Fjordman avviser moralsk medansvar for Breiviks terror

Peder Jensen, kjent som bloggeren Fjordman, kaller det absurd at han og andre islam- og innvandringsmotstandere ble gitt et moralsk medansvar for 22. juli-terroren.

Peder Jensen, kjent som bloggeren Fjordman, bor på et hemmelig sted i utlandet, vil kun la seg intervjue per epost og vil ikke bli avbildet til intervjuet. Her vises et gammelt bilde av han på forsiden av boken «Fjordman. Portrett av en antiislamist» av forfatteren Simen Sætre i 2013.  Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix

Saken oppdateres.

Over fire år er gått siden Jensen flyktet fra Norge, etter at han sto fram som Fjordman, den antiislamske bloggeren som ble fremholdt som en av Anders Behring Breiviks viktigste politiske inspirasjonskilder.

I en ny bok går 40-åringen til kraftig motangrep mot de mange som har uttalt at han og andre innvandringsmotstandere hadde et moralsk medansvar for de brutale drapene på 77 mennesker.

Vil korrigere «myter»

Det ble en stor kontrovers da Jensen fikk 75.000 kroner av stiftelsen Fritt Ord i 2013 for å skrive boken. I etterkant ville ingen norske forlag gi ut boken, som nå kommer ut på det danske islamkritiske forlaget Trykkefrihedsselskabets Bibliotek.

– Det har blitt publisert mange myter om meg og denne saken. Jeg ønsker å korrigere noen av disse og selv fortelle min historie. Boka inneholder også beskrivelser av hvordan det er å stå midt i en internasjonal mediestorm, skriver Jensen i et e-post-intervju med NTB.

Jensen bor fremdeles på et hemmelig sted i et annet land som han ikke vil oppgi, og han vil kun intervjues via epost.

– Kriminalisere litteratur

I boken «Vitne til vanvidd» kaller han det absurd at fredelige skribenter skal beskyldes for psykologisk påvirkning knyttet til andres forbrytelser, og peker på at det i praksis ville kriminalisert mye av verdens litteratur.

Det ville da være potensielt straffbart å skrive kriminalromaner og andre type tekster», skriver Jensen.

– Du har blitt sammenlignet med de intellektuelle antisemittene som med ord hisset til jødeforfølgelse før 2. verdenskrig. Har du reflektert over dette potensialet i dine egne tekster?

– Det er dypt historieløst å sammenligne situasjonen i dag med nazistenes fremvekst. Europa på 1930-tallet levde ikke i konstant frykt for morderiske terrorangrep fra jødiske pianister. Den islamske terrortrusselen mot Europa i dag er svært reell og voksende, svarer Jensen.

I boken argumentere han for at tilregnelighetsdommen mot Breivik trolig er feil. Jensen mener dommen var et resultat av et voldsomt mediepress og politiske signaler, og at den legitimerte en heksejakt på innvandrings- og islamkritikere.

Det var utenkelig for de politiske elitene at grusomhetene 22. juli kunne være resultatet av en utilregnelig enkeltperson. «Han måtte tilhøre en større gruppe mennesker, som de riktignok aldri fant», skriver han i boken.

– Sosialt eksperiment

I boken gir Jensen en lengre redegjørelse for sitt politiske syn. Tittelen «Vitne til vanvidd» henspiller på vestlige lands innvandringspolitikk, som Jensen kaller et farlig sosialt eksperiment. Han mener vestlige land må stanse enhver form for muslimsk innvandring umiddelbart.

– Du har selv fått søke tilflukt i et annet land fordi du opplever at du er truet i Norge. Hvorfor vil du ikke gi samme mulighet til personer som flykter fra muslimske land av samme grunn?

– Jeg flyktet ikke til noe muslimsk land samtidig som jeg foraktet deres kultur. Jeg reiste til et kulturelt beslektet land som jeg ikke har noen planer om å underminere eller angripe. Det var heller ikke min intensjon å erstatte landets lover med primitive religiøse lover som er over tusen år gamle, som et betydelig antall muslimske asylsøkere til våre land gjør, svarer Jensen.

Angrer ikke

– Mener du at alle muslimer er farlige?

– Det kan godt finnes personer med muslimske navn som er hyggelige mennesker. De følger imidlertid ikke islams hatefulle lære. Enhver som følger det personlige eksempelet sunna til islams grunnlegger Muhammed, vil ende opp med en meget voldelig og hatefull ideolog, hevder Jensen.

Jensen skriver i bokens forord at noen nok forventer at han skal stå fram som en angrende synder.

 «Det vil de ikke finne. Advarsler mot islamsk aggresjon var nødvendige før Breiviks angrep og de er fortsatte like nødvendige nå», skriver han.

Forfatter Simen Sætre. 
        
            (Foto: NTB scanpix)

Forfatter Simen Sætre.  Foto: NTB scanpix

På forsiden nå