norske friluftsteateroppsetningene.

«Krigens gru og meningsløshet kommer enda tydeligere frem enn før, mens kvinnene og ungdommen enda tydeligere representerer håpet», skrev anmelder Ole Jacob Hoel i anmeldelsen av årets oppsetning. Strømmevold var ikke med i årets versjon, han spilte sin siste rolle som «Per-Åke» i 2014.

Les hele anmeldelsen her (Pluss).

Ros fra fylkesordfører

I en pressemelding berømmer fylkesordfører Tore O. Sandvik Strømmevold for innsatsen med Elden, og dessuten for hans bidrag som musiker, skribent og entertainer. «Arnfinn Strømmevold kan trygt kalles en ekte kulturpersonlighet», skriver Sandvik.

Sammen med spelveteran Unni Ryen er han blitt kalt en «Eldens gallionsfigurer». I fjor takket de begge for seg som aktører i stykket (Pluss).

Prisutdelingen vil foregå under Martnan på Røros i uke 8 neste år.

50 000 kroner

- På slutten av 70-tallet haiket jeg jorda rundt, og livnærte meg som gatemusikant, fortalte Strømmevold i et intervju i 2008.

Sør-Trøndelag fylkeskommune har hvert år siden 1976 tildelt en kulturpris for fremragende kulturell innsats. Kulturprisen skal fortrinnsvis gå til enkeltpersoner bosatt i fylket eller med annen sterk tilknytning til fylket. Kulturprisen består av 50 000 kroner og en glasskulptur laget av Cathrine Maske.

Arnfinn Strømmevold (60)

Sør-Trøndelag fylkeskommunes begrunnelse for å gi Arnfinn Strømmevold fylkeskulturprisen for 2015.

  • Han er initiativtaker til og forfatter av musikkteatret «Elden» på Røros. Stykket henter sin handling fra karolinernes marsj over Tydalsfjellene og angrepet på Røros i 1718. Ideen utviklet han i samarbeid med Bertil Reithaug. Det første manuskriptet til «Elden» ble skrevet per brevpost mellom Reithaug på Hamar og Strømmevold på Røros. Stykket ble første gang vist i en kortversjon i 1980. «Elden in spe» var en helstøpt konsertversjon, som ble framført i 1980 av bandet Sjakt, hvor Strømmevold og Reithaug var musikere.
  • Siden har «Elden» hatt en enorm utvikling, og er i dag et av Norges best besøkte og mest spektakulære frilufts teateroppsetninger. Arnfinn Strømmevold har hatt en sentral rolle i dette utviklingsarbeidet. Musikkteateret ble første gang ble satt opp i 1994 og er i år inne i sitt 16. år. Arnfinn Strømmevold spilte sommeren 2014 sin siste rolle som «Per-Åke».
  • I tillegg til å drive med teater er han også musiker og blant annet medlem i rockegruppen Bergstaden Old Stars. Her skriver han det meste av låter og tekster for bandet. I 2008 realiserte han konsertprosjektet «Farende fant», som er en musikalsk reise basert på en tur han gjorde. Inspirasjonskilder er blant andre Bob Dylan, The Band og Rolling Stones.
  • Gjennom sine mange roller har han gledet så vel ung som gammel. Han er kjent som «trollet fra Mugg», og figurerer som Rørostroll i gatebildet titt og ofte. Han er rangert som Norges eneste vaskeekte troll av fransk ukepresse.
  • Strømmevold skriver alt fra viser og vers til mindre teatermusikaler og teatertablåer. Arnfinn lever i dag av musikk og som entertainer. Arnfinn er ofte på oppdrag i forhold til underholdning og musikk og er en flittig brukt entertainer i Rørosregionen.
På forsiden nå