Trondheim Kunstmuseum stenger for å reparere taket

I oktober neste år stenger Trondheim Kunstmuseum dørene i Bispegaten på grunn av omfattende takreparasjoner. All aktivitet flyttes til Gråmølna.

Lekkasjer: Ansatte går rundt og plasserer bøtter på loftsetasjen når det regner, noe vi har holdt på med i flere år, forteller Cathrine Hovdahl Vik som er konservator og avdelingsleder ved Trondheim Kunstmuseum.  Foto: Kjell A. Olsen

Saken oppdateres.

Museet har slitt med lekkasjer fra taket i flere år, og nå skal det repareres. Arbeidet vil bli så omfattende at museumsledelsen ikke ser noen annen mulighet enn å stenge hele museet mens reparasjonen pågår, noe som trolig vil ta et halvt års tid.

Adresseavisen har skrevet om problemene tidligere i år også.

Sikrer kunsten

- Vi ser for oss å åpne igjen i april 2017, men det er veldig vanskelig å holde åpent under reparasjonsprosessen. Dette har med sikkerhet å gjøre, både overfor ansatte og publikum, sier Cathrine Hovdahl Vik som er konservator og avdelingsleder ved Trondheim Kunstmuseum.

Flere tiltak må iverksettes, både isolering og reparasjon av hele taket.

- Ansatte går rundt og plasserer bøtter på loftsetasjen når det regner, noe vi har holdt på med i flere år.

- Men er det forsvarlig å vente så lenge som til høsten med reparasjonene?

- Ja, vi har kontroll, men vi bruker mye ressurser på å sikre kunsten. På sikt er jo ikke dette forsvarlig, så det er på tide at vi kommer i gang med reparasjonene nå.

Økt aktivitet på Gråmølna

Og mens reparasjonsarbeidet pågår, flyttes all aktivitet ved museet til Gråmølna. Noe forvaltningsarbeid vil foregå i kjelleren, men ellers vi museet være stengt.

- Vi vil få mer tid til å gjøre andre oppgaver i denne perioden, som registrering og dokumentering av kunsten vi besitter. Vi vil også få tid til å drive planlegging av fremtidig kunstformidling, sier Hovdal Vik.

All utstillinger legges til Gråmølna og konservatoren regner med at den delen av museet vil få en boost i månedene arbeidet pågår. Prosjekt takreparasjon har fått tittelen «Sesong Gråmølna».

- Vi tror ikke dette vil bli så merkbart for publikum fordi vi fortsatt vil ha utstillingsaktivitet. Gråmølna vil bli et miniatyrmuseum der vi tilbyr publikum det samme som i Bispegaten, men i litt mindre skala, sier Hovdal Vik.

Trondheim kunstmuseums sommerutstilling 2017 planlegges i hovedbygget i Bispegaten.

Les også: Trondheim kommune vil ha mer tilbake fra kulturinstitusjonene

Morkent gummidekke: Da glasstaket på overlyssalen ved Kunstmuseet ble bygd på 80-tallet, ble det lagt et belegg med gummi som skulle tette skjøtene mellom den gamle og nye bygningsmassen. Nå går imidlertid gummien i oppløsning, viste museumsdirektør Johan Börjesson frem tidligere i år. 
        
            (Foto: Terje Svaan)

Morkent gummidekke: Da glasstaket på overlyssalen ved Kunstmuseet ble bygd på 80-tallet, ble det lagt et belegg med gummi som skulle tette skjøtene mellom den gamle og nye bygningsmassen. Nå går imidlertid gummien i oppløsning, viste museumsdirektør Johan Börjesson frem tidligere i år.  Foto: Terje Svaan

På forsiden nå