- Det gikk veldig fint, selv om jeg var skikkelig nervøs, sier Victoria Strand (18).

Bare minutter tidligere sto hun på scenen på Kultursenteret Isak i Trondheim og fremførte en hudløs versjon av Etta James' «I'd rather go blind» – til stor jubel fra en fullsatt konsertsal.

- Det høres ut som en klisjé, men jeg har sunget hele livet. Jeg spiller også piano, men valgte playback denne gangen. Det er noe med å få den riktige stemningen, sier artisten som har deltatt på UKM én gang tidligere.

TV-ADRESSA: Elevene ved Strinda og Heimdal synger og spiller om kapp denne helga. Bli med de musikalske elevene på øving.

Strand går tredje året på Charlottenlund videregående og planlegger å bruke neste år på å satse på musikken. Det største musikalske forbildet er Beyoncé.

- Men jeg også veldig glad i Etta James og den sjangeren der.

Ungdommer i alle roller

Strand var blant de første av til sammen 220 ungdommer mellom 13 og 20 som skal opptre på UKM Trondheim i helga, i til sammen seks forestillinger. Hovedvekten av innslagene er musikk, forteller UKM-ansvarlig Trine Arntzen.

- Men vi har også sjonglører, høytlesing av noveller, utstilling av foto og maleri, en hjemmelaget arkademaskin og K-pop, som er en koreansk popdans som er veldig i vinden for tiden, sier Arntzen.

Bildegalleri: Strindamusikalen «The Wall»

Bildegalleri: Trøndertrøkk

En vesentlig del av arrangementet er at de unge selv arrangerer. De stiller opp som scenearbeidere, lys- og lydfolk, artistverter og konferansierer – og kan gå videre på lik linje med dem som opptrer på scenen.

- Vi har rigget scene de siste 14 dagene og øvd oss mye, så de er trygge på situasjonen. Vi har også en nettredaksjonen som dekker arrangementet, blant annet med en flerkameraproduksjon der vi streamer hele arrangementet, forteller Arntzen.

Basscover av Guetta

I forkant av den første forestillingen fant vi bassisten Ida-Johanne Slåttli (17) backstage, der hun satt og gikk gjennom sangen hun skulle fremføre.

- Jeg skal gjøre en basscover av David Guettas «Dangerous» med solo, sier Slåttli. Hun har vært med på UKM to ganger, den første gangen med band, sist gang alene.

- Jeg jobber med å etablere et band, men det er ikke så lett å finne andre musikere. Det er veldig artig å få være med her og vise frem hva jeg kan, men jeg håper selvsagt på å komme videre, sier hun.

LES ANMELDELSEN: Ny seier for teatermiljøet i Orkdal

Rap og sjonglering

Backstage var også sjonglør Kristian Urdalen (15) og rapper Markus «Wonder the boy» Røe (14).

- Jeg har gått på sirkusskolen i kulturskolen i Trondheim i fem år, og så er jeg tilknyttet Nidaros Nysirkus, sier Urdalen, før en av de sceneansvarlige roper ham opp. Det er på tide å komme seg på scenen.

Markus «Wonder the boy» Røe (14) er tross sin unge alder i ferd med å spille inn albumet «Wonderland». Han skal fremføre låten «Boys don't cry» fra platen han håper er ferdig i løpet av et par måneder.

- Det er en type melodisk rap, ikke akkurat gangster rap.

- Hva synes du om rapscenen i Trondheim? lurer fotografen.

- Det er en veldig bra rapscene her, men den befinner seg litt i undergrunnen. Jeg kjenner mange av de i miljøet, og synes for eksempel rapperne T-Clean og Tidemann er kule, sier han.

Gunnhild Sundli i juryen

Av alle de 220 som skal vise seg frem i helga, vil om lag 35 – eller 90 minutter – gå videre til fylkesfinalen. Årets jury består av sanger og skuespiller Gunnhild Sundli, produsent Martin Mulholland, danser Eirik Tangnes, musiker fra FOG Trym Solan Renolen og Tone By som jobber på Kultursenteret ISAK.

For tre år siden fylte Kolstad-elever sju plasser i Trondheim kulturskole. I dag fyller de rundt 80. (Pluss)

- I år krasjer UKM med forestillinger både på Heimdal og Strinda videregående, og det har nettopp vært forestillinger på Katta, så det er litt færre deltakere i år. Men det er mange nye ansikter, og interessen er stor, sier Arntzen.

Fylkesfinalen i Sør-Trøndelag arrangeres i Midtre Gauldal 22. til 24. april, mens landsfinalen UKM-festivalen som vanlig arrangeres i Olavshallen 24. til 28. juni.