«Game of Thrones» er verdens mest populære TV-serie. Og bøkene som serien er bygd på er verdens mest leste fantasy-serie. Nå spøker det for om forfatteren George R.R. Martin (67) i det hele tatt klarer å fullføre sitt livsverk før både alderen og skrivesperre gjør det umulig for ham.

Les også: Alt vi vet om Game of Thrones Sesong 6 ( spoilers)

Les også: Kongebyggeren

Fortsatt ikke ferdig

Utsiktene ser nå helt på starten av 2016 ikke spesielt lyse ut. Ikke engang forfatteren selv ser lyst på det.

«Tro meg når jeg sier at det ikke gjør meg særlig glad å skrive disse ordene, men jeg skulle ønske at jeg kunne si at jeg er ferdig med «The Winds of Winter» (bok nummer seks i serien, journ.komm.). ...men det er jeg altså ikke.»

Dette skriver Martin nå på sin egen blogg på starten av 2016. Han skriver videre at skrivingen går tregt. Langt tregere enn hva han selv hadde ønsket. Utallige frister har ikke blitt overholdt og Martin sier videre at det nå er ingen sjanse for at boken vil bli utgitt før HBO er klar med neste sesong av TV-serien.

Les også: Les starten på «The Winds of Winter»

Les også: Slutten blir bittersøt

Mangler lyst og motivasjon

Litteraturkritikeren og journalisten Shane Ryan som blant annet skriver for Paste Magazine har analysert Martins utgivelsestempo og skriveprosess siden starten av serien for 20 år siden. Og resultatet av denne analysen vitner om en forfatter som helt har mistet både lyst og motivasjon til å fullføre sitt livsverk.

«Det er ingen tvil om at Martins skrivetempo nå er på kravlestadiet», skriver Ryan.

Opp som en løve, ned som en skinnfell

«De tre første bokene i serien ble skrevet i løpet av fire år. Men i de 15 årene som har gått siden siden bok nummer tre så har Martin skrevet bare to nye bøker - to bøker som både innhold -og tidsmessig er èn eneste stor bok. Og selv denne boken er ikke komplett -teknisk sett - siden den kommende «The Winds of Winter» er en del av den samme narrative linjen og tidsperioden.»

Ryan frykter nå at Martin ikke vil være i stand til å fullføre livsverket sitt. En frykt som viste seg å være velbegrunnet da Martin selv publisert blogginnlegget «Last Year ( Winds of Winter» på sin hjemmeside.

En unik situasjon

Martin er en mann som befinner seg i en usedvanlig situasjon, skriver Ryan. Det er for mange forventninger og for mye mediaoppmerksomhet rundt både bøkene, TV-serien og mannen selv.

«Du skal lete lenge for å finne et lignende eksempel i film eller TV-bransjen», skriver Ryan. «Det at en TV-serie tar igjen orginalmatrialet uten særlig håp om at opphavsmannen kan gi en tilfredstillende slutt er ganske så unikt.».

HBO på sin side må fullføre serien med en sesong per år. Dette fordi barneskuespillerne vokser opp i raskere takt enn de samme karakterene gjør i bøkene. Om Martin hadde klart å levere en bok i året ville ikke dette være et problem, men nå har det gått fem år siden forrige bok i serien («A Dance With Dragons»). Og om Martins skrivetempo sakker ytterligere akterut så vil barneskuespillerne være godt voksne og serien glemt når den planlagte siste boken i serien, «A Dream of Spring» er klar, frykter TV-seriens produsenter David Benioff og D.B. Weiss.

Frykter at serien aldri vil bli fullført

Ryan ( og flere med ham, bl.a. Tim Marchman i The Concourse) frykter nå at vi aldri vil få lese slutten fra Martins egen penn. Han summerer opp den dystre situasjonen slik:

«George R.R. Martin er en 67 år gammel mann som har fått livet sitt fullstendig forandret av berømmelse og penger. Men der mange andre bare kunne ha lent seg tilbake og høstet fruktene av sitt arbeide så er situasjonen annerledes for Martin. Martin har nemlig noe hengende over seg - hans eget uferdige arbeide. Stress og forventninger har helt klart sinket den litterære produksjonen. Men den kanskje verste mistanken jeg har er at alt dette har tatt fra Martin selve skrivegleden.»

Ryan ser for seg to potensielle resultater av dagens situasjon:

1. Når «The Winds of Winter» endelig kommer ut så vil den være av langt dårligere kvalitet enn de tidligere bøkene.

2. George R.R. Martin vil aldri fullføre serien.

Han håper selvsagt han tar feil. Veldig feil.