Sex, Tordenskjold og Gråtass

Vår anmelder anbefaler helgas beste filmer på kino.

Mye sex: Den franske filmen «Love» har skapt oppsikt og debatt ved å vise «ekte sex» på kino. 

Saken oppdateres.

Ukas premierefilmer på kino har ikke vært i nærheten av toppscore på terningene til Adresseavisens anmeldere, men variasjonen er stor og innholdet er oppsiktsvekkende i flere av filmene. Minst kontroversiell og kanskje med størst publikumstekke er ganske sikkert «Gråtass – Gøy på landet!».

Mer eller mindre barnevennlig

Tredje film i den populære familiefilmserien har ifølge anmelder Marte Thingstad: «en viss sjarm, med sitt fokus på enkel moro og enkle gleder». De øvrige premierefilmene er voksenfilmer i ordets mer gammeldagse betydning.

Noen barn også har sikkert hørt om eller lært om Tordenskjold, den trønderske sjøhelten fra 1700-tallet som også danskene regner som sin. Den nye danske filmene«Tordenskjold og Kold» har manus av Erlend Loe og norske Jakob Oftebro i hovedrollen. Den er altså ikke egnet for de minste.

Historisk underliv

Med bakgrunn i de litt uklare omstendighetene rundt Tordenskjolds død gir filmen et frekt og friskt portrett av sjøheltens siste dager. Filmen utspiller seg i 1720, men er fortalt med en moderne snert, blant annet i musikk og replikker som gir en spesiell dynamikk mellom det historiske og vår tid: «På sitt beste og frekkeste er den befriende uærbødig historisk drama om hvordan den trønderske sjøheltens siste dager kan ha utspilt seg», heter det i vår anmeldelse, til treer på terningen, med innvending om at filmen hadde «mer underliv enn indre liv».

Underliv i 3D

Den franske 3D-filmen «Love» av provokatøren Gaspar Noé har sannsynligvis mer underliv i én film enn hva som noen gang er vist på kino i Norge. Filmen skapte skandale i Cannes i fjor, men fikk lunken uttelling i vår anmeldelse: «Bildene og musikken skaper noen suggererende øyeblikk i forsøk på filmatisk sexpoesi. Utover det spesielle ved kjønnsorgan i bevegelse og utilslørt sex i de fleste varianter, er filmen overraskende slapp. Ejakulasjon i 3D er i og for seg frekt gjort, men det mest overraskende med «Love» er at den ikke er frekkere, sårere, vondere og framfor alt bedre».

Fra mann til kvinne

Kjønn og identitet behandles mer elegant i Oscar-nominerte «Den Danske Piken» av regissør Tom Hopper som gjorde Oscar-suksess med «Kongens Tale»(2010). Også dette er et historisk drama, basert på historien om en dansk malers vei fra mann til kvinne på 1920-tallet. «Bildene er pene og historien er god, men filmen ser ut som om den er spilt i en blanding av en boligannonse og et museum. Mens Hooper på saftig vis gjorde historisk drama med lukt, skitt og smak av 1800-tallet i tv-serien «John Adams», blir det noe stivt og sterilt over hans København anno 1926», heter det i anmeldelsen av filmen hvor Eddie Redmayne er Oscar-nominert for rollen som Einar/Lily.

Skjegg i Libya

Michael Bay er kjent for å lage store, buldrende, maskuline actionfilmer, fra «The Rock» til «Transformers». Hans nye «13 Hours: The Secret Soldiers Of Benghazi» utspiller seg i Libya i 2012, i ly av den arabiske våren. Anmelder Marte Thingstad lot seg ikke imponere: «Her er mange rutinert fremstilte actionscener, men ellers mye kjedelig militærsjargong og litt for mange skjeggiser å holde styr på».

Mange prisvinnere

De beste filmene på kino for tida er å finne blant dem som har vært på programmet en stund: Som den prisbelønte taiwanske «The Assassin» av Hsiao-Hsien Hou. «The Assassin» er fortalt på en ganske annen måte enn det meste av annen film på norsk kino, særlig filmer som har element som våpen, slåssing og brå død. For fullt utbytte krever den derfor et åpent sinn, og tålmodighet», heter det i Adresseavisens anmeldelse.

«The Big Short» nominert til Oscar for beste film, beste regi, beste manus og beste mannlige birolle. «Sjelden har rike, hvite og til dels aldrende menn på film blitt angrepet så nådeløst av noen av tidens største filmstjerner», skrev vi om en film som kan beskrives som en tragikomedie om finanskrisen, med stjerner som Christian Bale, Ryan Gosling og Brad Pitt.

Alvorlige saker skildret med humor møter vi også i den islandske prisvinnerfilmen «Stabukker». En frodig film om to brødre og sauebønder som ved filmens start ikke har snakket med hverandre på 40 år. «Stabukker» er en sorgmunter komedie om utkant mot sentrum, om stabukkene som mot mange odds prøver å føre tradisjonen videre, framfor å overgi seg til storsamfunnets verdier». Dyktige Sturla Brandth Grøvlen fra Trondheim har fotografert den.

Unge kvinner, gamle menn

Få vet hvor dramatisk og tilspisset kampen for kvinners stemmerett var for drøyt 100 år siden. «Suffragette – Kampen for frihet» blander fakta og fiksjon til ladet drama om det, med Carey Mulligan i hovedrollen og Meryl Streep i en birolle.

Selv om Paolo Sorrentinos «Youth» ikke er helt i klasse med hans forrige film, Oscar-vinneren «Den store Skjønnheten», har den Michael Caine i en av hans beste filmroller. Som tidligere stjernedirigent på forsoffent alpehotell med andre kulturpersonligheter, i « et drama om kunsten, livet og falmende storhet», som det heter i anmeldelsen.

Snåsamannens suksess

Margreth Olins dokumentar «Mannen fra Snåsa» om Joralf Gjerstad tegner til å bli den største dokumentarsuksesse på kino på lang tid. Årets mest Oscar-nominerte film. «The Revenant» har fått hele 12 nominasjoner, både til regissør Alejandro G. Iñárritu, helten spilt av Leonardo DiCaprio, skurken spilt av Tom Hardy, og kanskje mest fortjent, til fotograf Emmanuel Lubezki.

Danny Boyles «Steve Jobs», har Michael Fassbender i Oscar-nominert tittelrolle som datagründeren. Den beste skuespillerprestasjonen på kino er nok fortsatt Charlotte Rampling i det britiske samlivsdramaet «45 år».

Mye traktor: Elias Søvold Simonsen som Gustav møter Gråtass for første gang i «Gråtass - gøy på landet!» 

Mye traktor: Elias Søvold Simonsen som Gustav møter Gråtass for første gang i «Gråtass - gøy på landet!» 

På forsiden nå