FILM OG TV

Viaplay

99 kroner er ikke en uoverkommelig pris å betale for en drøss med filmer og TV-serier du kan se når det passer deg selv, men er lommeboka tom så er den tom. Heldigvis så tilbyr Viaplay nå sin tjeneste gratis i en hel måned. Noe som betyr at du kan tegne deg for et abonnement nå i dag og avbryte det om 30 dager uten å måtte betale noe i det hele tatt.

Viaplay-biblioteket har mange av de samme filmene og TV-seriene som går på de respektive Viaplay-kanalene, men det å kunne «binge» seg gjennom utallige sesonger av f.eks. «The Walking Dead» eller «Grey's Anatomy» gjør det nesten svidde VISA-kortet lettere å overse.

På filmfronten byr Viaplay på noen gode nyheter i julen. Vi nevner i fleng: «Avengers: Age of Ultron», «Fifty Shades of Gray», «Neverland» og «Evenyret om Askepott».

Er det TV-serier du er på jakt etter så kan du i en hel måned binge-watche «Nurse Jackie», «Blacklist», den rykende ferske «The Art of More» og kritikerroste «Transparent».

Viaplay er tilgjengelig på Windows, Mac OS X, iOS, Android, ChromeCast, Apple TV, Smart-TV fra Samsung, Panasonic og LG i tillegg til  Xbox 360, Xbox One, Playstation 3 og Playstation 4.

Les også: Lanserer ny strømmetjeneste for norsk film

Les også: Persbrandt ut, Hivju inn

Netflix

Netflix opererer med priser fra 99 kroner til 129 kroner, men også her kan du få den første måneden helt gratis. Netflix har også et langt større utvalg av filmer og serier enn sin nordiske konkurrent. Og nå på tampen av desember så har strømmetjenesten lagt ut en hel rekke med nyheter både i film- og serie-seksjonen. Blant disse så never vi: «F is for Family», «Scorpion», «Making a murderer» og «Graceland». Men kanskje det aller beste med Netflix er det skredet av egenproduserte TV-serier som strømmetjenesten har klart å hoste opp de siste par årene. Vi snakker kvalitetsserier som ikke står det minste tilbake for det beste fra HBO. Hør bare her:

«Narcos» - En fantastisk spennende serie om kokain-baronen Pablo Escobar.

«Better Call Saul» - Spin-off -serie om advokaten Saul Goodman fra «Breaking Bad».

«House of Cards» - En av de beste TV-seriene fra de siste par-tre årene.

«Jessica Jones» - Marvel-heltinnene i en helt ny og realistisk drakt.

«Bloodlines» - Den beste drama-serien du aldri så.

«River» - Stellan Skarsgård som dysfunksjonell politimann i London

I tillegg til disse og mange, mange flere kan også Netflix by på alle sesonger med «Breaking Bad», som nylig ble valgt til tidenes beste TV-serie av en rekke prestisjetunge magasiner og nettsider.

Januar er garantert over før du rekker å se alle disse.

Netflix er tilgjengelig på samtlige plattformer (og det skulle ikke forundre oss om det snart blir tilgjengelig også for det digitale displayer på kjøleskapet ditt...).

YouTube Movies

Her er en liten godbit som du kanskje ikke visste om. YouTube har nemlig en egen filmseksjon der du kan se hele filmer - gratis. Det dreier seg i all hovedsak om svært gamle fimer og/eller bisarre russiske sci-fi og samtidsdrama. Men leter du lenge nok så finner du også noen skikkelige godbiter her. Vi nevner noen: Humphrey Bogart i «The Petrified Forest», Zombie-filmen «Dawn of the Dead» og grøsseren «Silent Hill».

Film-utvalget på YouTube er som nevnt en ugjennomtrengelig jungel av dimensjoner, men har du tid nok så kan du bokmerke en rekke filmer her som vanligvis bare vises på filmklubber rundt om i landet.

YouTube er er tilgjengelig på  alle plattformer.

HBO Nordic

HBO Nordic er faktisk den billigste strømmetjenesten på tampen av 2015. For med sine 79 kroner per måned (den første måneden gratis) ligger de nå drøye 20 kroner under de fleste konkurrentene. Utvalget til HBO Nordic er ikke det største (og tjenestens tekniske løsninger og øvrige support er et kapittel for seg selv), men hva innholdet angår så er det ingen som slår HBO.

Det er her du finner serier som «Game of Thrones», «Vikings», «Banshee», «True Detective», «Boardwalk Empire», «The Wire», «Deadwod» og «Sopranos». Med andre ord et enormt utvalg av de beste TV-seriene som  har blitt laget.

Men HBO lager fortsatt TV-serier som kan måle seg mot hva det nå måtte være. Nylig ble sesong 2 av «Fargo» avsluttet. En sesong som så sent som forrige uke ble kåret til den beste TV-sesongen i noen serie noensinne. Og om ikke det frister så kan kanskje to sesonger av «The Affair» gjøre det? En TV-serie som har gått fra å være «bare» veldig god til å bli «fantastisk god» i løpet av noen måneder.

Fortsatt ikke overbevist? Hva med pirat-eventyret «Black Sails», den geniale sitcom' en «Silicon Valley», gotisk grøss i «Penny Dreadfull» eller Clive Owen som morfin-avhengig kirurg i «The Knick»?

MUSIKK

Hvem bryr seg vel om pirattjenester som Pirate Bay i 2015 når det finnes lett tilgjengelig strømmetjenester som gir det all verdens musikk - helt gratis.

Utvalget av musikk på internett er nå så stort og uoversiktelig at det er en heldagsjobb å bare samle informasjon om de største aktørene. Men vi velger å holde en knapp på de tre største.

Spotify

I 2006 var Spotify noe du hørte din musikkinterresert nabo mumle om. I 2015 er den svenske strømmetjenesten blitt nærmest synonymt med musikk på nettbrett, smartelefoner og datamaskiner. Med nesten alle de største navnene på kloden i sin portefølje, så er nå Spotify kongen på haugen i musikkbransjen, men også den aller beste etter vårt syn.

Spotify gir det muligheten til å kjøpe premium-abonnement til en billig penge ( 99 kroner per måned)  så du slipper reklamer og kan laste ned all musikk slik at du kan høre den også når du er offline. Men dette er en sak om alt som er gratis, så derfor tar vi med en hendige lille detaljen om at Spotify er helt gratis - så lenge du vil. Ulempen er bare den at du da ikke kan laste ned musikken og må tåle en reklamesnutt nå og da.

Tidal

Tidal het en gang i tiden Wimp og var er den norske lillebroren til Spotify. Det var før Jay-Z kjøpte tjenten og døpte den om.  Tidal er den eneste av de tre strømmetjenestene som byr på tapsfri komprimerig (lossless), men har også de minste utvalget av de tre. Tidal  har flere norske artister og med et brukergrensesnitt som både er elegant og intuitivt. Tidal byr ikke på en fullstendig gratis strømmetjeneste som Spotify, men følger Netflix-modellen med en måned gratis lytting. Og da skulle jo kalenderen allerede vise nesten februar, ikke sant?

Apple Music

Apple tilbyr tre måneders gratis lytting før du eventuelt må punge ut med en hundrings i måneden. Biblioteket til Apple står ikke det minste tilbake for Spotify ( selv om vi finner flere «obskure» artister og utgivelser hos svenskene), men det gjør selve teknologien bak tjenesten. For selv om mye har blitt bedre siden lanseringen tidligere i år så er fortsatt Apple Music en tjeneste som i alt for stor grad benytter seg av «Apple-logikk». Noe som direkte oversatt betyr at det å lage spillelister, synkronisere med ditt eget Apple-bibliotek, samt strømme album i sin opprinnelige helhet er alt annet enn intuitivt. Men tre måneders gratis musikk er da noe, ikke sant?

BØKER

Å finne gratis bøker på internett er snart like lett som å finne en trønder med sans for Åge og D.D.E.  Hadde kalenderen forstatt bare vist 2004 så ville denne listen vært kort. Da var Project Gutenberg en av de ytterst få (lovlige) tjenestene som lot deg laste ned gratis bøker. Men heldigvis så er ståa i 2015 helt annerledes (merk at vi snakker om engelskpåklig litteratur her, norske bøker er sørgelig underrepresentert på gratismarkedet, det eneste hederlige unntaket er bokselskap.no som byr på eldre litteratur).

Det første du bør gjøre er å laste ned Kindle Reader på nettbrettet ditt (med mindre du har en Galaxy Note eller lignende så egner ikke smarttelefoner seg særlig godt å lese bøker på). Her oppretter du en konto og logger deg inn på Amazon.com (der du også må lage en konto). Greia med Amazon.com er at de til enhver tid har tusenvis av bøker som koster absolutt ingenting. I likhet med YouTube Movies så er det litt som å lete etter nåla i høystakken, men det finnes gode nettsider der ute som peker deg i riktig retning. Som et startpunkt så kan du bokmerke denne siden.

Andre nettsteder der du kan laste ned gratis bøker er: FreeBookSpot, ManyBooks og eBookJunkie.  Er det klassikerne du leter etter så er eBook-Cafe det beste stedet.

SPILL

Ikke overraskende er det nettopp spillsjangeren som sammen med musikk har det aller beste tilbudet. Grunnen til dette er forretningmodellen free-2-play som har eksplodert i popularitet de siste årene. Spesielt gjelder dette spill i MMO-sjangeren («World of Warcraft», «Lord of the Rings Online») , men også andre sjangere har i løpet av 2015 gått over til gratismodellen (ofte med mulighet til kjøp av fordeler og gjenstander inne i selve spillet).

Men det er fullstendig gratis underholdning denne artikkelen handler om. Derfor vil vi her gi deg et knippe spill du kan nyte til fulle uten å måtte betale en eneste krone. Følgende titler er etter vårt syn de aller beste.

World of Warcraft

«World of Warcraft» er fortsatt et spill basert på månedlig abonnement (kanskje det siste gjenværende av sitt slag sammen med «Final Fantasy XIV: A Realm Reborn»), men du kan spille helt gratis opp til erfaringslevel 20. Og med 11 forskjellige klasser fordelt på 13 forskjellige raser så burde kalenderen minst ha kommet til mai måned før du rekker å prøve ut alle disse.

Dota2 / League of Legends / Heroes of the Storm

MOBA-spill (Multiplayer Online Battle Arena) ble et fenomen som eksploderte i popularitet  da spillet «Dota2» ble sluppet helt gratis i 2013. Det er for øyeblikket et av verdens mest populære spill for PC og Mac (og Linux faktisk) i tillegg til å være et esport-fenomen som sprer seg som ild i tørt gress. «Dota2» er enkelt å lære, men usedvanlig vanskelig å beherske. Her er det ingen mikrotransaksjoner som krever at du bruker penger for å bli bedre. Alt avhenger av dine evner til å lese situasjonene ( kke ulikt sjakk). Når det kommer til valuta for pengene (som i dette tilfellet også er Kr. 0.-) så er det få gratisspill som byr på så mye kvalitet som «Dota2».

«League of Legends» er i skrivende stund verdens største online-spill (basert på antall spillere) og er manges foretrukne MOBA framvor «Dota2».

«Heroes of the Storm» er Blizzards svar på MOBA-feberen. Mer tilgjengelig, lettere å komme inn i og i det hele tatt mye mer «vennlig» for nykommere i sjangeren.

Begge disse er gratis - selvsagt.

Steam

Steam står i skrivende stund for nesten 88 prosent av alt salg, nedlasting og digital distribusjon av spill til PC og Mac. Klienten henter du på steampowered.com. Lager du en konto der (gratis -du trodde vel ikke noe annet?) så har du øyeblikkelig tilgang til 330 gratis titler. Her finner du sammen med nevnte «Dota2» noen av verdens mest populære spill for øyeblikket. Vi nevner i fleng: «Team Fortress 2», «Warframe», «Path of Exile», «Smite», «Devilian», «Dungeon Defenders II» og «Planetside 2».

App Store / Google Play

Begge disse er så stappfulle av gratis spill at det å plukke ut enkelttitler er nesten helt umulig. Hver måned så dukker det opp tusenvis av nye apper hos begge disse. Nesten halvparten av disse igjen er gratis. Har du en Android-mobil eller en iPhone så kan du spille, lese, se og høre gratis til krampa tar deg. Om du likevel vil ha en anbefaling eller to i gratissegmentet så nevner vi fjorårets store hit' er: «Candy Crush Saga», «Papa Pear Saga», «Clash of Clans», «Match the dots», «Angry Birds Go», «Hay Day» og «Temple Run 2».

Men om av en eller annen grunn dette ikke er nok så kan du prøve å skrive «free games» inn i søkemotoren Google. Da skulle du få opp 1,960,000,000 treff.