Hestesirkus i Siena

Fargerik og til dels medrivende dokumentar om legendarisk hesteveddeløp.

Saken oppdateres.

«Il Palio» er navnet på hesteveddeløpet som i århundrer har gått av stabelen to ganger hver sommer i italienske Siena. Hestene representerer byens ulike bydeler, og løpet vekker følgelig et voldsomt engasjement. Cosima Spender står bak denne kyndig fortalte dokumentaren om fenomenet, og mest av alt handler det om de rivaliserende og mildt sagt utsatte jockeyene.

Når en viss Bruschelli, kalt «keiseren», nærmer seg en gammel vinnerrekord, reises spørsmålet om noen har baller nok til å utfordre ham. Dokumentaren utfolder seg som et fargerikt spenningsdrama, og gjengir hvordan årevis med forberedelser kulminerer i to avgjørende, 90 sekunder lange løp.

Flere av de medvirkende innrømmer hvordan løpene involverer alliansenettverk, åpenlys korrupsjon og avtalt spill. Hele veien er det likevel brauting og lidenskap i lange baner, med stuvende fulle tribuner og skrålesang i kor, aparte kostymer og gjallende trompeter. Il Palio fenger enten du vil eller ikke, og er slik sett et takknemlig tema å lage dokumentar av.

«Palio: Ridderne av Siena» er bredt anlagt og oppleves helhetlig sett som litt for lang, men dokumentaren er flott fortalt rent visuelt, og i perioder er det absolutt medrivende. Likevel hadde det hadde gjort seg med en strammere struktur, samt mer utfyllende skildringer av hva løpene innebærer også for tilskuerne og ikke minst de deltakende hestene.

Italiensk klassiker: Det årlige hesteløpet i Siena i Toscana er tema for britisk dokumentar. 

Italiensk klassiker: Det årlige hesteløpet i Siena i Toscana er tema for britisk dokumentar. 

På forsiden nå