«De av oss som har fulgt NRKs dekning av norsk rock de siste tiårene vet at dette er et fagfelt som er svært underprioritert av vår allmennkringkaster. (...) Så hva har det seg da at NRK finner plass til å produsere to konserter med sine egne ansattes band i løpet av et år?». Det skriver kulturarbeider og konsertarrangør Lars Olufsen i et leserinnlegg til Adresseavisen.

Du kan lese hele leserinnlegget her.

Nyttårsaften viste NRK en konsert fra Byscenen i Trondheim med Charlie Rackstead. Navnet kommer fra en av Rune Nilsons karakterer i radioprogrammet Lønsj, som sendes på P1. Charlie-karakteren synes norske sanger er så gode at de må oversettes til engelsk, og det er disse sangene bandet spiller. Med i bandet er også NRK-kollega Torfinn Borkhus.

«Når NRK velger å bruke ressurser på én produksjon, så velges samtidig en annen mulig produksjon bort. Det kan ikke være sånn at landets største mediehus, som jobber på oppdrag for fellesskapet, prioriterer å profilere sine egne ansattes hobbyprosjekter», skriver Olufsen videre. Arrangøren reagerer også på at i NRK-programmet «Ikke gjør dette hjemme», der Nilson og Borkhus også er programledere, er plakater av Charlie Rackstead synlig for seerne.

- Radiosketsj som har gått «for langt»

Selv om de har spilt på en av Trondheims største scener, Byscenen, mener programleder Rune Nilson at Charlie Rackstead knapt kan kalles et band.

- Etter en del forespørsler dannet vi et slags band, men det er i aller høyeste grad en radiosketsj som har gått «for langt». Rackstead er en NRK-figur som nå lever sitt eget liv også utenfor Lønsj. Det er ikke slik at vi har startet et band og lurt NRK til å promotere det. Det er vel ikke mer mystisk at Charlie Rackstead spiller på NRK enn at Kringkastingsorkesteret gjør det, sier Nilson, som understreker at han ikke kan kommentere de redaksjonelle vurderingene som ligger bak prosjektet.

Han viser til andre NRK-prosjekt, som Jul i Blåfjell og Are og Odin, som også har avtaler med plateselskap og har arrangert konserter.

Les også om da Rune Nilson sa: - Nordmenn er en gjeng med ufordragelige og motbydelige egoister

- Dette er ikke uvanlig

Programsjef for radio og kultur i NRK Trøndelag, Line Gevelt Andersen, mener ikke det var feil å vise konserten på NRK1.

- Det har blitt en tradisjon på nyttårsaften at vi sender konsert med Charlie Rackstead, i stedet for vanlig Lønsj. Slik har det vært siden 2012 på radio, og de to siste årene også på tv. Vi gjør konsertopptak for både radio og tv med andre produksjoner og artister også. Dette er ikke uvanlig, sier hun.

Les også: Kanskje er det skjegget, i hvert fall er det dialekten. Ingen misliker Torfinn Borkhus. Nå blir radiostemmen for alvor tv-kjendis. (Pluss)

Hun avviser at konserten tar fra andre band muligheten til å vise seg fram i tv-ruta.

- Om noen mener NRK viser for få konserter gjennom året, ja, så er det en diskusjon. Men det er en annen diskusjon. Det er ikke sånn at Charlie Rackstead tar en del av «musikk-kvoten», sier programsjefen.

Bandet var på turné i fjor høst, og albumet «Norwegian Classics» ble utgitt i samarbeid med Oh Yeah records og NRK. Konserten på Byscenen var et samarbeid og en samproduksjon med plateselskapet Ramalama. NRK sto for produksjonen av tv- og radiokonserten, mens Ramalama sto for selve arrangementet.

- Lønsj er et humorkonsept, og alle figurene i lønsjuniverset forteller noe om identiteten vår. Dette liker folk, i tillegg til at bandet etter hvert også har fått en viss musikalsk kvalitet, sier Gevelt Andersen.

- Ikke uproblematisk

Ekspert i presseetikk, Gunnar Bodahl-Johansen, mener at det er uproblematisk at NRK viste konserten med Charlie Rackstead som en del av kanalens underholdningsprogram. Men at det er uheldig at andre band, som gjerne skulle hatt samme mulighet, oppfatter det som om NRK gir egne medarbeidere fortrinn.

Problemene oppstår ifølge Bodahl-Johansen først når rollene blir uklare.

- Om bandet i det ene øyeblikket er en del av NRK, mens i det neste opererer utenfor NRK som er en kommersiell virksomhet, svekkes NRKs troverdighet. Spesielt om NRK da lager stoff eksklusivt for dette bandet, sier han.

NRKs kommersielle virksomhet, som for eksempel å selge effekter for Jul i Blåfjell, er heller ikke bare greit.

- Det er ikke det aller farligste i verden, men at NRK promoterer egne artikler gjennom sine program er med på å skape kjøpepress som kommer NRK til gode. Det må de som folkekringkaster, og betalt av skattebetalerne, være varsom med, sier han.

Ekspert i presseetikk, Gunnar Bodahl-Johansen, mener at det er uproblematisk at NRK viste konserten med Charlie Rackstead som en del av kanalens underholdningsprogram. Foto: NTB Scanpix