Det brutale æresdrapet på 26-åringen Fadime Sahindal rystet Sverige i 2002. Låtskriver og byggmester Per Aarsund fra Tingvoll skrev en sang om den tragiske hendelsen, «Fadime Sahindals song».

– Nyheten gikk sterkt inn på meg. Min egen datter var tolv år den gangen, og det å tenke på at gamle tradisjoner for å ivareta storfamiliens ære er så sterke er uforståelig. Det er et problem vi kanskje ikke blir kvitt heller. Men det er spesielt synd på jentene som dette går ut over, det skjer jo når de kommer i en viss alder, fortalte Aarsund til Adresseavisen forrige uke (Pluss).

Sist helg ble han invitert til å fremføre den under Fadimes minnegalla i Berns salonger i Stockholm. Den svenske organisasjonen GAPF (Glöm aldri Pela och Fadime) sto bak arrangementet, hvor Aarsund spilte like før innenriksminister Anders Ygeman og tidligere justisminister Beatrice Ask skulle holde sine taler.

– Beveget og spent som jeg var der jeg sto med gitaren, gjorde det svært godt å få en helhjertet applaus fra et fullsatt Berns etter vel gjennomført fremførelse. Et øyeblikk jeg aldri vil glemme, skriver Aarsund i en e-post.

Han fremhever samtidig organisasjonens arbeid for alle de som utsettes for overgrep og undertrykking.

– GAPF har også greid å løfte sine hjertesaker opp på det høyeste politiske nivået i Sverige, og det er varslet endringer i lovverket, slik at hedersvold kommer inn under den Svenske domstolen. Det er godt gjort, mener låtsnekkeren.