Joralf Gjerstad konkurrerer ganske godt med Leonardo DiCaprio og Michael Fassbender i en av årets sterkeste premierehelger på kino så langt. Når det nærmer seg Oscar-utdeling, pleier noen av de beste amerikanske filmene å få norsk kinopremiere. I Norge har de to Oscar-nominerte stjernene denne gang måttet finne seg i at Margreth Olins dokumentar «Mannen fra Snåsa» har fått vel så mye oppmerksomhet.

Overraskende morsom

Etter urpremieren på Tromsø Internasjonale filmfestival tidligere i uka var undertegnede positiv til filmen. «Mange av dem som har fulgt historiene om den tidligere klokkeren på Snåsa med de varme hendene, vil sannsynligvis ha stor glede av filmen. Skeptikere til hans helbredende evner vil neppe bli overbevist, men Margreth Olin har heldigvis laget en dokumentarfilm som har noen kvaliteter, uavhengig av om man tror eller tviler på Snåsamannen», heter det i anmeldelsen. Filmen har både fått mer uforbeholden ros og mer kritisk dom hos andre anmeldere. Det mest overraskende ved den, er at den er ganske morsom.

Brutalt i ødemarka

Humor er det ikke mye av i årets mest Oscar-nominerte film. «The Revenant» har fått hele 12 nominasjoner, både til regissør Alejandro G. Iñárritu, helten spilt av Leonardo DiCaprio, skurken spilt av Tom Hardy, og kanskje mest fortjent, til fotograf Emmanuel Lubezki. Basert på en sann historie om en pelsjeger i amerikansk ødemark på 1820-tallet er «The Revenant» en brutal historie fra Det Ville Vesten, litt utenom det vanlige.

Fasspender som Appel-skaper

En av konkurrentene til DeCaprio til Oscar for beste mannlige skuespiller er Michael Fassbender, for tittelrollen i Danny Boyles «Steve Jobs», som også har premiere i helga. Vår anmelder Marte Thingstad beskrev filmen som: «Et fascinerende innblikk i Jobs’ egenartede verden, hans genierklærte visjoner og strategier samt en generelt sett lite tiltalende personlighet».

Aktuelt og godt

Ukas mest aktuelle film om vi ser på verdenssituasjonen er italiensk-franske «Middelhavet» av Jonas Carpignano. En sterk og severdig debutfilm som kan se ut som en dokumentar, men er et påtrengende aktuelt drama. Om to afrikanere som med livet som innsats tar seg til Libya og krysser Middelhavet til Italia, til drømmen om Europa, som viser seg å være mindre forlokkende enn forespeilet.

Animasjonen best

Ukas animerte familiefilm, «Den gode Dinosaur» fikk blandet medfart hos anmelder Marte Thingstad. Hun roste Pixar/Disney-produksjonen for: «Et vell av forseggjorte naturpanoramaer og detaljrike nærbilder. Historien er på sin side ikke like spesiell».

Rocky og Flåklypa

Blant gode filmer som fortsatt står på programmet men ikke er helt nye, er det mesterlige voksne britiske samlivsdramaet «45 år». I den ofte utskjelte sjangeren boksefilm er «Creed» som er den syvende filmen med Sylvester Stallone som Rocky overraskende god, denne gang med Stallone i Oscar-nominert birolle.

Den beksvarte belgiske satiriske komedien «Det helt nye Testamente» ligner ikke noe annet som er på kino.«Solan og Ludvig – Herfra til Flåklypa» er norsk animasjon for hele familien av høy kvalitet, faktisk vel så bra som forgjengeren «Jul i Flåklypa».

Mot Oscar: Leonardo DiCaprio går gjennom det utroligste i snødekt Dakota på 1820-tallet i «The Revenant»
Oscar-eple: Michael Fassbender er Oscar-nominert for tittelrollen som datagründer Steve Jobs i filmen med samme navn.