Musikerkolleger i sorg:

– Det er som å miste en storebror

Et av tidenes største popikon er borte. Trønderske musikere hyller artisten som har vært en viktig inspirasjonskilde.

Saken oppdateres.

- Det er fryktelig trist. Det er som å miste en storebror eller en foresatt, det føles som om det skulle vært en slektning, sier Ulf Risnes.

Han har brukt deler av helga til å høre på Bowies ferske album «Blackstar». Nyheten om at en av popmusikkens viktigste utøvere er død, kom som et sjokk.

- Vi har mistet en mann som hele tiden har gått sine egne veier. Han har bevist at det er mulig å finne på de utroligste ting. Musikalsk var han veldig leken og alltid klar for å finne på noe nytt. Dét gjorde han helt til det siste, for jeg ble overrasket over den siste plata, også den høres ut som noe helt annet, sier Risnes.

Flere kjendiser tar et siste farvell med Bowie på sosiale medier. Blant dem er rapperen Kanye West som skriver at Bowie har vært svært viktig for hans egen musikkarriere.

Betalte 14 kroner, så var han fan

I 1974 ble 13 år gamle Risnes fan av Bowie. Det hadde kommet en billigutgave av albumet «The Man Who Sold The World», og den musikkinteresserte 13-åringen brukte 14 oppsparte kroner på albumet.

- Det var der det startet. Jeg begynte å kjøpe opp de andre platene. Alle kompisene mine digget Bowie, han sloss mot Led Zeppelin, forteller Risnes som mener «The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars» fra 1972 og «Low» 1977 er Bowies beste album gjennom tidene.

På 60-tallet var engelske popstjerner som The Rolling Stones og The Beatles helter, men for musikkinteressert ungdom som vokste opp på 70-tallet, tok David Bowie over som det store ikonet, ifølge Risnes.

«Verden vil neppe noen gang oppleve maken», skriver Ole Jacob Hoel om David Bowie. Les nekrologen her.

Så idolet i Göteborg

- 70-tallet var egentlig et utrolig grått tiår. Alt som var artig på 60-tallet, var ikke gøy lenger. Men Bowie var artig, han var fargerik og han overrasket hele tiden. Vi hang etter hele tiden, mens han sprang foran og var en å se opp til, sier Risnes som har brukt Bowie som inspirasjonskilde, spesielt vokalmessig.

I 1983 dro Risnes sammen med en stor vennegjeng til Göteborg for å se Bowie på Ullevi Stadion. Bowie var et hett navn, men også inne i sin mer kommersielle periode.

- Jeg var mer fan av det han hadde gjort før, og jeg skulle gjerne ha sett ham tidligere. Han hadde vært alternativ, men var nå veldig mainstream, sier Risnes, som i ettertid likevel har blitt glad i albumet «Let's Dance» fra 1983.

- Døden suger

Kjartan Kristiansen er på reise i utlandet, men i en tekstmeling til Adresseavisen skriver han: «Én ting er sikkert: Døden suger! Voldsomt mannefall den siste tiden», og viser nok til Motörhead-legenden Ian «Lemmy» Kilmister som døde i desember. Lemmy døde etter kort tids kreftkamp, 70 år gammel. Nylig døde også gitaristen Gunnar Mo fra bandet Liliedugg – et band Kristiansen har et nært forhold til.

«Han er som oss, en vanlig dødelig med supermann-potensial. Vi kjenner ham så fodt, og får aldri helt talet på ham», skrev kommentator Ole Jacob Hoel da David Bowie fylte 69 år på fredag. Her kan du lese hele hyllesten. (PLUSS)

- Jeg er nesten målløs over hvor stort mannefall vi har hatt de siste ukene, og har nesten ikke flere ord igjen, sier Motorpsycho-bassist Bent Sæther.

- David Bowie var helt enestående, og en artist som var like vital på sin siste plate som for 45 år siden. Macca glimter til i ny og ne, men ingen andre har holdt det nivået Bowie holdt over så enormt lang tid. Han var helt enestående, og det er veldig trist at han aldri vil kunne overraske og inspirere oss på nytt, skriver Sæther i en tekstmelding.

En kilde til inspirasjon

For Kirsti Huke er det vanskelig å sette ord på tapet av en artist som har betydd utrolig mye for henne, men hun bøyer seg i støvet, tar av seg hatten og sier tusen takk til David Bowie.

- Jeg har et veldig sterkt forhold til David Bowie. Han er en av mine virkelig store inspirasjonskilder, det har han vært i form av den musikeren han er, gjennom musikken han lager og måten han formidler, sier Huke.

- Bare én David Bowie

Bowie har holdt koken i flere tiår og har derfor blitt det ikonet han er i dag, mener Huke.

- Han har alltid sprengt grenser i sin samtid, og han har produsert, produsert og produsert hele tiden.

Uten å sammenligne eller måle artister opp mot hverandre, finnes det likevel ikke hans like, mener Huke om Bowie.

- Vi har mistet David Bowie og det finnes bare én David Bowie. Men han har lagt igjen musikken sin hos oss og det er ikke lite bare det.

Det beste fra 60-, 70- og 80-tallet. Og 90-tallet

Per Borten beskriver Bowie som sitt store forbilde.

- Jeg har hørt på hans hits gjennom hele livet, men nå er samlingen komplett. For meg er den siste skiva «Let's Dance», men jeg er veldig fan av så å si alt han har gjort fram til da, sier Borten, som ikke forsto musikken Bowie ga ut på 90-tallet.

- Men jeg skjønner at det han gjorde på 90-tallet kanskje var det beste som skjedde på den tida, 90-tallet er jo et helvetet. Men 60-, 70- og 80-tallet var Bowies når det kommer til kul poprock, sier Borten.

- Av et eget kaliber

Det som har inspirert Borten mest, er likevel Bowies mange stilskift og retningsvalg i løpet av den lange karrieren.

- Skal man gi en begrunnelse for hvorfor det er greit å hoppe mellom musikksjangere, så se på ham. De gangene jeg har skiftet litt retning og gjort forskjellige sjangre, så skal mange mene sterke ting om det. Da har det vært kult å kunne lene seg på verdens største poprock-stjerne som beviser at disse ikke nødvendigvis har rett.

Her kan du dele dine David Bowie-minner og skrive en kondolanse.

Borten beundrer måten Bowie har klart å kombinere privatliv og en svært innholdsrik musikkarriere.

- En som har kjørt på så hardt som Bowie og likevel greid å ha et sunt familieliv, det forteller oss at han er laget av et annet kaliber enn et vanlig menneske. Det at Bowie har levd i 70 år, er som en vanlig person skal ha levd i 300 år, så kolossal er arven etter ham, sier Borten.

-  Det at Bowie har levd i 70 år, er som en vanlig person skal ha levd i 300 år, så kolossal er arven etter ham, sier Per Borten. 

- Det at Bowie har levd i 70 år, er som en vanlig person skal ha levd i 300 år, så kolossal er arven etter ham, sier Per Borten. 

Døden suger, mener Kjartan Kristiansen som viser til at vi har mistet flere store musikere den siste tiden.  

Døden suger, mener Kjartan Kristiansen som viser til at vi har mistet flere store musikere den siste tiden.  

David Bowie har vært en stor inspirasjonskilde for musiker Kirsti Huke. 

David Bowie har vært en stor inspirasjonskilde for musiker Kirsti Huke. 

På forsiden nå