Doppler sikter oppover

Gode kritikker og høyt billettsalg. Om Andreas «Doppler» Granerud lykkes like godt med snekkerarbeidet, kan Trøndelag Teater reise en totempæl i triumf etter siste forestilling.

Doppler høster gode kritikker og billettsalger går godt. Går alt etter planen tar Dopplers totempæl også form i løpet av spilleperioden. 

Saken oppdateres.

Kritikerne er positive etter premieren på «Doppler» av Erlend Loe på Trøndelag Teater lørdag kveld.

«Strålende absurd alvor», skrev Adresseavisens anmelder Ole Jacob Hoel etter å ha sett sju kubikkmeter snø dale ned på hovedscenen under premiereforestillingen. Også Klassekampen, NRK og Dagbladets anmeldere roser oppsetningen.

Les Ole Jacob Hoel sin anmeldelse av Doppler her. (PLUSS)

Leker videre

Hovedrolleinnehaver Andreas Stoltenberg Granerud satt igjen med en god følelse etter sitt første møte med Doppler-publikummet lørdag.

- Følelsen etter premieren var topp. Det var deilig å komme i mål på en god måte. Det har vært en intensiv periode, folk har jobbet hardt, og jeg er kjempeimponert over alle, sier Stoltenberg Granerud som raskt kommer fram til at de likevel ikke er i mål. Nå skal stykkets fem skuespillere fortsette å utvikle forestillingen.

- Vi skal fortsette å jobbe med stykket, leke med publikum og være gærne. Jeg er ganske sikker på at forestillingen vil utvikle seg på flere måter, og til det bedre. Vi har jobbet med med å lage et grunnlag for utvikling, lek og galskap, så dette blir veldig spennende.

Rollen som Andreas Doppler er Stoltenberg Granerud første hovedrolle etter at skuespilleren avsluttet sin mastergrad i skuespillerfag på Kunsthøgskolen i Oslo (KHIO) i 2015. Han er ikke helt ukjent med rollen, på en av prøvelesningene til KIHO leste han en monolog fra Doppler.

- Jeg føler på et vis at sirkelen sluttes. Jeg har ikke gått og tenkt på Doppler i de fem årene jeg gikk på skolen, men jeg har hatt et forhold til Doppler lenge og det er utrolig spennende og utfordrende å kunne bryne seg på historien.

Skuespillerne prøver å ikke være så flinke når de gjør urpremieren av Loes Doppler på Trøndelag Teater. Les mer om skuespillernes tanker om stykkets tema her. (PLUSS)

Reiser totempælen

Et kraftig grantre tar opp en del plass på hovedscenen om dagen. I forestillingen bestemmer Doppler seg for å ære sin avdøde far ved å bygge en totempæl, en trepåle med utskårne figurer. Arbeidet med totempælen startet på premieren, og sakte, men sikker skal trefiguren finne sin form i løpet av spilleperioden.

- Totempælen blir kontinuerlig bygd og pusset på av en snekker ved teateret, og den blir laget etter beskrivelse fra boka, forklarer Stoltenberg Granerud.

- Så det er ikke du som har et godt håndlag med treverk og som svinger øksa?

- Jeg liker å tro det, men som jeg sier i stykket: «Dere får se det for dere», sier Stoltenberg Granerud som håper alt går etter planen, og at teateret finner en passende plass treskulpturen kan settes opp.

- Det hadde vært dritfett. Tenk deg fulle hus på forestillingene og at det deretter kommer 10 000 mennesker for å se heving av totempælen - det hadde vært gøy, sier han og ler.

Elgkalven Bongo spilles av Christian Ruud Kallum, men den opprinnelige tanken var å caste en elg. Eller en gris. Les om Trøndelag Teaters jakt etter Bongo. (PLUSS)

Billettsalget går godt

Så langt har «Doppler» passert 5000 solgte og reserverte billetter. Markedssjef Merete Wist Adde ved Trøndelag Teater er fornøyd.

- Salget går bra, og nå er jeg spent på om publikum vil respondere på de positive anmeldelsene som stykket har fått, sier Wist Adde som synes det er spennende å se hvordan publikum tar imot et nytt stykke.

- Erlend Loe er på ingen måte ny og ukjent for et trøndersk publikum, men «Doppler» har aldri blitt satt opp på en teaterscene før. Sånn sett er salget nesten i overkant av det vi hadde forventet, sier hun.

Så langt er ingen enkeltforestillinger utsolgt. Teateret har foreløpig satt opp forestillinger ut februar, og salget av billetter er jevnt fordelt mellom forestillingene.

Andreas Stoltenberg Granerud (Doppler) og Christian Ruud Kallum (sønnen Gregus) foran grana som skal bli en totempæl. 

Andreas Stoltenberg Granerud (Doppler) og Christian Ruud Kallum (sønnen Gregus) foran grana som skal bli en totempæl. 

Tomi Janezic har regi på Doppler på hovedscenen. Andreas Stoltenberg Granerud, Christian Ruud Kallu, Karl Vidar Lend, Stine Fevik og Kathrine Thorborg Johansen spiller i teateroppestningen av Erlend Loes Doppler. Foto: RICHARD SAGEN, Adresseavisen, +47 95198665 

Tomi Janezic har regi på Doppler på hovedscenen. Andreas Stoltenberg Granerud, Christian Ruud Kallu, Karl Vidar Lend, Stine Fevik og Kathrine Thorborg Johansen spiller i teateroppestningen av Erlend Loes Doppler. Foto: RICHARD SAGEN, Adresseavisen, +47 95198665 

På forsiden nå