St. Olav-kokk briljerer på tv:

Her er Kakekrigen-Tronds beste baketips

- Start med noe enkelt og bruk tid på pynten, råder bakeentusiast og kokk Trond Vardehaug.

Vardehaug har for alvor startet med baking det siste året.  Foto: PRESSEBILDE/FEM

Saken oppdateres.

- Det beste tipset er bare å ta seg tid. Sette av god tid og være nøye. Begynner man å stress-bake, er det mye som kan gå galt, råder Trond Vardehaug fra Trondheim.

Han har bakt seg til semifinalen i programmet «Kakekrigen» på tv-kanalen FEM.

Med kaker som mørk sjokoladekake med ganache, ricottakake med sitron og sjokolademoussekake med friske bær, halte Trond i land seieren på tre av de fire programmene sist uke i konkurranse med andre amatørbakere.

- «Skremt» før oppstart

Dommerne er matjournalist Monica Csango og konditor og restauranteier Lars Lian fra Trondheim. 1. februar møter Trond de andre ukevinnerne til semifinale.

- Da jeg startet, ble jeg ganske skremt. Jeg møtte deltakerne, og ble litt nervøs da jeg hørte hva de drev med. Jeg fryktet særlig Tove, som har egen matblogg, og Eva, som har bakt mye til bryllup og store anledninger, sier han.

Til daglig er Trond Vardehaug kokk i kantina på Kunnskapssenteret ved St. Olavs Hospital.

- Du er profesjonell på mat, men regner du deg likevel som en amatør når det gjelder baking?

- Absolutt! Baking er jo et helt eget fag. Det er det siste året jeg har fått lyst til å bake og det har tatt av, sier han.

Det å være nøye med oppskriftene, og at man kan bruke mye tid på det estetiske, er noe som tiltaler Trond, som gjerne kan bake en kake over flere dager.

Heidi Husby fra Trondheim skal også delta i Kakekrigen i år.

- Det trenger ikke være så avansert

Tipset hans til bakere i startgropa er å ikke gjøre det for avansert.

- Jeg startet med enkle sjokoladekaker. Lag en vanlig skuffkake, men få den i en ny form, så ser det litt mer fancy ut. Den kan pyntes med bær og gjøres finere. Det trenger ikke være så avansert. Ingen av kakene mine er det mye fiks-fakseri med, de har enkle, rene smaker, sier han.

Her er Kakekrigen-dommer Lars Lians beste oppskrift på romkake (Pluss)

- Det er viktig å ha rene, gode smaker, og ikke spare på ingrediensene. Bruk gode råvarer. Heller en en god kake på smak enn at den tar helt på utseende, mener Trond.

Kakeoppskriften han deler med leserne her, er også en enkel oppskrift, som er pyntet og gjort enda lekrere.

- Denne sjokoladekaken er veldig anvendelig og kan brukes til det meste. Lager du den til voksne, kan du dynke den med likør og kaffe. Dette kan droppes hvis barn skal spise kaken.

Enklere kaker er trendy

Trenden innen baking har endret seg, mener han.

- Før var det mye cupcakes og fondantkaker, men nå ser det ut til at de mer enkle kakene pyntet med frukt og bær har tatt over. Det virker som om folk vil hjem til det rene og grunnleggende, sier kakebakeren.

LES OGSÅ: Søtt, seigt og syndig fra Ida

Vardehaug blogger om mat og bruker Instagram (@trondvt) både for å få inspirasjon og forhåpentligvis inspirere andre.

- Hvis man vil overraske noen man er glad i med noe godt, og har cirka en time på seg, hva kan du anbefale?

- Hvis jeg hadde liten tid, ville jeg laget en sjokoladefondant. En restaurantdesssert som også er en kake. 10 minutters steketid, veldig enkelt og veldig godt, sier han.

Vi har bedt Trond Vardehaug om å dele en kakeoppskrift med leserne, og han velger denne som han har brukt i Kakekrigen:


Sjokoladekake med ganache og friske bær:


Sjokoladekake

200 gram smør
2 dl vann
6 ss kakaopulver
430 gram sukker
1,5 dl lettrømme
300 gram hvetemel
1 ts natron
0,25 ts salt
2 egg

  • Sett ovnen på 180 grader
  • ha smør, vann, sukker og kakao i en kjele, og kok opp
  • ta av platen
  • tilsett rømme, og rør godt
  • ha i siktet hvetemel
  • tilsett natron, salt og egg som du har pisket lett sammen på forhånd
  • hell i formen som er smurt godt
  • stekes på 180 grader i ca 25 minutter
  • avkjøl på rist

Sjokoladeganache
125 gram smør
200 gram mørk sjokolade (70%)
0,75 dl fløte

  • smelt smør og sjokolade
  • varm opp fløte til kokepunktet
  • ha den varme fløten i smeltet smør og sjokolade mens du rører
  • sett på benken og la den bli naturlig avkjølt
  • ganachen er best å ha over kaken når den er i romtemperatur

Dynk til kake:
2 dl kaffe
0,5 dl kaffelikør

- bland sammen, og bruk til å dynke sjokoladekaken med

Div:
200 g hakkete peanøtter til pynt
1 pose non temp sjokolade mørk (Sjokoladenetting)
1 kurv jordbær
1 kurv bringebær
1 kurv blåbær
1 potte sitronmelisse

Mer om matlaging:

Her er kjendiskokkenes beste kaker til 17. mai

- Å lage mat fra bunnen av er blitt trendy og moralsk riktig

La barna innta kjøkkenet

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Her har Trond Vardehaug laget sjokoladekake med ganache og friske bær - se oppskrift i artikkelen. 
        
            (Foto: PRESSEBILDE/FEM)

Her har Trond Vardehaug laget sjokoladekake med ganache og friske bær - se oppskrift i artikkelen.  Foto: PRESSEBILDE/FEM

Trond vant tre av de fire dagskonkurransene i Kakekrigen. 
        
            (Foto: PRESSEBILDE/FEM)

Trond vant tre av de fire dagskonkurransene i Kakekrigen.  Foto: PRESSEBILDE/FEM

På forsiden nå