Jon Harald (27) skrev Wikipedia- artikkelen om bokstaven «Æ»

I dag deltok han i feiringen av oppslagsverkets 15-årsjubileum i Trondheim.

Styremedlem Tove Eivindsen i Wikimedia og superbruker Jon Harald Søby feiret Wikipedias 15-årsdag på Work Work fredag ettermiddag.  Foto: PRIVAT / TERJE SVAAN

Saken oppdateres.

Nettleksikonet Wikipedia fyller 15 år fredag. Det ble markert med en rekke arrangementer over hele verden - men også i enden av Munkegata i Trondheim sentrum.

LES KOMMENTAREN: Gratulerer med dagen, Wikipedia

Sammen med stiftelsen Wikimedia, som står bak oppslagsverket og flere andre relaterte virksomhet, bød Girl Geek Dinners Trondheim og Work Work på kake, demonstrasjon av speed-redigering av Wikipedia-artikler og livestream på storskjerm fra Wikipedias feiring ved Litteraturhuset i Oslo.

Tove Eivindsen er styremedlem i Wikimedia Norge og mener det er mange grunner til å feire «konfirmanten».

- Viktig i verden

- Wikipedia er kanskje enda viktigere ute i verden enn i Norge. Her er vi vant til at informasjon er tilgjengelig. Norske ordbøker finner vi på nettet. Men i Armenia, hvor jeg var i fjor, bruker de Wiktionary til å samle ord og gjøre dem tilgjengelige, sier Eivindsen.

Wiktionary er Wikimedias ordbokprosjekt, som er smidd over samme lest som det mer kjente oppslagsverket: Det er en «wiki», som defineres som en tekstside hvor brukerne lagrer og endrer innhold uten noen krav til forhåndsgodkjennelse (definisjonen er hentet fra Wikipedia, journ.anm.).

LES OGSÅ: Bush, Jesus og Hitler topper Wikipedia-liste

På Wikipedia kan hvem som helst legge til og redigere informasjon. Kongstanken er at denne informasjonen kontinuerlig blir utsatt for kvalitetssikring fra andre brukere. Noen er også svært aktive og har en mer formell rolle enn andre.

I Norge er det per nå 1438 medlemmer som har vært aktive de siste 30 dagene, sier Eivindsen - etter å ha sjekket tallet på Wikipedia.

430 527 norske sider

- 348 721 nordmenn har opprettet brukernavn, det finnes 430 527 innholdssider på norske Wikipedia og informasjonen er blitt redigert 15,5 millioner ganger siden oppstarten, forteller hun.

En av de såkalt superbrukerne er Jon Harald Søby (27), som opprettet sin første Wikipedia-artikkel som 16-åring. Det var interessen for Tolkiens Ringenes Herre-bøker som satte ham i gang.

- Men på det engelske Wikipedia var det skrevet om nesten alt. Jeg fant riktignok ut at det ikke var skrevet om Kiran Shah, den kortvokste skuespilleren som ble brukt som stand in for hobbitene i Ringenes Herre-filmene, sier Søby.

- På den tiden var Wikipedia mye mer ufullstendig på norsk. Så da skrev jeg artikkelen om Hobbiten og bokstaven «Æ», legger han til.

Søby har for øvrig opprettet totalt 23 890 artikler og redigert i 71 228, ifølge denne norske Wikipedia-statistikken (fra november i fjor).

LES MER: Washington Post publiserte i fjor en liste over «de mest fascinerende Wikipedia-artiklene du ikke har lest». Her kan du blant annet lese om seksuelt aktive paver, spøkelseskatter og Wiki-siden som lister ulike lister over andre lister på Wikipedia.

Tok ideene videre

Det var amerikanske Jimmy Wales som etablerte Wikipedia i 2001. Prosjektet hans sprang ut fra Nupedia, som også var et gratis, nettbasert leksikon. Allerede i 1998 hadde et annet oppslagsverk basert på tilsvarende ideer sett dagens lys under navnet Everything2, ifølge Wikipedia-sidene.

Wikipedia ble en suksess: Ved utgangen av det første året var det 20 000 artikler på 18 språk på nettsiden. Da hadde også den norske versjonen blitt opprettet. I 2006 havnet Wales på magasinet Times' liste over de mest innflytelsesrike personene i verden.

Men selve ideen bak Wikipedia er at det skal være et prosjekt av og for alle: Tove Eivindsen er opptatt av hvor enkelt det er å redigere og skrive artikler.

- Det er mange måter å bidra på. Ser du at noe er feil, så rett det! Å redigere er ikke vanskeligere enn å bruke Word, sier hun.

På forsiden nå