- Jeg håper alle får i seg minst én drink før programmet starter, og alle bør ta med pute. For dette kommer til å bli flaut, ler Kalas & Canastas fargerike kjøkkensjef, som ikke bare er kjempeflau men også «dritstolt» over innsats.

Tv-konseptet Top Chef har i mange år vært stort i USA og i mange land, til Norge og TV2 kommer det først nå. Top Chef skiller seg ut fra Master Chef og andre konsepter blant annet ved at det ikke er kjendiser, men profesjonelle kokker som konkurrerer. Alle 12 deltagerne i programmet jobber i restaurant og møter gjester hver kveld.

Hvor langt går hun?

- Jeg håper og tror det blir annerledes enn andre matkonkurranser, at både det hektiske stresset og kokkegleden kommer frem. For det er virkelig hektiske tilstander, vi får svært kort tid på oppgavene, sier Renee om konkurransen der de profilerte kokkene Bent Stiansen, Tom Victor Gausdal og Lise Finckenhagen er dommere. Hun mener konkurransen bærer preg av at det er kokkekyndige mennesker som har laget oppgavene.

Én kokk må forlate konkurransen i hvert program, den endelig vinneren premieres med 250 000 kroner og kokebok-kontrakt. Hvor langt Renee går i konkurransen, vil og kan hun ikke røpe.

Serverer aldri filet

Renee Fagerhøi begynte i restauranten på Bakklandet for rundt tre år siden, like etter at stedet åpnet. Nå er hun kjøkkensjef og mener de har funnet sin plass i markedet og en tydelig profil.

Blant Renees kjepphester er at alle stykningsdeler av dyrene som serveres skal brukes. På Kalas & Canasta dagmenyer kan en risikere å få griseøre, men aldri rene filetstykker. – Vi liker å tøffe oss litt, og å utfordre gjestene. Jeg er veldig glad når jeg får folk til å prøve ting de ikke har spist før, sier Renee, som er opptatt av både dyrevelferd og respekt for hver enkelt råvare.

Studerte kjønnsteori

- Men det er like viktig at vi har det morsomt på jobb. Kokkeyrket er en livsstil som innebærer hardt arbeid. Vi er mer på jobb enn hjemme og da må vi trives. Det kan bli crazy bananas her, sier Renee som selv hadde en uvanlig inngang på kokkeyrket.

- Jeg studerte kjønnsteori i Brighton da jeg våknet en morgen og bare visste at det var kokk jeg skulle bli. Jeg dro tilbake til Trondheim og strevde med å komme meg inn i miljøet og til å finne et skoletilbud, ettersom jeg var for gamle til å skolegarantiordningen og for ung for voksenopplæring. Men jeg fant en vei, sier Renee, som hadde sin lærlingtid på Britannia, og har rukket mye i løpet av de fem årene.

Hadde det sykt travelt

Jeg var 24 år da jeg startet og følte alle andre hadde et forsprang. Jeg hadde det sykt travelt.

I Top Chef er hun en av fire jenter, og den eneste som ikke er bosatt i Oslo-området, så hun er både kvinne- og distrikt-alibi. Renee er vant til å være i kjønnsmessig mindretall i kokkemiljøet. Hun har vært med i Norgesmesterskapet som eneste jente tre ganger, og da hun tok bronse i 2013, var det første gang ei jente hadde tatt medalje i NM på ti år.

Drømmen er egen restaurant

I høst var hun opptatt med Top Chef- innspilling og kunne ikke være med på NM. Men hun har fortsatt ambisjoner om å nå helt til topps, og er klar på at hun må bruke «mannlige» egenskaper for å gjøre seg gjeldende på kjøkkenet. – Her må en kreve sin rett, gjøre seg gjeldende, ikke gjemme seg under bordet, sier Renee, og gjemme seg gjør hun heller ikke i Top Chef. Hun føler seg trygg på at tv-seere vil merke at hun er en av deltagerne.

Nå har hun vært lenge på Kalas & Canasta og trives fortsatt svært godt. Men hun legger ikke skjul på at drømmen alltid har vært å starte et eget sted. Planen er der, men det er jo også snakk om å ha det økonomiske på pass.

-Jeg trenger samarbeidspartnere, sier Renee, og lar den henge der, som om det er en kontaktannonse hun legger ut.

Studerte kjønnsteori: Renee Fagerhøi er vant til å være i kjønnsmessig mindretall på kokkekonkurranse, og vet hun må bruke «mannlige» egenskaper for å gjøre seg gjeldende. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen
Sjefen for grytene: Renee Fagerhøi er kjækkensjef på Kalas og Canasta. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen