- Kanskje er jeg bedre på dansk enn på norsk, selv om det hadde vært ganske absurd, sier han om populariteten blant danske filmskapere.

I januar og februar er det klart for kinopremière på tre filmer der den 29 år gamle skuespilleren er i en hovedrolle. De to første er danske.

Oftebro er den etter hvert hardt plagede, danske botanikeren og kaffeplantasjepioneren Wulff i Daniel Denciks film Gullkysten. Den forteller om mørke sider av nordisk historie fra 1800-tallets Dansk Guinea, i en tid da kolonimakten Danmark drev med slavehandel i Vest-Afrika.

Deretter får vi se ham som en utagerende, krigslengtende og skjørtejagende Peter Wessel Tordenskjold i Henrik Ruben Genz' komedie Tordenskjold og Kold – basert på et manus av Erlend Loe.

Han har også rollen som den ikoniske ski- og opprørerhelten Skjervald Skrukka i Nils Gaups Birkebeinerne.

- Det er absolutt ingenting som kan sammenlignes med kinoåret 2016, for min del, sier Oftebro når vi møter ham på en hamburgerrestaurant på Tjuvholmen. Utenfor er førjuls-Oslo stenket i gråvær og kald yr.

Gikk ned 18 kilo

Filmene ble spilt inn fra sommeren 2014 til februar i år, og innebar voldsomme kontraster både når det gjaldt opptaksforholdene og hva Oftebro måtte gå gjennom for å gjøre maksimalt i rollene.

- Den hardeste overgangen var fra innspillingen av Gullkysten i Ghana tilTordenskjold og Kold i Tsjekkia. Jeg gikk ned 18 kilo i forbindelse med jobben i Vest-Afrika, for å kunne vise frem Wulffs kamp og lidelse. Deretter skulle jeg så gå kraftig opp igjen til å spille adelsmann i Tordenskjold-filmen. Adelsmenn på den tiden viste jo rikdommen sin med livvidde, sier han.

De to månedene mellom prosjektene brukte han tiden mest hjemme til å spise seg opp.

- Hvordan gjør man det?

- Det handler om å spise masse, selv om du ikke er sulten. I starten var det deilig å spise igjen, men så ble det vondt. Men kroppen er veldig tilpasningsdyktig. Det tok kanskje fire-fem måneder å gå ned i vekt, og bare tre uker å komme tilbake til det normale, forklarer han.

Holdt på å brekke en fot

Fjorårets vinterinnspilling med Gaup og hans team ble mye actionfylt lek.

- Jeg hadde november og desember og januar til å gå på ski, skyte med pil og bue og slåss med sverd. Det var gøy. Det var tre måneder med ordentlig bootcamp, ler Oftebro.

Skuespillerne gjorde det meste av skigåingen selv, men overlot de verste stuntene til eksperter fra miljøet rundt skibladet Fri flyt.

- Det gikk hardt for seg til tider. Jeg holdt på å brekke en fot og slo ut deler av en fortann, forteller han.

  • Jakob Oftebro sultet seg inn i rollen som tropesyk slavedriver i Afrika

  • Fikk kritikk for historisk juks Da Gullkysten hadde premiere i Danmark tidligere i år fikk regissør Daniel Dencik en god del kritikk for at filmen ikke var historisk korrekt. Blant annet blir det aldri skildret hvordan den historiske figuren fortellingen delvis er basert på, Wulff Joseph Wulff, lever sammen med en lokal afrikansk kvinne og får flere barn med henne. - Det var et bevisst valg. Vi kaller da også min karakter for Wulff Fredrik Wulff. Han er løselig basert på tre ulike figurer fra historiske bøker. Wulff Joseph Wulff ble til slutt en ekstremt usympatisk type, også hans skildring av lokalsamfunnet gjorde at det ville blitt vanskelig å lage film om det, sier Oftebro. Han er forberedt på at kritikk om manglende historisk korrekthet muligens også vil hagle etter premièren på Tordenskjold og Kold. Dette blir nemlig ikke en film der den norskfødte admiralens mange suksessrike sjøslag og angrep er i fokus.

- Hittil har jeg bare gjort to hovedroller i norske kinofilmer: Victoria, som ble sett av 80 000 og Birkebeieneren, som kommer nå. Jeg håper ikek folk i Norge blir lei meg av den grunn, sier Jakob Oftebro. Foto: Tor Steinersen
Jakob Oftebro er en utagerende, krigslengtende og skjørtejagende Peter Wessel Tordenskjold i Henrik Ruben Genz' komedie «Tordenskjold og Kold» – basert på et manus av Erlend Loe. Martin Buch (bak) spiller hans trofaste kammertjener Kold. Foto: SF Norge