Noe av det som har gjort Will Ferrell til en av Hollywoods mest lønnsomme komikere, er hvordan hans beklemmende typer gir medspillerne hans bedre komedietekke. Her er han igjen sammen med Mark Wahlberg, i en brukbar komedie, om ikke i klasse med deres forrige film sammen, politikomedien «The Other Guys» (2010).

Likevel har «Daddy's Home» nok morsomme scener og fornøyelig speiling av tidsånd og mannsrollediskusjon til at filmen funker ganske bra. En typisk amerikansk komedie av typen som får middels eller hard medfart av kritikere, men som om noen år vil stå som et overraskende slitesterkt, underholdende skråblikk på menn i familieliv anno 2016.

Will Ferrell spiller en konfliktsky, myk mann som jobber i en radiokanal for «smooth jazz» og bor med kone og hennes to små barn fra et tidligere forhold. Ferrell jobber hardt for å bli ikke bare en far, men en pappa for sine stebarn. Arbeidet får seg en brå knekk da barnas biologiske og mer macho far, spilt av Mark Wahlberg, kommer tilbake til byen og prøver å elge seg tilbake i familien.

På sitt beste er filmen en fornøyelig, beklemmende mannjevning mellom to ytterpunkt i mannsroller, med kvinne og barn som dommere. Uforutsigbarhet og muskler settes opp mot empati og tilstedeværelse. Tv-serien «Modern Family» sneier innom noe av det samme og vel så bra, men den har ikke Will Ferrell på skateboard og mykjazz, på godt og vondt.

Regissør Sean Anders har ikke like godt lag med Ferrell og Wahlberg som produsent Adam McKay, som regisserte dem i politikomedien sist og har gjort flere av de beste filmene til Ferrell, inkludert «Anchorman»(2004). Anders smører dessuten vel tykt på i andre halvdel, så filmen mister litt av den rå, uforutsigbare familiesettingen som den spiller godt på i første del.

Selv om filmen slutter så søtt at den vil få et langt liv på familiekanaler, er «Daddy's Home» relativt sett litt radikal til å være bred amerikansk familiekomedie. Siden filmens morgen har slike hyllet den tradisjonelle kjernefamilien. Budskapet her er at hvem som helst kan bli far, men at det krever noe å bli en pappa Og at når alt kommer til alt, er det ikke så nøye om det er flere av dem i bildet.

Pappa og stefar: Mark Wahlberg(foran) spiller macho far som prøver å gjenerobre sin familie fra den mykere stefaren spilt av Will Ferrell i «Daddy's Home». Foto: Photo credit: Patti Peret