Bildene utgjør nærmere halvparten av all grafikk han har laget siden han startet sin kunstnerkarriere rett etter andre verdenskrig. Han er opprinnelig namdaling, men har bodd i Trondheim siden 1958 og regner seg som trondhjemmer. Men det er første gang han har en så omfattende separatutstilling her.

Personlig kunst fra Ellinor Flor

Juryerte utstillinger

- Det er stor konkurranse om å stille ut, og kanskje har jeg vært litt tilbakeholden og ikke stått på så mye for dette. Men jeg er glad for å lykkes med det nå, for det er et omfattende og interessert trondheimspublikum der ute som vi har et ansvar for, sier Nagelhus som gjennom kunstnerkarrieren har vært opptatt av å få antatt bilder ved juryerte utstillinger, noe han har både ved Trondhjems Kunstforening, ved Statens høstutstilling og ved Trøndelagsutstillingen.

- Det betyr mye, og det betyr mye å få medlemskap i norske kunstnerorganisasjoner som Norske billedkunstnere og Landsforeningen for norske malere. Det gjør at man blir trygg på seg selv, og jeg har vært heldig som har blitt antatt ved en rekke kunstforeninger.

Lærerutdanning i Volda, Kunstakademiet i Trondheim, og kunsthistoriestudier. Han har alltid malt ved siden av lærerjobben ved Høgskolen i Sør-Trøndelag, og ble først maler på heltid etter at han ble pensjonist.

Lysglimt fra mørke rom

Retrospektiv utstilling

- Dette er en retrospektiv utstilling der han viser arbeider han har jobbet med over en lengre tidsperiode, noe som er fint for å få vist frem hele kunstnerskapet. Og i år er det 70 år siden Nagelhus første gang stilte ut bilder her, supplerer Ellen Sofie Griegel, som er fungerende daglig leder ved Trondhjems Kunstforening.

Inspirasjon har han hentet fra mange hold, fra natur, litteratur, musikk og hendelser fra sitt eget liv. Det går i tresnitt, linosnitt og oljemaling.

Poltikerne vil bygge ut Olavshallen

Liker oljemaling best

- Det er mange malere som benytter akrylmaling i dag, men det passer ikke så godt for meg, jeg liker best ekte oljemaling. Man må jo bare lufte godt, og ta de følgene det har for helse osv., smiler kunstneren som er opptatt av det som er ekte.

- Etter hvert som man kan mer og vet mer rent teknisk, må det jo resultere i at bildene etter hvert blir annerledes. Og jeg har i det siste vært opptatt av å male med olje og lage trestrukturer i maleriet.

- Det er en mangfoldig utstilling der vi ser spennet i motiv og de teknikkene som Lorents bruker. Her får vi se både hva han er opptatt av og hvordan han jobber, sier Griegel og legger til at tresnitt er i ferd med å få en renessanse når det gjelder popularitet, også blant unge kunstnere. Det er for tiden en stor utstilling på Nasjonalmuseet nå der tresnitt har stått i fokus.

Her blir det leven

Tresnitt er trendy

- Det har vært en lang periode med digital print, og da kommer gjerne de håndverksbaserte teknikkene tilbake etter en slik trend.

I andre etasje ved Trondhjems Kunstforening har Ann Lundstrøm (53) nå en utstilling hun har kalt «På stranden», inspirert av sine barndomsår i Finland.

- Det vi gjorde i sommermånedene i Finland da jeg var barn, det var å svømme. Begynte vi å fryse, gikk vi inn i badstuen. Og så gikk vi ut for å bade igjen, og sånn holdt vi på, forteller Lundstrøm som har malt bilder i en blanding av akryl- og oljemaling.

Hun har gått på Kunstakademiet i Trondheim og har hatt atelier i Lademoen kunstnerverksteder siden starten der i 1993. Utstillingen i Trondhjems Kunstforening består av 15 verk, alle laget i en miks av akryl-og oljemaling.

Lorents Aage Nagelhus har sin første store separatutstilling i Trondheim ved Tronhjmes kunstforening. F.v. Ellen Sofie Griegel som er fung. daglig leder ved Trondhjems kunstforening, Lorenst Aage Nagelhus, og Ann Lundstrøm. Foto: Annemona Grann
Tresnitt er i ferd med å få en renessanse blant unge kunstnere i dag , i følge daglig leder ved Trondhjmes Kunstforening. Lorents Aage Nagelhus stiller ut en rekke tresnitt i kunstforeningen nå. Foto: Annemona Grann
«På stranden» er tittelen på Ann Lundstrøms utstilling ved Trondhjems Kunstforening. Foto: Annemona Grann