Lunsjpausen på Strinda videregående skole er over, men det er likevel mye liv i skolekantina. Kantina på Strinda er nemlig ikke bare en kantine. I den ene enden er det satt opp en scene, og lørdag vil spisebordene være erstattet med seterader. Elevene som har musikal som valgfag setter opp «The Wall», en musikal basert på Pink Floyds album med samme navn.

Se videoreportasje øverst i saken.

Musikal-bobla

Peder Elias Kjørholt, Janne Bye Aarhaug og Vegard Sund er blant de rundt 30 skuespillerne som står på scenen i oppsetningen. Etter at de alle var med på fjorårets musikal «Hair», var ikke elevene i tvil om at de skulle være med i år også.

Se bildegalleri fra Strindaelevenes øvelse fredag formiddag.

- Samholdet og øvingene er det artigste. Det er en veldig fin gjeng og alle er venner. Jeg merker at jeg gruer meg til å være ferdig med dette, sier Kjørholt som spiller hovedrollen Pink.

- Du havner i ei «musikal-boble», musikalen er det eneste du går og tenker på når det står på, legger Bye Aarhaug til.

I fjor markerte Strindamusikalen 25-årsjubileum med en oppsetningen av Hair. Det ble en svært fargerik og blomstrende forestilling.

Sterk historie

«The Wall» handler om den lille gutten Pink som mister faren sin i krigen. I oppveksten blir han mobbet av både medelever og lærere, etter hvert ender Pink opp som rusavhengig. Uten å avsløre for mye av handlingen, lover elevene en svært gripende og underholdende forestilling.

- Det er en ganske grufull historie egentlig. Historien er veldig sterk, men det er også en flere artige elementer med. Jeg tror nok det blir en del tårer, sier Bye Aarhaug.

Det er fredag formiddag og Strinda-elevene er i gang med de siste gjennomkjøringene før premieren lørdag ettermiddag. Foran noen nysgjerrige medelever øver musikalelevene på en skolescene, kanskje den mest kjente scenen fra The Wall, der skuespillerne synger låta «Another Brick in the Wall». Nervene vil nok være litt mer i høyspenn når de står foran et ordentlig publikum.

- Det blir veldig spennende. Jeg husker jeg var veldig nervøs før premieren i fjor, men når du kommer på scenen blir alt bra, sier Sund.

Konsert med trøkk

Strindaelevene er ikke de eneste som viser musikalske ferdigheter denne helga. Musikkelevene ved Heimdal videregående skole har premiere på konsertforestillingen «Trøndertrøkk» fredag kveld. Sangelevene Jakob Godø Nordli og Frida Karla Stordal Skotte og trompetist Kari Anette Hovind forteller at de har satt sammen en forestilling med kun trøndersk musikk.

Se bildegalleri fra Heimdalelevens øvelse fredag formiddag.

- Jeg hører ikke så mye på trøndersk musikk, men jeg synes det er veldig gøy å gjøre dette prosjektet fordi du blir kjent med at det finnes enormt mange sjangre fra et lite område, sier Hovind som har vært med på å planlegge forestillingen fra starten av.

- Det har vært mye jobb og stress med møter og planlegging, men det er veldig gøy å være med å planlegge fra begynnelsen. Du får se utviklingen, helt fra møterommet til scenen, sier Hovind.

I fjor hyllet elevene Benny Andersson og Björn Ulvaeus fra supergruppa ABBA. Les anmeldelsen av musikkforestillingen her.

Ny og gammel trøndermusikk

Stordal Skotte mener prosjektet har vært lærerikt og at det gir musikkelevene svært nyttig erfaring.

- Jeg synes fellesnumrene er de kuleste. Det blir så mye trøkk i koret, og det er nettopp dét som symboliserer oss på musikklinja, det er kult, sier hun.

Åge Aleksandersen til Paul Okkenhaug, Motorpsycho til Difference – spennet i «Trøndertrøkk» er stort, og elevene gleder seg til å få publikum inn i salen.

- Publikum kan bli kjent med musikk de kjenner fra før, men på en ny måte. Og de kan bli kjent med helt ny musikk, sier Godø Nordli.

«The Wall» vises på Strinda videregående skole fra lørdag til torsdag.

«Trøndertrøkk» vises på Heimdal videregående skole fredag, lørdag og søndag.

Elevene ved Heimdal videregående byr på trøndersk musikk. Se flere bilder i eget bildegalleri. Foto: Kjersti Havdal
Elever ved Strinda setter opp The Wall. Se flere bilder i bildegalleriet. Foto: Kjersti Havdal