Hvem vinner? Vaktmesteren, Påfuglen eller rapperen?

Tre svært ulike teaterstykker er nominert til «Årets trønderske forestilling» i Ut-Awards.

Påfuglen på Trøndelasgteater. Regissør Tyra Tønnessen og Jovan Pavlovic har skrevet musikken. 

Saken oppdateres.

Årets nominerte til Ut-Awards i kategorien «Årets trønderske forestilling» er alle svært ulike, og veldig spesielle for de medvirkende. Det er kanskje grunnen til at de tre teaterstykkene er elsket av trønderpublikummet.

Her kan du stemme på de nominerte i Ut-Awards.

Kompisprosjekt

Vaktmester handler om tre menn som befinner seg nederst på samfunnets rangstige. De streber med å holde på selvrespekten og tråkker på hverandre for å holde på det siste de har av verdighet. Vi får inntrykk av at de overlever gjennom løgn og selvbedrag.

Stykket er skrevet av regissør og dramatiker Harold Pinter. Trøndelag Teaters Øyvind Brandtzæg har regien i Vaktmesteren. Han synes det er veldig stas at outsider- forestillingen er nominert.

- Vi spiller i teaterkjelleren, med plass til 60 publikummere. Vi er ikke store gjengen som jobber med det. Det har vært et slags kompisprosjekt, så jeg ble veldig glad for at vi er nominert, sier Brandtzæg.

Stor etterspørsel

Publikummet falt for Vaktmesteren, og forespørselen etter flere oppsetninger har vært stor. Nå skal det spilles igjen, i teaterkjelleren fra 21. april. Harald Brenna skal spille hovedrollen som Davies i år, som i fjor.

Stykket går back to basics, noe som ifølge Brandtzæg alltid fungerer. Det er enkelt sammensatt og uten komplisert språk eller effekter. Han mener stykket beskriver hvor dårlige vi kan være til å snakke med hverandre. Det har ikke et «større» budskap sånn som Påfuglen for eksempel har.

- Det er to teaterstykker som ikke kan sammenlignes. Det er veldig gøy å bli nominert sammen med Påfuglen, og jeg blir også glad om de vinner.

Vil du lese mer om Vaktmesteren? Her er anmeldelsen av stykket (PLUSS).

Repertoar for Påfuglen

I motsetning til Vaktmesteren, er det ingen planer om å sette opp Påfuglen på Trøndelag Teater en gang til. Regissør Tyra Tønnessen har likevel en god nyhet å komme med. Stykket hun selv og komponist Jovan Pavlovic har samarbeidet om, skal settes opp på Det Norske Teatret i november og skal spille i flere år.

- Påfuglen betyr veldig mye for meg. Det er jo ikke noe kommersielt stykke akkurat. Jeg hadde kun skisser og ideer da jeg kom til teateret. Både skuespillere og orkester har improvisert og bidratt til stykket, sier Tønnessen.

I verdenen Tønnesen har skapt, bor påfuglene i Fugleland, og labradorene i Hundeland. Påfuglene er fattige og påfuglmammaen reiser til Hundeland for å få hjelp. Men hundene er ikke like villige til å hjelpe som påfuglene hadde håpet på. Ifølge Tønnessen handler stykket om både de små og de store urettferdighetene i verden.

Ekstra dedikerte skuespillere

- Skuespillerne har virkelig vært dedikerte og jobbet kjempegodt med stykket. De var virkelig dedikerte.

Fire av dem som hadde de største rollene reiste til landsbyen Vranjska Banja i Serbia, for egen regning. Der var de i ca. én uke og opplevde den fargerike kulturen. De kom tilbake til Trondheim med masse inntrykk og inspirasjon de videreformidlet i rollene sine. Også orkesteret improviserte og spilte uten noteark.

Påfuglen har fått strålende kritikk og bare gode ord fra publikum. Tønnessen forteller at selv om det ikke har vært snakk om å sette opp Påfuglen på nytt i Trondheim, er det ikke noe man skal se helt bort ifra. Å lage musikal er en prosess. Den utvikler seg og kan komme tilbake.

- En unik kombinasjon av løssluppen humor, mangfoldig musikk, sterke scenebilder og skarpt, politisk teater, skrev vår anmelder Trygve Lundemo om stykket. Her kan du lese hele anmeldelsen (PLUSS).

The Trond Wiger Fucking Live show på turné

Til Ut-Awardskåringen er det ikke bare forestillinger fra Trøndelag Teater. The Trond Wiger Fucking Live Show som spilte på Avant Garden i september er nominert etter strålende kritikker.

Etter sin opptreden på hiphopteater- festivalen SPKRBOK, ble Wiger pushet litt ekstra av skuespiller og venn Cici Henriksen til å lage et teaterstykke. Forestillingen var Wigers første helaftens forestilling. I april skal de turnere i Nord- Trøndelag med showet.

- Jeg har alltid vært interessert i teater, og har lenge hatt lyst til å lage et teaterstykke selv. Det viktigste for meg var at prosessen med å lage et slikt stykke skulle være givende for meg. Jeg bydde mye på meg selv, og følte at det var en del som sto på spill med denne forestillingen.

Forestillingen fikk strålende kritikk av Adressas anmelder. Her kan du lese anmeldelsen (PLUSS).

Nominasjon på rette tidspunkt

Showet er laget i samarbeid med regissør Kjersti Haugen og dramatiker Kristoffer Grønskog. De hadde ikke noe manus og jobbet frem stykket del for del. Det var spesielt viktig for Wiger at han kunne være ekte.

Nominasjonen har betydd mye for Wiger. Hans bestemor var selv en ivrig teaterentusiast og skrev og satt opp gjestespill på Trøndelag Teater. Da han ble oppringt av Adresseavisen var han på vei til hennes begravelse.

- Jeg tenkte at nominasjonen stemte veldig godt. Teater er en interesse vi begge har hatt, og det har vært stort for meg å kunne sette opp mitt eget stykke. Jeg tror hun hadde blitt stolt av meg.

Du kan stemme på de nominerte i Ut-Awards helt frem til 28. januar


Hør oss på Podcast!

OmAdressert er navnet på Adresseavisens nye podkast – en oppsummering av nyhetsuka sett fra Trøndelag.

Hør og abonner via iTunes her eller hør podkasten ved å klikke her

Hør Adresseavisens David Bowie-spesial på din datamaskin ved å klikke her

Påfuglen av Tyra Tønnesen ble spilt på Trøndelag Teater i januar 2015, og ble en stor hit blant publikum. 

Påfuglen av Tyra Tønnesen ble spilt på Trøndelag Teater i januar 2015, og ble en stor hit blant publikum. 

Harald Brenna i hovedrollen. Sammen med Trond-Ove Skrødal og Jan Frostad. Vaktmesteren skal spille på teateret igjen i april. 

Harald Brenna i hovedrollen. Sammen med Trond-Ove Skrødal og Jan Frostad. Vaktmesteren skal spille på teateret igjen i april. 

Hip-hop teater med Trond Wiger spilte på Avant Garden i september 2015 og fikk svært god kritikk fra både anmeldere og publikum. 

Hip-hop teater med Trond Wiger spilte på Avant Garden i september 2015 og fikk svært god kritikk fra både anmeldere og publikum. 

På forsiden nå