UT-Awards

- Utrolig overraskende og hyggelig å bli nominert

Tre kjappe spørsmål til de nominerte i kategorien «Årets kulturpersonlighet».

Jaya Thomlisen, Torodd Wigum og Thomas Ryjord er nominert under Ut-Awards 2015 i kategorien «Årets kulturpersonlighet». 

Saken oppdateres.

Nå skal det det beste av midtnorsk kultur fra fjoråret kåres.

KLIKK HER FOR Å SE ALLE DE NOMINERTE OG FOR Å GI DIN STEMME

Du kan stemme frem til 25. januar, men kun én gang i døgnet. Torsdag 28. januar sender adressa.no direkte fra prisutdelingen på Rockheim.

Den kanskje aller gjeveste prisen, «Årets kulturpersonlighet», er det i år Torodd Wigum, Thomas Ryjord og Jaya Thomlison som kjemper om.

I fjor vant Skjalg Raaen kveldens gjeveste pris.

Torodd Wigum

Dirigenten i TSO har tatt ansvar og engasjert seg i en rekke saker i 2015. Mest synlig var hans store løft rundt støttekonsert for flyktningene i Vår Frue kirke i høst. Wigum samlet artistbyen fra alle flanker til et kjempearrangement. Han har også tatt tak i en av vår tids store problemer: netthets og hatmeldinger. Mangt et kommentarfelt har blitt «sniksymfonisert» av den engasjerte kulturarbeideren.

Hva betyr nominasjonen og en eventuell UT-Award for deg?

- Det var utrolig overraskende og hyggelig å bli nominert. Spesielt på vegne av den klassiske, symfoniske musikken var dette stas. Ofte er det andre kultur- og musikkuttrykk som er populære. Det fine med nominasjonen er også at den støttekonserten jeg var med å arrangere i høst ble veldig synlig. Jeg har ikke rukket å tenke mye på om jeg vinner, men det hadde selvfølgelig vært en stor ære.

Hva var ditt karrierehøydepunkt i 2015?

- Jeg har hatt mange høydepunkt som dirigent, men i 2015 var det nok støttekonserten for flyktninger i Vår Frue Kirke som var det aller største. Det ble en bred markering der mange artister fra forskjellige sjangere deltok. Det var årets høydepunkt for meg.

Hvordan tror du kulturåret 2016 blir for deg?

- Et stort mål for 2016 er å fortsette med sniksymfonisering. At det fortsetter å bre om seg på en positiv måte. Det synliggjør symfonisk musikk. Ellers tror jeg det blir et spennende år. Jeg skal være med å dirigere den første operette-produksjonen av Flaggermusen i Kimen kulturhus Stjørdal kulturhus. Og i april skal jeg til Leipzig i Tyskland og dirigere to konserter med MDR symfoniorkester. Det er stas innenfor mitt fagfelt.

Thomas Ryjord

En av byens mest hardtarbeidende kulturentreprenører har i enda større grad engasjert seg bredt i året som gikk. Trondheim Calling fikk sitt endelige gjennombrudd som landets viktigste mønstring for uetablerte band og artister. I 2016 tar han store deler av byen i bruk for å rope Trondheim Calling! enda høyere.

Hva betyr nominasjonen og en eventuell UT-Award for deg?

- Å bli nominert er en hyggelig anerkjennelse for det arbeidet jeg og de andre i Trondheim Calling gjør. Jeg jobber sammen med så mange bra folk som gjør bra ting for Trondheim, og det er fint å være nominert sammen med dem. Og så er det artig at folk legger merke til den jobben vi gjør.

Hva var ditt karrierehøydepunkt i 2015?

- Trondheim Calling er én av mange ting jeg jobber med, og det største i 2015 er nok at jeg satte punktum for min karriere som manager og bookingagent. Jeg solgte meg ut av et bookingbyrå jeg har drevet i åtte år, og la dermed ting til rette for å gjøre helt nye ting.

Hvordan tror du kulturåret 2016 blir for deg?

- 2016 begynner brått med Trondheim Calling om én måned. Det blir den største festivalen så langt. Over 15 scener skal være i drift, og det blir plass til over 3000 mennesker hver dag. Jeg har også begynt i band igjen, i Døden, og vi gir ut plate i februar. Ellers er det mye som skjer i byen, både av mengde og kvalitet, og det er det spennende å være en del av.

Jaya Thomlisen

Den kanadiske virvelvinden står bak flere toneangivende satsinger som løfter kulturbyen. «The List» er gratismagasinet som gir info om byen til alle – inkludert de som ikke snakker norsk. Hun er også en av drivkreftene bak DIGS – stedet for både nyskapning og sosialt samvær. Like før jul arrangerte hun gründerkurs for flyktninger. Thomlisen bidrar til å gi Trondheim ny selvsikkerhet.

Hva betyr nominasjonen og en eventuell UT-Award for deg?

- Jeg er overrasket og takknemlig, og det betyr veldig, veldig mye. UT-Awards er en seremoni for byens dyktige folk, og det er fint å få den anerkjennelsen nominasjonen bringer. Jeg kom til Trondheim for 7 år siden og forelsket meg i byen og ville bli her. Derfor er denne nominasjonen også litt symbolsk for meg. Den viser at man ikke trenger å være norsk for å bidra i byen.

Hva var ditt karrierehøydepunkt i 2015?

- Det var et høydepunkt å være med da mange trønderske organisasjoner signerte en avtale for å gjøre Trondheim til Nordens beste studieby. Alle signerte kontrakten på Rådhuset i mai. I tillegg var jeg med og arrangerte Trondheim Playgrund. Det var 35 events i løpet av ei uke, og 12 000 besøkende engasjerte seg i det festivalen hadde å by på av innovasjon. Og så er jeg veldig fornøyd med å få Morten Wolden tilbake i Trondheim som rådmann.

Hvordan tror du kulturåret 2016 blir for deg?

- Jeg tror det skal bli et bra år. 2015 var året for å skape samarbeid, da ble blant annet «Work work», Pstereofestivalen ble utvidet og det ble et samarbeid mellom kunst og teknologi under Trondheim Playground. 2016 blir året da vi skal høste fruktene fra disse samarbeidene.

På forsiden nå