Artister vi mistet i 2015

B.B. King, Scott Weiland, Lemmy og mange andre. Nei, 2015 var ikke noe godt år for rock'n roll.

Saken oppdateres.

2015 var et rekordår. Ikke av det gode slaget, men av det heller triste. Og 2016 ser ikke ut til å begynne særlig bedre. Bare ti dager inn i det nye året så mistet vi David Bowie, bare 69 år gammel. Og det bare drøye to uker etter at Ian Fraser Kilmister - bedre kjent som Lemmy - gikk bort like etter sin 70-årsdag.

Les også: Lemmy kunne Norges kongerekke på rams

Les også: Essensiell prog-rock

Her er listen over noen av de mest kjente artistene som forlot oss i 2015.

Edgar Froese (1944 - 2015)

Mannen bak Tangerine Dream. Edgar Froese er den artisten med flest utgivelser på denne listen. Siden debuten med «Electronic Meditation» i 1969 har Froese sammen med de ulike besetningene i Tangerine Dream, som solo-artist eller som samarbeidspartner med andre artister vært med på over 200 album-utgivelser. Froese var sammen med artister som Jean Michell Jarre og Kraftwerk en av pionerene innen elektronisk musikk. Som bandleder i Tangerine Dream var Froese med på å skape en rekke stilarter innen denne musikksjangeren. En av Tangerine Dreams mest kjente album er «Pheadra» fra 1974 - en av de første plateutgivelsene som tok i bruk den da så nyskapende sequencer-lyden.

Edgar Froese døde i Wien den 20. januar 2015 av lungeemboli.

Ian Fraser Kilmister - bedre kjent som Lemmy (1945 - 2015)

I likhet med David Bowie var Lemmy et rock-ikon. Han levde rock'n roll -livet fult ut.. Født i Stoke-on-Trent, men vokste opp i Wales.  I 1971 ble Lemmy medlem av space rock -bandet Hawkwind og sto bak bandets mest kjente låt - «Silver Machine». Fire år senere dannet han Motörhead, et band som fant sin hel spesielle nisje i rocken som som upåvirket av musikalske trender kjørte sitt eget løp helt fram til Lemmys død i desember 2015.

Diskografien til Motörhead teller 31 album med stort og smått. Mest kjent er kanskje albumet og låten «Ace of Spades» fra 1980. Motörhead ga ut sitt 22. studioalbum «Bad Magic» bare fire måneder før Lemmy døde av kreft i sitt hjem i Los Angeles 28. desember 2015.

Riley B. King - bedre kjent som B.B. King (1925 - 2015)

B.B. King VAR the blues. Da King gikk bort i mai 2015 var det vel ingen som var i tvil om at verden hadde mistet en av sine aller største og viktigste blues-artister. Rolling Stone Magazine ranket King som nummer 6. på sin liste over de 100 beste gitarister i verden.

B.B. King fortsatt og gi ut plater og turnere helt fram til sin død 89 år gammel. King ble født på en bomullsplantasje like utenfor byen Itta Bena i Mississippi, 1925. I 1956 ga han ut sitt første album «Singin' the blues».  I 1969 spilte King inn Roy Hawkins-låten «The Thrill is Gone» for sitt album «Completely Well». Låten ble Kings aller største hits og han framførte den på alle konserter helt fram til sin død.

Scott Richard Weiland (1967 - 2015)

Frontmann og sanger for grunge-bandet Stone Temple Pilots og «supergruppen» Velvet Revolver. Selv om Stone Temple Pilots aldri fikk en like stor betydning for grunge-bølgen som Nirvana og Pearl Jam så var bandet i likhet med Pearl Jam et band som «overlevde» den kortlivede grunge-bølgen. Stone Temple Pilots var et turnerende og aktivt band helt fram til 2013. Weiland hadde store problemer med narkotikamisbruk gjennom sin karriere. Weiland døde av en overdose kokain, ethanol og methyldioxyamfetamin.

Phil Taylor (1954 - 2015)

Taylor var den opprinnelige trommeslageren i Motörhead. Han var med på den første ( og mest inflytelsesrike) bolken av bandets utgivelser fra 1975 til 1984. Taylor ble senere med i Motörhead igjen og hadde plass som fast trommeslager i årene 1987 - 1992.  Taylor døde 11. november 2015 av leversvikt - bare en drøy måned før Lemmy døde.

Christopher Russel Edward Squire (1948 - 2015)

Chris Squire var en av grunnleggerne av prog-bandet Yes som regnes som en av de største innen prog-rocken fra 1970-tallet. Squire var også den eneste medlemmet av bandet som var med på alle de 21 studio-albumene som Yes ga ut. Squire døde av leukemi 27. juni  2015. Av hans mest kjente utgivelser er albumet «Close to the edge» som Yes-bassist i 1972.

Mike Porcaro (1955 - 2015)

Porcaro var bassist og en av grunnleggerne av bandet Toto som hadde megahits som «Hold the line», «Roseanna» og «Africa» på 1970 og 1980-tallet. Porcaro forlot Toto i 2007 etter å ha fått diagnosen Lou Gehrigs sykdom.

Christopher David Allen - bedre kjent som Deavid Allen (1938 - 2015)

Utvilsom den mest eksentriske av alle artistene på denne listen. Allen ble født i Australia, men flyttet til England i 1961. Allen var grunnleggeren bak band som Soft Machine det psykedeliske prog-superbandet Gong. Som frontmann for Gong ga Allen ut en rekke album som forbløffer den dag i dag. Kombinasjonen av psykedelia, prog-rock og fascinasjonen for alt som smaker av kosmos førte Gong helt ut på sidelinjen av rocken. Allen døde av kreft 13. mars 2015, 77 år gammel.

Hør oss på Podcast!

OmAdressert er navnet på Adresseavisens nye podkast – en oppsummering av nyhetsuka sett fra Trøndelag.

Hør og abonner via iTunes her eller hør podkasten ved å klikke her

Hør Adresseavisens David Bowie-spesial på din datamaskin ved å klikke her

På forsiden nå