- Det er ikke sant at Snåsamannen har helbredet titusener og er klarsynt, sier Ronnie Johanson, som ga ut boken «Profeten fra Snåsa» i 2012.

- Det trengs motvekt mot det ensidige bildet mediene har skapt av Snåsamannen. Det er ikke filmen vi aksjonerer mot, sier han.

- De fleste lidelser går over av seg selv, og når folk har reist til Snåsamannen, har de vært veldig dårlige. Placeboeffekten trigger kroppens selvhelbredende evne, sier den frosne aktivisten, som ikke fikk avsetning for løpesedlene hos alle.

Varmt og overraskende morsomt filmportrett av Snåsamannen i ekstraomgang med hjelpende hender, skriver filmanmelder Terje Eidsvåg om «Mannen fra Snåsa». Les anmeldelsen her.

Folk gledet seg

Margreth Olin mente kritikerne burde se filmen. Da hun ankom premieren i følge med Joralf Gjerstad og medvirkende i filmen, inviterte hun spontant en av aktivistene inn i premierevarmen.

En som gledet seg til filmen var Joralf Gjerstads sambygding Marit Mediaas Hasvang. Hun ville absolutt ikke ha noen løpeseddel.

- Jeg har kjent Joralf siden jeg var lita, han har hjulpet meg mange ganger, sier hun.

- Han har hjulpet meg med ryggen, tatt vekk hoste, fortalt om ting som skulle skje, og alt stemte.

- Så du tror han har krefter utenom det vanlige?

- Ja, det er helt utrolig. En gang jeg hadde migrene, møtte jeg ham, og da var det som å skru av en bryter, så forsvant migrenen, sier Hasvang.

- Jeg gleder meg til filmen, dette er god snåsareklame, sier hun.

Møtet med Joralf Gjerstad fikk enorm betydning for Margreth Olin. I dag regner hun Snåsamannen som en bestefar. Les intervjuet med Olin her. (PLUSS)

Kjendiser på rød løper

Venstres leder Trine Skei Grande gledet seg også til premieren, det samme gjorde Herborg Kråkevik, Hanne Krogh, Eli Rygg og en rekke andre kjendiser fra kulturlivet.

- Jeg vil ikke være med i den krigen, smiler Rygg, som svar på hva hun synes om kritikken mot Snåsamannens påståtte mirakelevner. Eli Rygg, som ble kjent fra Barne-TV-serien Portveien mener at Joralf Gjerstad er et godt menneske som evner å se folk og hjelpe dem, ikke at han har overnaturlige evner.

Finansminister Siv Jensen hadde også tatt veien til Colosseum i vinterkulden.

- Jeg er spent og håper det er en bra film, først og fremst fordi jeg vet det har vært arbeidet veldig lenge med den, sier Siv Jensen.

- Folk deler ut løpesedler og aksjonerer mot folks manglende kritiske sans. Hva synes du om det?

- Vi lever i et demokrati, og ytringsfriheten står sterkt i Norge, så det har jeg ingenting imot, sier Siv Jensen, som aldri har truffet Snåsamannen.

- Hva er dine tanker om hans påståtte helbredende evner?

- Det vet jeg ikke, for jeg har aldri erfart det selv, men vet at mange mennesker er fornøyd med det. Jeg tror folk flest drøfter disse spørsmålene med seg selv hele tiden, så jeg tror ikke det er spørsmål om man er veldig kritisk eller ikke kritisk. Det er ulike syn på dette, og det skal man ha respekt for, sier Siv Jensen.

- Det maratonløpet jeg har gjort i over 70 år ender nå med at Margreth lager en film om meg, og hvordan det fungerer, sa Joralf Gjerstad da han snakket om dokumentaren i august. Les mer om møte mellom Snåsamannen, filmskaperen og publikum under Olavsfestdagene her.

Filmskaperen Margreth Olin hadde ikke lest noen av anmeldelsene og ønsket ikke å kommentere kritikk før premieren i går kveld.

- Jeg har sett at folk var sterkt berørt av filmen på Tromsø filmfestival, og folk lo mer enn jeg hadde forventet, sa Olin, før hun satte seg ned ved siden av hovedpersonen Joralf Gjerstad for å se filmen.

- Du har trukket deg tilbake for flere år siden. Hvorfor stilte du opp i Olins film?

- Det var naturlig å stille opp, sier Snåsamannen, som ankom premieren i rullestol.

- Filmen skulle handle om folk som er invalide og har vært hos meg og fått hjelp, og arbeidet har tatt to år, sier Gjerstad, som hevdet at han ikke følte seg som sentrum for oppmerksomheten, selv om blitslampene lyste i ett sett før kinomørket senket seg i salen.

Joralf Gjerstad var tilstede da dokumentarfilmen Mannen fra Snåsa hadde på Colosseum kino i Oslo onsdag kveld. Foto: Larsen, Håkon Mosvold, NTB scanpix
Finansminister Siv Jensen (Frp) var blant kjendisene som dukket opp på premieren i Oslo onsdag kveld. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix