Det var Adresseavisens Åge Winge som fikk den trønderske journalistprisen for sin reportasje der han fulgte Nour (2) – jenta i den gule genseren – gjennom tre dramatiske døgn. Han fikk også prisen for bildejournalistikk for den samme saken.

«Sånn var det: Hundrevis flykter fra politiet. Kaos. Jeg velger et punkt, en signalgul genser på ei lita jente.» Slik begynner Winges reise mellom Ungarn og Tyskland.

- Familien Omar. Takk til dem. Jeg var så heldig å bli kjent med dem. De vil antakeligvis være med meg hele livet, sa Åge Winge da han mottok prisen.

Dette sier juryen: «Kun utstyrt med litt klær, en sovepose og en mobiltelefon blir han en del av følgets ferd mot trygghet i Europa. Journalistens metode gir en fortellerkraft som lar leseren føle seg et øyeblikk på innsiden av det store drama som utspiller seg i Europa. Prisvinneren har med usedvanlige fortellergrep, en genuin nysgjerrighet og stor seriøsitet formidlet flyktningkrisen, sett fra øynene til ei lita jente på sin bestefars skuldre.»

Juryen mener det er et modig valg å formidle historien kun ved hjelp av mobilkamera.

Hedret veteranen Sørbø

Årets hederspris gikk til NRKs Kari Sørbø:

«Årets hederspris går til en person som startet sin karriere på Finnmarkskysten i 1979. I fem tiår har reporteren og programlederen satt sitt preg på NRK, regionalt og nasjonalt. Hun har alltid lytteren eller tv-seeren i fokus når hun lager reportasjer, og lar ingen slippe unna vanskelige spørsmål. I intervjuteknikk er det få som kan måle seg med henne. Hun er raus med kolleger, og er en klar og tydelig stemme i alle redaksjoner», skriver juryen om NRK-veteranen.

- Nå er jeg stum, sa Sørbø først.

Men så viste det seg at hun ikke var stum likevel:

- Til dere unge: Det å være journalist er å være modig. Ikke ta et svar for et svar. Vær kritiske, det er det folk ønsker. Bare bortsett fra litt klikk og sånn, sa Sørbø.

Pris til Hitra-Frøya

Årets vinner i kategorien lokaljournalistikk er Lars Otto Eide fra Hitra-Frøya med «Skolen og fylket styrtrike på havbrukspenger».

«Et godt stykke lokaljournalistikk som evner å tråkke rett inn i betent lokalpolitikk, maktspill og store pengesummer. Historien kunne fort endt som et skuldertrekk av en lokalavissak, men journalisten nøster i stedet videre. Metodisk har han arbeidet standhaftig og tålmodig over lang tid. Vinnerbidraget oppfyller samfunnsoppdraget på strålende vis og er et godt eksempel på lokaljournalistikk til etterfølgelse,» skriver juryen.

- Det er fint å få anerkjennelse for noe man faktisk har jobbet hardt for. Jeg vil takke mine gode kolleger, sa Lars Otto Eide i takketalen.

Pris til NRK for featurejournalistikk

Det var Newton-redaksjonen som fikk prisen for featurejournalistikk for «Fødsel», ved Mari Langva (producer), Morten Waagå (foto), Jane Rasmussen (foto), Lars Kristian Skjetne (foto) og Line Jansrud (programleder).

«Mesteparten av journalistikken lages for voksne, men årets prisvinner utmerker seg ved å lage kvalitetsjournalistikk for barn. Ved hjelp av enkle, men sterke virkemidler oppleves en stor nærhet til den dramatiske og fantastiske opplevelsen en fødsel er. Prisvinnerne har latt seerne følge prosessen fra den første graviditetstesten til barnet kommer til verden. Programlederen utmerker seg med høy fagkompetanse og stor fortellerglede i sitt virke,» skriver juryen.

- Det var sjokkerende. Tusen takk til programleder Line, samboeren til Line og lille Mio, sa Mari Langva.

Vant med avvikssak

Prisen for nyhetsjournalistikk gikk til Lajla Ellingsen og Mari K. By Rise i Adresseavisen for arbeidet med avvik i eldreomsorgen i forkant av valget i fjor.

«Et omfattende graveprosjekt som avdekker kritikkverdige forhold som direkte eller indirekte berører et stort antall innbygger i Trondheim. Juryen er imponert over hvordan tålmodighet og systematisk arbeid for å få innsyn bidrar til å sette dagsorden også på nasjonalt nivå», skriver juryen om arbeidet.

- Innimellom blir jeg deppa på grunn av de tidene vi opplever i journalistikken. Derfor er det ekstra godt å høre at det var stor konkurranse om prisene i år, sa Mari K. By Rise.

Ringvebrannen direkte

Prisen for hendelsesjournalistikk gikk til nyhets- og kulturredaksjonen i Adresseavisen for dekningen av brannen på Ringve museum:

«God direktedekning, både i tekst, bilder og TV-sending. Juryen er imponert over hvordan redaksjonen på kort varsel får på plass en live-TV-sending som både dekker det umiddelbare informasjonsbehovet og får inn reaksjoner fra felt underveis. Det er tydelig at dette er bra lagarbeid i alle ledd, inkludert planlegging av neste steg i papir. Pluss for informative dronebilder som raskt kommer inn i TV-sendingen,» skriver juryen.

- Denne prisen vinner vi på godt lagarbeid. Det er vi ganske gode på i Adressa, sa Ann-Inger Borstad.

Hellkonferansen er en årlig journalistkonferanse i Trøndelag. Over 200 deltakere er samlet på Stjørdal denne helga.

Til Kari Sørbø i NRK. Foto: ole martin wold
Årets vinner i kategorien lokaljournalistikk er Lars Otto Eide fra Hitra-Frøya Foto: ole martin wold
Nyhet- og kulturredaksjonen i Adresseavisen fikk prisen i kategorien hendelsejournalistikk. Fra venstre: Heidi Kultorp, Kjersti Havdal, Ann-Inger Borstad og Terje Eidsvåg. Foto: Ole Martin Wold
Lajla Ellingsen (t.v.) og Mari K. By Rise fikk prisen i kategorien nyhetsjournalistikk . Foto: ole martin wold