Musikere, statsledere, sørgende fans og selv Vatikanet har nærmest stått i kø for å hylle Bowie etter hans død.

Men svært få mennesker visste at han var alvorlig kreftsyk før bortgangen mandag. Selv Brian Eno, Bowies venn og samarbeidspartner gjennom flere tiår, sier dødsfallet kom som en total overraskelse.

I etterkant har Bowies siste epost til kameraten fått ny betydning. – Takk for alle de gode stundene, skrev musikerlegenden.

– Jeg skjønner nå at han sa farvel, sa Eno til BBC etter at den triste nyheten var kjent.

Hør Adresseavisens podkast: Omadressert, Bowie spesial

Uklart hvor han døde

Informasjonen som er offentliggjort om selve bortgangen, tyder på at Bowie ville verne om privatlivet selv etter sin død.

Tirsdag var det ennå ikke kommet noen bekreftede opplysninger om hvor han døde. Enkelte britiske medier hevder han befant seg i New York, mens avisa New York Post har skrevet at han døde i London.

Hvor og når begravelsen skal finne sted, er ikke kjent. Bowies familie har bedt om ro, og spørsmål rettet til plateselskapet hans, Columbia Records, er ikke blitt besvart.

– Hadde leverkreft

Noen få av Bowies nære samarbeidspartnere har fortalt at de visste han var syk. En av dem er den belgiske teatersjefen Ivo Van Hove, som samarbeidet med den britiske stjernen om musikalen «Lazarus».

– Jeg har visst det i over et år, har han fortalt i et intervju med den nederlandske avisa NRC Handelsblad.

Under arbeidet med musikalen skal Bowie ha sagt at han ikke alltid kunne være til stede på grunn av sykdommen.

I et annet intervju med kringkasteren NPO har Van Hove sagt at Bowie var rammet av leverkreft. Etter at «Lazarus» hadde premiere i New York 7. desember, skrev mediene at han så sunn og frisk ut. Men sannheten var en annen.

– Da vi gikk av scenen, kollapset han. Jeg forsto at det kunne være siste gang jeg så ham, har Van Hove fortalt.

– Et kunstverk

Ifølge den belgiske teatersjefen var Bowie desperat for å bli ferdig med «Lazarus» og albumet «Blackstar» før det var for sent.

Albumet ble lansert på Bowies 69-årsdag, to dager før han døde. I etterkant er flere av tekstlinjene blitt tolket som hint om at han hadde kort tid igjen å leve.

– Hans død er ikke annerledes enn livet hans – et kunstverk, har produsenten og musikeren Tony Visconti skrevet på Facebook.

Også Visconti, som produserte mange av Bowies album, var klar over at stjernen var svært syk. «Blackstar» ble laget som en avskjedsgave, ifølge Visconti.

Bowies kone, Iman, la ut en rekke bilder fra musikerlegendens karriere på Instagram dagen før han døde.

– Noen ganger får du ikke vite den virkelige verdien av et øyeblikk før det blir et minne, skrev hun.