«Asia» er tema på Kosmoramas barnefilmprogram Kosmokids, som foregår 12. og 13. mars.

Som en del av et gjennomført program har Kosmorama sikret seg norgespremieren på «Kung Fu Panda 3» som en del av det asiatiske temaet.

- Vi gleder oss veldig og håper det vil komme mange filmglade familier. Barn uttrykker begeistring på en annen måte enn voksne, så det blir nok veldig mye liv, sier direktør Silje Engeness.

Les også: Liv Ullmann skulle åpnet årets Kosmorama.

Filmer fra Ghibli- universet

I tråd med det asiatiske temaet, vil det bli vist en rekke filmer laget av det japanske animasjonsstudioet Ghibli. De animerte filmene som vil bli vist er klassikeren «Min nabo Totoro», «Arriettas hemmelige verden», og Oscarnominerte «Marnie- min hemmelige venninne».

I tillegg vil de eldre søsknene kunne glede seg over at årets klassiker er «Lille Frøken Norge» som ble utgitt i 2003.

- Vi hadde en spørreundersøkelse før jul, og «Lille Frøken Norge» er en av barnefilmklassikerne folk husker best. Den nesten 15 år gamle filmen vises på knitrete 35 millimeter format, noe som er uvant for dagens unge som er vokst opp med digital kino.

Kurs og frokost

På lørdagen vil barna få mulighet til å møte Totoro, og Po fra «Kung Fu Panda» under pandafrokosten klokken 11.00, hvor det blant annet vil bli holdt kurs i å spise med pinner.

- Kosmorama satser mye på barn og unge. I tillegg til Kosmokids har vi også skolevisninger for grunnskole og videregående skoler gjennom festivaluka. Til skoleprogrammet for videregående elever har vi allerede fått over 1500 påmeldinger.

Les også: Kosmoramaleder stamgjest på nyttårskonserten.

Setter uttrykk på Nova

Kosmokids kommer til å sette preg på hele foajeen på Nova den helgen. I samarbeid med historiefortellingselskapet Ablemagic blir det lansert noe helt nytt under årets Kosmokids. Ablemagic PLAY utvikler appen «Kosmokids 2016».

Konseptet går ut på at barna kan fargelegge figurer fra Ghibli- universitet, som f.eks. Totoro og katten fra «Kiki’s budservice». Figuren sendes deretter direkte til storskjermen i foajeen på Nova, og barna vil kunne leke med figurene sine ved hjelp av konsoller, eller på egen smarttelefon eller nettbrett. Det er vil blitt plass til mange figurer på skjermen samtidig.

- Barna kan påvirke figuren ved å trykke på forskjellige knapper. De kan for eksempel få dem til å hoppe, vinke eller danse. Figurene kan komme borti ting, eller andre ting kan skje. Vi tenker det som en historieopplevelse uten begynnelse eller slutt. Prosjektet er fortsatt under utvikling, men vi får det ferdig til Kosmorama starter, sier Nina Fjelnset fra Ablemagic.

Kosmorama Filmfestival varer i perioden 8. – 13. mars. Kosmokids vil foregå på Nova helgen 12. og 13. mars. Billettprisen for 1 voksen og 1 barn sammen er 150 kroner.

Silje Engness fra Kosmorama gleder seg til festivalen og ønsker hele familien velkommen til Kosmokids. (Bildet er tatt ved en tidligere anledning) Foto: Jens Søraa
Totoro vil bli en av figrurene barna kan leke med på storskjermen på Nova 12 og 13. mars. Foto: Studio Ghibli
Jonas Blåsås Lønnum er en av utviklerne av Ablemagic PLAY. Appen «Kosmokids 2016» er under utvikling og vil bli ferdig til Kosmorama begynner i mars. Foto: BERRE
Verdenen figurene vil dukke opp på er under utvikling. Foto: Nina Fjelnset