- Alt ser bra ut. Vi hadde et pent overskudd i fjor, har solide bidrag fra sponsorer og har fått økt støtte fra Kulturrådet, sier festivalsjef Ernst Wiggo Sandbakk når han presenterer noen av navnene som nå er klare for jazzfesten 3. til 8. mai.

Trondheim Jazzfestival arrangerer også Julejazz, som sist slo alle rekorder.

- Dee Dee Bridgewater er en av de virkelig store. Hun er en av få som fortsatt synger i tradisjonen etter Ella Fitzgerald, og hun skal synge med vårt eget, meget dyktige storband, Knut Lauritzen Big Band, forteller Sandbakk.

Bridgewater, som har sunget med de fremste storbandene i verden og fått tre Grammy-priser, åpner festivalen tirsdag 3. mai.

Gitaristveteran Towner

Andre store, internasjonale navn er den britiske gitaristveteranen Ralph Towner og den italienske trompetisten Paolo Fresu, som opptrer som duo.

De som bevilger penger, er positivt innstilt til festivalen

Vokalist og saksofonist Sissel Vera Pettersen har med seg en ledende amerikansk musiker når hun spiller med Trondheim Jazzorkester. Sammen med den amerikanske trommeslageren og komponisten John Hollenbeck har hun skrevet et helt nytt verk til jazzorkestret.

- Vi har flere egenproduksjoner enn noen gang under årets festival. Vi har nå økonomi til flere bestillingsverk, og vi kan gi starthjelp til nye prosjekter. Det nye bandet til Jan Magne Førde er et eksempel på det, sier Sandbakk.

Brass med Sommerro

Førde, veteran fra The Brazz Brothers, har med seg Ila Brassband og blant andre Henning Sommerro i bandet som skal spille i Nidarosdomen 6. mai.

Fra tidligere er det kjent at saksofonisten Kjetil Møster skal lage egne arrangementer av Terje Tyslands låter til festivalen.

Andre størrelser som kommer er Solveig Slettahjell og Knut Reiersrud, som skal i aksjon med sitt kritikerroste prosjekt sammen med In The Country. Sandbakk har også store forhåpninger til finsk-svenske Elifantree og norsk-britiske Eyes Of A Blue Dog.

Tilbake til hjembyen

I det sistnevnte bandet er Elisabeth Nygård vokalist. Hun kommer opprinnelig fra Trondheim, men har i 14 år hatt en karriere i England. Nå er hun tilbake i hjembyen sammen med sin mann, bassisten Rus Pearson. Han skal medvirke i Jan Magne Førdes band.

Trondheim Jazzfestival avsluttes med en storstilt ekstrakonsert i Olavshallen uka etter festivalen. Da framfører Trondheim Symfoniorkester, Mari Boine, Frode Fjellheim og bandet The Original Joik Project tradisjonell joik i helt nye arrangementer.

Trondheim Jazzfestival har en rekke andre artister i ermet, og navnene vil bli offentliggjort om ikke lenge.