Solan og Ludvig kan vinne julen på kino

- «Solan og Ludvig – herfra til Flåklypa» blir nok julens store filmsnakkis sammen med Star Wars, tror kinodirektør i Trondheim, Arild Kalkvik.

«Solan og Ludvig - herfra til Flåklypa»: Ny animasjonsfilm om livet i Flåklypa er en av julefilmene. 

Saken oppdateres.

Ti filmer har premiere første juledag ved Trondheim Kino, i tillegg til at «Star Wars» også regnes som en av julefilmene, selv om premieren er 16. desember. Og blant de ti er «Solan og Ludvig – herfra til Flåklypa», den andre animasjonsfilmen basert på Kjell Aukrusts Flåklypa-univers.

LES OGSÅ: Håpet om filmhøsten

Familiefilmer

- Vi er jo veldig glad i norsk film, og «Solan og Ludvig – herfra til Flåklypa» er jo en fantastisk film for folk i alle aldre. Med 900.000 besøkende på den første filmen, er det jo allerede lagt et grunnlag for suksess for denne, sier Kalkvik som også holder en knapp på den svenske filmen «En mann ved navn Ove» med Rolf Lassgård i hovedrollen. Det er en filmatisering av boken med samme navn, og en av godbitene blant julefilmene, ifølge kinodirektøren.

- Lassgård gjør en fantastisk rolle som en gretten, gammel gubbe. Og i tillegg vil jeg fremheve filmen «45 år» som allerede er en internasjonalt prisbelønnet film om et eldre ektepar der det dukker opp en hemmelighet fra fortiden som påvirker dem i stor grad. Og selvsagt er det en rekke Hollywoodproduksjoner blant årets julefilmer, enkelte med halsbrekkende stunt, forteller Kalkvik og sikter blant annet til filmen «Find your breaking point» som er den store actionfilmen i julen.

LES OGSÅ: Fremtidens kino er avhengig av gode filmer

Tillatt for alle

- Jeg har veldig tro på at «Solan og Ludvig» blir den store slageren i romjulen. Og det fine er at den er tillatt for alle, den er ikke skummel for noen og favner hele familien.

- Hva er det som avgjør om julefilmene blir en suksess eller ikke?

- Det handler om å favne bredt, folk vil kose seg i julen og ha litt ekstra hygge. Noe du også får med filmen «En mann ved navn Ove». Men dette er en film for en mer voksen målgruppe og de fyker ikke av sted på kino første juledag, men trenger med tid for å få den med seg, sier Eli Gjerde som er film- og markedssjef ved Trondheim Kino.

Været har også en del å si for kinobesøket i julen, ifølge kinodirektøren som understreker at det kun er Pirbadet og kinoene som har åpent første juledag.

- Mye er stengt på disse dagene i juleog nyttårshelgen, så blir det ikke ski- og skøytemuligheter, er jo det å gå på kino er alternativ for mange.

LES OGSÅ: Publikum strømmer til Bølgen

Godt kinoår

Kinobesøket i Norge passerer tolv millioner før året er omme, noe som gjør 2015 til et bra kinoår med en økning fra fjoråret. Trondheim Kino har en økning på seks prosent i år og kommer til å ende på rundt 750.000 besøkende.

- Vi hadde store forventninger til de norske filmene «Bølgen» og «Knutsen & Ludvigsen og den fæle Rasputin», og begge har gått kjempebra. Det er jo veldig viktig med de norske suksessfilmene, det er det som hever kinoåret fra et godt år til et superår. Og her i Trondheim har vi overprestert på «Knutsen og Ludvigsen» og «Kvinner i for store herreskjorter», sier Gjerde. Hun tror den lokale forankringen er kjempeviktig for kinobesøket, og tror besøket på «Knutsen og Ludvigsen»-filmen vil ta seg opp i julen, selv om den har gått på kino i flere måneder.

- Jeg tror det blir en bra jul fordi det er noe for enhver smak. Vi har tilbud til de som vil se litt smalere filmer, de som vil ha action og drama, og til barnefamilier, sier Kalkvik.

LES OGSÅ:  Treåringer nektes adgang på kino med voksne

Reodor og Ludvig: Julefilmen «Solan og Ludvig - herfra til Flåklypa» er den store familiefilmen blant årets julefilmer. 

Reodor og Ludvig: Julefilmen «Solan og Ludvig - herfra til Flåklypa» er den store familiefilmen blant årets julefilmer. 

En mann ved navn Ove: Den svenske filmen «En mann ved navn Ove» med Rolf Lassgård i hovedrollen er en av julefilmene som har premiere 25.desmeber. 

En mann ved navn Ove: Den svenske filmen «En mann ved navn Ove» med Rolf Lassgård i hovedrollen er en av julefilmene som har premiere 25.desmeber. 

Star Wars: «The Force Awakens» har premiere 16.desember, men ligger an til å bli en av de mest populære julefilmene, i følge film-og markedssjef ved Trondheim kino, Eli Gjerde. 

Star Wars: «The Force Awakens» har premiere 16.desember, men ligger an til å bli en av de mest populære julefilmene, i følge film-og markedssjef ved Trondheim kino, Eli Gjerde. 

På forsiden nå